Το παρασκήνιο του Eurogroup της Παρασκευής -Αποκαλυπτικοί διάλογοι - iefimerida.gr

Το παρασκήνιο του Eurogroup της Παρασκευής -Αποκαλυπτικοί διάλογοι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εντελώς διαφορετικό σε σχέση με τα πολλά άλλα που έγιναν με θέμα το ελληνικό ζήτημα το προηγούμενο εξάμηνο, ήταν το κλίμα στο Eurogroup της Παρασκευής. Τουλάχιστον αυτό αποκαλύπτουν οι διάλογοι μεταξύ των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ που έρχονται σήμερα στο φως.

Η επιφυλακτικότητα και η καχυποψία έδωσε τη θέση της σε επαινετικά σχόλια, επιδοκιμασίες και επιβράβευση, καθώς για πρώτη φορά το τελευταίο εξάμηνο, η ελληνική πλευρά είχε πραγματοποιήσει όλα όσα είχε δεσμευτεί, έναντι των εταίρων της.

Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega Μανώλης Σπινθουράκης, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με «όπλο» τις ψήφους με τις οποίες πέρασε από την ελληνική Βουλή το Μνημόνιο διέλυσε τις όποιες ανησυχίες υπήρχαν ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ εξήγησε στους ομολόγους του ότι η τρίτη δανειακή σύμβαση υπερψηφίστηκε από τα 2/3 της ελληνικής βουλής. Πρώτος φάνηκε να εκτιμά το γεγονός ό πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Είναι πολύ σημαντικό ότι την συμφωνία ψήφισε και η αντιπολίτευση, η Δεξιά και το Κέντρο», επεσήμανε.

Λίγο πιο επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ Λούις Ντε Γκίντος, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι, όμως, το 1/3 της Βουλής δεν υπερψήφισε το Μνημόνιο, επισημαίνοντας τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε εκείνο το σημείο, του απάντησε άμεσα και ξεκάθαρα: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Ο πρωθυπουργός ελέγχει την κατάσταση».

Σόιμπλε, η έκπληξη του Eurogroup

Η έκπληξη του Eurogroup της Παρασκευής ήταν ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος. Εμαθα ότι οι διαπραγματεύσεις έγιναν σε πολύ καλό κλίμα», είπε και συνέχισε πετώντας το καρφί του για τον πρώην Ελληνα ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη λέγοντας ότι «τώρα είναι εντελώς διαφορετικό το κλίμα σε σχέση με τους προηγούμενους έξι μήνες».

Πάντως, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν άναψε το πράσινο φως έτσι απλά, αλλά αφού πρώτα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup ζήτησε διάφορες λεπτομέρειες για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, λαμβάνοντας, μάλιστα, τρεις φορές το λόγο.

Τα σημεία στα οποία στάθηκε ο κ. Σόιμπλε φαίνεται ότι ήταν η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, η σύσταση του ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, η οποία ζήτησε να γίνει άμεσα, αλλά και τα κόκκινα δάνεια για τα οποία είπε ότι δεν συμφωνεί με το να τα διαχειριστεί η ελληνική κυβέρνηση.

Ο Σόιμπλε για τον Τσίπρα

Εντωμεταξύ, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ στην Deutsche Welle, μετά το Eurogroup και αναφερόμενος σε αυτό, επανέλαβε για μια ακόμη φορά την ικανοποίησή του για τις πρόοδο που επετεύχθη τις τελευταίες εβδομάδες. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup είπε: «Είμαι ευχαριστημένος. Κάναμε ένα σημαντικό βήμα. Μέχρι την Τετάρτη θα πρέπει η συμφωνία να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια. Είμαι όμως αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε και αυτό το στόχο. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος».

Παράλληλα, κάνει λόγο για αλλαγή στάσης από την ελληνική πλευρά. «Η (ελληνική) κυβέρνηση πρέπει να κάνει περίπου το αντίθετο από αυτό που υποσχέθηκε κατά την προεκλογική περίοδο. Αλλά αν αυτό βοηθάει την Ελλάδα, τότε είναι καλό. Και αν το λέει λιγάκι αγενώς, επί της ουσίας λέει ότι η σαφής θέση της γερμανικής κυβέρνησης, της καγκελαρίου, του υπουργού Οικονομικών, οδήγησε σε αυτό, ώστε η Ελλάδα να είναι τώρα σε έναν δρόμο, για τον οποίο όλοι πιστεύουν ότι είναι μια νέα ευκαιρία για την Ελλάδα. Και αυτό είναι το σημαντικό. Και όχι το τι λέει κάποιος σε κάποια ομιλία ή όχι», εκτιμά ο κ. Σόιμπλε.

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, δηλώνει: «Απλώς αντελήφθη ότι αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ, θα πρέπει να καταβάλει ακριβώς αυτές τις προσπάθειες. Είναι αυτό που έλεγα εδώ και πολλά χρόνια. Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει ως μέλος της ευρωζώνης μόνο αν καταβάλει εξαιρετικές προσπάθειες. Είχε υποσχεθεί το αντίθετο. Αυτό δεν μπορεί να το τηρήσει. Πρέπει να κάνει το αντίθετο. Αλλά τώρα έλαβε την απόφαση ότι θέλει να καταβάλει αυτή την προσπάθεια και τότε αυτό είναι εντάξει. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι αυτό θα λειτουργήσει. Θέλουμε να τον στηρίξουμε σε αυτό».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Eurogroup
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ