Εγκρίθηκε από τον ESM το δάνειο της Ελλάδας – Ερχεται η πρώτη δόση 23 δισ. ευρώ - iefimerida.gr

Εγκρίθηκε από τον ESM το δάνειο της Ελλάδας – Ερχεται η πρώτη δόση 23 δισ. ευρώ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με ένα tweet ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ανακοίνωσε ότι έπεσαν οι υπογραφές για το δάνειο από τον ESM.

Τόνισε ότι ο ίδιος υπέγραψε για λογαριασμό της Κομισιόν και έστειλε και ένα μήνυμα στην Ελλάδα: Οι ελληνικές αρχές έχουν ευκαιρία να αποκαταστήσουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα»

Από τα 23 δισ. Ευρώ της πρώτης δόσης, τα 10 δισ. θα πάνε σε ειδικά δεσμευμένο λογαριασμό για τις τράπεζες ενώ τα υπόλοιπα θα αξιοποιηθούν για δανειακές υποχρεώσεις και υποχρεώσεις του κράτους έναντι ιδιωτών.

«Οι ελληνικές αρχές έχουν την ευκαιρία να αποκαταστήσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι αυτή που θα μετρήσει στο τέλος», έγραψε μετά την υπογραφή του δανείου στο Twitter.

Εγκρίθηκε από τον ESM το δάνειο της Ελλάδας – Ερχεται η πρώτη δόση 23 δισ. ευρώ | iefimerida.gr 0

ΥΠΟΙΚ: Αμεσα διαθέσιμα 10 δισ.ευρώ για τις τράπεζες

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών ανέλυσε πώς θα κατανεμηθούν τα κονδύλια του νέου δανείου.

«Ολοκληρώθηκε η διαδικασία έγκρισης της δανειακής σύμβασης μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) - και τίθεται επίσημα σε ισχύ - έπειτα από τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM, που αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης.
Το δάνειο, διάρκειας 32,5 ετών, μπορεί να ανέλθει μέχρι 86 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ποσού έως 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν. Σε πρώτη φάση 10 δισ. είναι άμεσα διαθέσιμα για το σκοπό αυτό.
Η πρώτη εκταμίευση, που θα γίνει το πρωί της Πέμπτης, ανέρχεται σε 13 δισ. εκ των οποίων περίπου 12 δισ. θα κατευθυνθούν σε ειδικό λογαριασμό αποπληρωμής του χρέους (ΕΚΤ, ΔΝΤ, δάνειο - γέφυρα).
Τέλος, σχεδόν 1 δισ. θα διατεθεί στο Ελληνικό Δημόσιο, ποσό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ