Καταιγίδα μέτρων μέχρι τέλος του 2015 - iefimerida.gr

Καταιγίδα μέτρων μέχρι τέλος του 2015

Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Μνημόνιο πέρασε από την ελληνική Βουλή, ωστόσο τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά. Και αυτό γιατί τα μέτρα που πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τέλος του έτους, συνολικά 10 νομοθετήματα, είναι εξαιρετικά δύσκολα και με ισχυρό πολιτικό κόστος.

Πρόκειται για προαπαιτούμενα τα οποία πρέπει να γίνουν νόμος του κράτους μέχρι το τέλος του 2015 για να ξεκλειδώσουν τα 46,7 δισ. ευρώ από τα συνολικά 86 δισ. ευρώ του προγράμματος

Συγκεκριμένα, σε κείμενο της Κομισιόν που εξετάστηκε την Παρασκευή στο Eurogroup περιλαμβάνονται συνολικά 58 προαπαιτούμενα μέτρα, από τα οποία έξι έχουν μερικώς υλοποιηθεί και άλλα δεκατρία βρίσκονται σε στάση αναμονής.

Από αυτά τα εκκρεμή μέτρα, όπως σημειώνουν Τα Νέα, θα προκύψει η μαγιά των μέτρων που θα κρίνουν τις πέντε μηνιαίες εκταμιεύσεις που περιγράφονται στο έγγραφο με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας που κατατέθηκε στο Eurogroup της Παρασκευής.

Στα προαπαιτούμενα αυτά σύμφωνα με τα Νέα περιλαμβάνονται:

  • η έκδοση εγκυκλίων για τη σταδιακή κατάργηση των επιστροφών φόρου στο ντίζελ αγροτών
  • η κατάργηση της προνομιακής φορολόγησης αγροτικών επιδοτήσεων και αποζημιώσεων
  • οι αλλαγές στις 100 δόσεις
  • η εφαρμογή των αλλαγών στη νομοθεσία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων
  • η εργαλειοθήκη 2 του ΟΟΣΑ με αλλαγές στην αγορά αναψυκτικών και πετρελαιοειδών
  • το Ασφαλιστικό με την έκδοση εγκυκλίων για την εφαρμογή του νόμου του 2010
  • η μείωση όλων των τιμών των φαρμάκων για τα οποία έχει λήξει η πατέντα
  • η εφαρμογή εκπτώσεων για διαγνωστικές και ιδωτικές κλινικές
  • τα κόκκινα δάνεια
  • η πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων
  • η ενεργοποίηση του νέου δημοσιονομικού συμβουλίου με αυτόματες περικοπές δαπανών όταν εντοπίζονται αποκλίσεις στον προϋπολογισμό

Το χρονοδιάγραμμα

Οπως αναφέρει ο ιστότοπς Tovima.gr, το χρονοδιάγραμμα της ψήφισης των μέτρων μέχρι τα τέλη του έτους διαμορφώνεται ως εξής:

Τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές στην αγορά της ενέργειας, καταργώντας, μεταξύ άλλων, την έκπτωση του 20% στη βιομηχανία, μεταξύ άλλων

Τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάργηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ενώ την τιμητική ου θα έχει το φορολογικό: Πρώτο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, αλλά και, μέσω της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής 2016 - 2019 που θα έχει εκπονηθεί, αύξηση της φορολογίας αγροτών, αύξηση του φορολογικού συντελεστή στο εισόδημα από ενοίκια στο 15% από 11% για κάτω των 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για πάνω από 12.000 ευρώ, όπως και η μείωση κατά 50% της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης για το 2016.

Τον Οκτώβριο θα πρέπει να νομοθετηθούν και όλες οι προτάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, όπως απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος, διακίνηση του ψωμιού και απελευθέρωση εκπτώσεων.

Ακόμη θα ανακοινωθούν οι δεσμευτικές ημερομηνίες για την υποβολή προσφορών που θα αφορά την πώληση του ΟΛΠ, του ΟΛΘ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO χωρίς να αλλάξουν οι όροι των διαγωνισμών.

Τον ίδιο μήνα θα ανακοινωθεί το ενιαίο μισθολόγιο που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2016.

Τον Νοέμβριο, θα είναι ο μήνας των... κόκκινων δανείων, αφού θα διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπισή τους και θα αλλάξει ο νόμος Κατσέλη,

Τέλος, το Δεκέμβριο πρόκειται να επανεξεταστεί όλο το σύστημα της κοινωνικής πρόνοιας στη χώρα και θα δημιουργηθεί σύστημα μόνιμης κινητικότητας των υπαλλήλων του Δημοσίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μέτρα προαπαιτούμενα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ