Ντίξον: Μόλις έγινε ελάφρυνση χρέους 41 δισ. στην Ελλάδα -Πώς τα υπολογίζει - iefimerida.gr

Ντίξον: Μόλις έγινε ελάφρυνση χρέους 41 δισ. στην Ελλάδα -Πώς τα υπολογίζει

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η συζήτηση για το χρέος μπορεί να μην έχει ξεκινήσει ακόμη, το φθινόπωρο θα πέσει στο τραπέζι, αλλά η Ελλάδα εξασφάλισε ελάφρυνση χρέους. Τουλάχιστον αυτό υπολογίζει ο Χιούγκο Ντίξον, με έναν ιδιαίτερο τρόπο.

Στο άρθρο του, υπολογίζει την αξία του νέου δανείου και τους όρους αποπληρωμής και εκτιμά ότι αυτό αντιστοιχεί σε ελάφρυνση χρέους της τάξεως των 55 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, το άρθρο του Χιούγκο Ντίξον, αμέσως μετά την απόφαση του Eurogroup για το νέο δάνειο:

«Η ευρωζώνη μόλις χορήγησε στην Ελλάδα ελάφρυνση χρέους της τάξεως των έως και 55 δισ. ευρώ.

Περιμένετε. Νόμιζα ότι η ευρωζώνη δεν επρόκειτο να συζητήσει για ελάφρυνση χρέους πριν από την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος της Αθήνας και αυτό δεν θα γίνει πριν από τον Οκτώβριο, το νωρίτερο.

Ναι, αυτό είναι αλήθεια, σε ό,τι αφορά το παλιό χρέος. Ομως, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν ένα νέο δάνειο έως 86 δισ. ευρώ. Αυτό το δάνειο θα έχει πολύ μακρά μέση ωρίμανση (32,5 χρόνια) και πολύ χαμηλό επιτόκιο (περίπου 1%). Υπολόγισα την παρούσα αξία αυτού του δανείου σε 45 δισ., πολύ λιγότερα από τα 86 δισ. ευρώ. Κάντε την αφαίρεση και έχετε ελάφρυνση χρέους 41 δισ. ευρώ.

Πώς υπολόγισα την παρούσα αξία των 45 δισ. ευρώ; Η βασική υπόθεση είναι το προεξοφλητικό επιτόκιο. Επέλεξα το 5%. Μπορείτε να σκεφτείτε το προεξοφλητικό επιτόκιο ως το επιτόκιο το οποίο η Ελλάδα θα έπρεπε να πληρώσει αν ήταν σε πιο σταθερή κατάσταση. Το ποσοστό είναι ξεκάθαρα κάτω από την τρέχουσα απόδοση 9% στα 30ετή ομόλογά της, αλλά επίσης είναι αρκετά πάνω από το 1% που χρεώνεται γα το νέο δάνειο. Το 5% είναι κάπου στη μέση. Αλλά αν διαφωνείται με το 5%, εισάγεται μία διαφορετική υπόθεση σε αυτή τη λογιστική εργασία ελάφρυνσης χρέους.

H δεύτερη βασική υπόθεση είναι ότι το επιτόκιο που η Ελλάδα θα καταβάλλει για το νέο δάνει. Αυτό θα είναι το κόστος χρηματοδόστησης του ESM, που θα δώσει και το δάνειο στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή το επιτόκιο είναι περίπου 1%. Αλλά κατά τα επόμενα 32,5 χρόνια θα κυμανθεί και σίγουρα θα είναι άνω του 1%. Επέλεξα να κάνω τον υπολογισμό με 2% κατά μέσο όρο.

Η άλλη απλουστευτική υπόθεση που έχω κάνει είναι πως το νέο δάνειο θα εξοφληθεί σε ένα μέρος σε 32,5 χρόνια και ότι ο τόκος θα καταβάλλεται μία φορά το χρόνο μέχρι τότε. Βέβαια, η Ελλάδα θα ελπίζει σε περαιτέρω ελάφρυνση χρέους το φθινόπωρο. Αλλά οι εξαιρετικά γενναιόδωροι όροι του νέου δανείου είναι μία προκαταβολή των προθέσεων των δανειστών».

Αρχικά, ο Χιούγκο Ντίξον υπολόγιζε στο άρθρο του, με βάση την αξία του νέου δανείου και τους όρους αποπληρωμής, ότι η ελάφρυνση χρέους ήταν της τάξεως των 55 δισ. ευρώ, ωστόσο, αργότερα αναθεώρησε και έκανε τη νέα του εκτίμηση (ότι δηλαδή η ελάφρυνση χρέους φθάνει τα 41 δισ. ευρώ). Οπως ο ίδιος εξηγεί, αναθεώρησε το ποσό καθώς έλαβε υπόψη του το γεγονός ότι το επιτόκιο που θα πληρώνει η Ελλάδα ua ποικίλλει ανάλογα με το κόστος χρηματοδότησης του ESM και δεν θα είναι σταθερό, στο 1%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ