Δεκαπενταύγουστος «φωτιά» - Οι ημερομηνίες που θα κρίνουν τη συμφωνία - iefimerida.gr

Δεκαπενταύγουστος «φωτιά» - Οι ημερομηνίες που θα κρίνουν τη συμφωνία

Φωτογραφία: intimenews/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα περιθώρια έχουν στενέψει πλέον για την κυβέρνηση, καθώς η κρίσιμη ημερομηνία της 20ης Αυγούστου, οπότε και πρέπει να πληρωθεί το ομόλογο στην ΕΚΤ, πλησιάζει επικίνδυνα.

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη πλέον να τρέξει τις εξελίξεις και τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για οριστική συμφωνία. Ενδεικτικό είναι πως το σενάριο που πρέπει να ακολουθηθεί πιστά είναι αυτό που θέλει την Κυριακή το βράδυ ή το αργότερο τη Δευτέρα να έχουμε το τελικό «ταμείο» ανάμεσα στις δυο πλευρές, όπου και θα καταγραφούν τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης. Ολα θα πρέπει να έχουν τελειώσει έως τις 13 Αυγούστου, να πάει στο Eurogroup, στα ξένα κοινοβούλια και τέλος να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή στις 18 Αυγούστου.

Οι καθυστερήσεις θα οδηγήσουν σε νέο δάνειο-γέφυρα

Αν οι δύο πλευρές δεν προλάβουν την προθεσμία της 13ης Αυγούστου, τότε θα επιδιωχθεί να κλείσει η συμφωνία μέχρι τις 18 του μήνα, αλλά σε αυτό το ενδεχόμενο έρχεται πιο κοντά το σενάριο της παροχής νέου δανείου γέφυρας, αντί της εκταμίευσης της πρώτης δόσης του προγράμματος.
Μάλιστα αυτό είναι και το σενάριο βάσει του οποίο κινείται η Γερμανία. Μπορεί χθες η Κομισιόν να διέψευσε δημοσίευμα της Bild για συμφωνία-γέφυρα, ωστόσο σήμερα η Suddeutsche Zeitung αναφέρει πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να έχει πει σε συνεργάτες του ότι «εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πρόγραμμα 80 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ, επομένως πρέπει μια σταθερή δομή που θα το κρατάει». Υπό αυτή την έννοια, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν θέλει να βιαστεί κανένας να υπογράψει κάτι που θα τον δεσμεύσει, αλλά προηγουμένως δεν θα έχει εξακριβωθεί τι ακριβώς θα ζητούν οι δανειστές από την Ελλάδα και τι εκείνη θα μπορεί να εφαρμόσει.

Ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα -Τα σημεία που θα κριθεί η συμφωνία

  •     Σήμερα (7/8) συνεδριάζουν οι εκπρόσωποι των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης (ένα διευρυμένο Euroworking Group), όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα. Θα ενημερωθούν για την πορεία των διαπραγματεύσεων και θα συντάξουν ένα προσχέδιο του νέου Μνημονίου.
  •     Το Σαββατοκύριακο (8-9/8) αναμένεται να πάρουν φωτιά οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα. Το αισιόδοξο σενάριο θέλει τις δύο πλευρές να δίνουν τα χέρια και να πηγαίνει η συμφωνία στην ελληνική Βουλή για ψήφιση.
  •     Στις 14 του μήνα θα συγκληθεί το Eurogroup για να δώσει το τυπικό «ΟΚ» στο νέο Μνημόνιο, ώστε να ψηφιστεί και από τις άλλες χώρες.
  •     Το μόνο βέβαιο είναι πως έως τις 18 Αυγούστου θα πρέπει τόσο το ελληνικό όσο και τα Κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης να έχουν εγκρίνει το νέο Μνημόνιο.

Τα «αγκάθια» που παραμένουν στη διαπραγμάτευση

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», κυβέρνηση και δανειστές έχουν συμφωνήσει στο 90% των προαπαιτούμενων δράσεων που πρέπει να ψηφιστούν. Το υπόλοιπο 10% περιλαμβάνει τα «αγκάθια» που εμποδίζουν τη συμφωνία.
Σε αυτά είναι:

  • Tο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που θα υποκαταστήσει τα προνοιακά επιδόματα και το ΕΚΑΣ, δεν μπόρεσε να συζητηθεί. Το ΥΠΟΙΚ αναφέρει πως θα έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση έως το Σάββατο.
  • Ο γρίφος των πρωτογενών πλεονασμάτων μπορεί να φέρει τα πάνω- κάτω. Όσο πιο χαμηλές είναι οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις, τόσο περισσότερα πρέπει να είναι τα μέτρα, αλλιώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι μεγαλύτερες και το δάνειο θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 90 δισ ευρώ.
  • «Κόκκινα δάνεια». Η κυβέρνηση δεν θέλει το σενάριο δημιουργίας bad bank όπου θα καταλήξουν τα «κακά» δάνεια, ωστόσο και οι θεσμοί δεν έχουν δώσει ακόμα το πράσινο φως στις ελληνικές προτάσεις.
  • Το νέο υπερταμείο. Υπάρχει απόκλιση για το ποιας μορφής νομική υπόσταση θα λάβει το νέο Ταμείο και τι θα γίνει με τις αποκρατικοποιήσεις που «τρέχει» ήδη το ΤΑΙΠΕΔ.
  • Πρόωρη συνταξιοδότηση. Σήμερα η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει και την πρότασή της για την πρόωρη συνταξιοδότηση. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση περιλαμβάνει αύξηση κατά 5 χρόνια της ηλικίας εξόδου ανδρών και γυναικών σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που σήμερα είναι 50 ετών θα βγει στη σύνταξη στα 55 δηλαδή το 2020. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συμφωνηθεί να υπάρχει μεταβατικό στάδιο 2016 – 2021, ενώ η εφαρμογή θα αρχίσει άμεσα. Σε κάθε περίπτωση πάντως ισχύει ότι το γενικό όριο συνταξιοδότησης είναι το 67ο έτος και για μειωμένη σύνταξη το 62ο έτος.
  • Οι αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών. Ενδεχομένως σε αυτήν τη φάση να προχωρήσει μόνο η αλλαγή στο diesel των αγροτών ή ακόμα και κάποια τροποποίηση.
  • Το ποια μέτρα από την εργαλειοθήκη ΙΙ του ΟΟΣΑ θα ψηφιστούν τώρα.
  • Τα επαγγέλματα που θα απελευθερωθούν (π.χ. μηχανικοί).
  • Η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που καταβάλλονται υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων.
  • Το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ