Πού τα βρίσκουν και πού τα σπάνε κυβέρνηση-δανειστές - iefimerida.gr

Πού τα βρίσκουν και πού τα σπάνε κυβέρνηση-δανειστές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο σκληρό πυρήνα έχουν μπει οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-δανειστών και με το χρόνο να κυλάει αντίστροφα για την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει αισιοδοξία ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ολοκληρωθεί ο βασικός κύκλος των συζητήσεων με επιτυχή κατάληξη.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου οικονομικής πολιτικής, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε στον πρωθυπουργό τα σημεία στα οποία έχουμε συγκλίνει, παρότι όπως λένε στο iefimerida.gr πηγές που έχουν άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων εξακολουθούν να υπάρχουν «αγκάθια για το εγγύς μέλλον».

Που τα «σπάνε»κυβέρνηση και δανειστές

  • Τα δύο σημεία όπου εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αποκλίσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές είναι τα δημοσιονομικά, αλλά και το ζήτημα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
  • «Κόκκινα δάνεια». Η κυβέρνηση δεν θέλει το σενάριο δημιουργίας bad bank όπου θα καταλήξουν τα «κακά» δάνεια, ωστόσο και οι θεσμοί δεν έχουν δώσει ακόμα το πράσινο φως στις ελληνικές προτάσεις.
  • Το νέο υπερταμείο. Υπάρχει απόκλιση για το ποιας μορφής νομική υπόσταση θα λάβει το νέο Ταμείο και τι θα γίνει με τις αποκρατικοποιήσεις που «τρέχει» ήδη το ΤΑΙΠΕΔ.

Σημεία σύγκλισης με τους θεσμούς

  • Ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών. Και οι δύο πλευρές μιλούν για ανακεφαλαιοποίηση μέσα στο 2015 για μην υπάρξει ζήτημα «κουρέματος» καταθέσεων. Ωστόσο οι αποφάσεις που θα ληφθούν εξαρτώνται και από τη λύση που θα δοθεί στο ζήτημα των «κόκκινων δάνεια».
  • Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων. Η ελληνική πλευρά φαίνεται να συμφωνεί στις προτάσεις του ΟΟΣΑ και των δανειστών.
  • Φορολογία: Σε ένα από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα, καθώς η αύξηση της φορολογίας θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών η κυβέρνηση φαίνεται να δέχεται τώρα αλλαγές για τις ρυθμίσεις χρεών με τις 100 δόσεις. Ο ΕΝΦΙΑ παραμένει αν και αναμένεται να υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις, ενώ οι δύο πλευρές συμφωνούν στις δράσεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Το φθινόπωρο τα εργασιακά
Ένα από αυτά είναι το σκέλος των εργασιακών, τα οποία (ομαδικές απολύσεις-συνδικαλιστικός νόμος) μετατίθενται για αργότερα.

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης επιπλέον, είναι ορισμένα μέτρα να μπορέσουν να μετατεθούν χρονικά πιο πίσω, ούτως ώστε για κάποιες ομάδες πολιτών να λειανθούν οι σκληρές γωνιές της συμφωνίας. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση αναζητά ισοδύναμα -αντίρροπα μετρά για όσο το δυνατό περισσότερες κοινωνικές ομάδες, ώστε να περάσουν πιο εύκολα και από τη Βουλή.

Στην ίδια κατεύθυνση, προσβλέπει τα πολύ δύσκολα μέτρα να πάνε προς το τέλος του προγράμματος και αφού θα έχει υλοποιηθεί το πακέτο Γιούνκερ, να δοθεί μια "ανάσα" στην οικονομία.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες
Στο κυβερνητικό επιτελείο τέλος, εκτιμούν ότι στο διάστημα 11-15 Αυγούστου θα έχει οριστεί έκτακτο Eurogroup και οι θεσμοί θα κάνουν θετική εισήγηση για συμφωνία και νέο δάνειο προς τη χώρα μας.

Στόχος είναι η συμφωνία να κατατεθεί στη Βουλή το βράδυ της 16ης Αυγούστου, ώστε στις 17 να περάσει από τις επιτροπές και στις 18 Αυγούστου να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Την επομένη, στις 19 στόχος είναι να πάρει το "πράσινο φως" από τα ξένα κοινοβούλια και στις 20 να ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης, ώστε η Αθήνα να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ