ΤΟ ΥΠΟΙΚ ετοιμάζει αλλαγές σε ΕΝΦΙΑ και 100 δόσεις - Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κριτηρίων - iefimerida.gr

ΤΟ ΥΠΟΙΚ ετοιμάζει αλλαγές σε ΕΝΦΙΑ και 100 δόσεις - Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κριτηρίων

Nick Paleologos / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής εισοδηματικών ή περιουσιακών κριτηρίων άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για αλλαγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

«Εάν μπουν κριτήρια θα είναι περουσιακά και εισοδηματικά. Θα ξαναδούμε τα κριτήρια σε όσους είχαν αποδεδειγμένα τη δυνατότητα να καταβάλουν τους φόρους. Δεν μπορεί να έχει κάποιος 2 εκατ. ευρώ στο λογαριασμό του και να έχει ενταχθεί στη διάταξη των 100 δόσεων» είπε ο κ. Αλεξιάδης μιλώντας στο «Πρωινό Mega».

Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε αλλαγές ώστε να γίνει ως φόρος δικαιότερος και πιο αναλογικός.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, με δεδομένη την οροφή των 2,65 δισ. στην εισπραξιμότητα του φόρου γίνονται συζητήσεις για αλλαγές στο εσωτερικό του ενώ σημείωσε με νόημα ότι το αίσθημα του δικαιότερου θα μπορούσε να εξασφαλιστεί με μεταφορά ποσού από τον κύριο φόρο που αφορά σε όλα τα ακίνητα στον συμπληρωματικό.

Συμπλήρωσε ότι ο φόρος θα πρέπει να έχει εισπραχθεί μέχρι το πρώτο δίμηνο του 2016 ώστε να εγγραφεί εισπρακτικά μέσα στο 2015, θέμα όμως το οποίο συζητείται με τους θεσμούς, ενώ τόνισε ότι οι όποιες αλλαγές συμφωνηθούν μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις για την εκκαθάριση του φόρου άμεσα και οι μεγαλύτερες αλλαγές να γίνουν το 2016.

Αναφορικά με τους φορολογικούς ελέγχους εξήγησε ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε και σε συνεργασία με το πολιτικό και υπηρεσιακό προσωπικό του υπουργείο ενεργοποιήθηκε ο μικρός αριθμός των υπαλλήλων και ήδη διενεργήθηκαν οι πρώτοι έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα.

Ανέφερε μάλιστα πιο συγκεκριμένα έλεγχο από 600 υπαλλήλους σε 1.600 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που αποκάλυψαν παραβατικότητα σε ποσοστό χαμηλότερο του 25%, με την διαβεβαίωση ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και ότι δεν ξεκινούν από τις μικρές επιχειρήσεις αλλά από τα πολύ ακριβά ξενοδοχεία και τους χώρους διασκέδασης επεκτεινόμενοι όμως εν συνεχεία «στους πάντες».

Σημείωσε επίσης ότι για τα λίγα φαινόμενα άρνησης ελέγχου προειδοποιεί ότι όλοι θα πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν.

Αναφέρθηκε στην επιδίωξη του υπουργείου να κλείνει τις εφορίες κάποιες μέρες την εβδομάδα ώστε οι εφοριακοί να μπορούν να κάνουν ελέγχους σε τουριστικές περιοχές ή και εσωτερικές εργασίες που λόγω παρουσίας κόσμου δεν είναι εφικτό να γίνουν. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι σε έκτακτες περιπτώσεις τα τμήματα θα είναι σε λειτουργία για τον πολίτη.

Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι σε μια εφορία όπως της Σαντορίνης, θα μπορούσαν οι εφοριακοί να δουλέψουν για το κοινό τις δυο από τις πέντε μέρες της εβδομάδας ενώ έκανε ξεκάθαρα λόγο για ανάγκη εξοικονόμησης προσωπικού ώστε να αξιοποιηθεί καλύτερα στις μεγάλες υποθέσεις.

Μιλώντας, τέλος, γενικά για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση ανέφερε ότι «δεν θεωρώ ότι θα πρεπει να παίζουμε θέατρο. Εδώ έχουμε συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά όρια και έχουμε αναγκαστεί σε αυτά να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Δεν είμαστε ευτυχισμένοι αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τρύφωνας Αλεξιάδης 100ΔΟΣΕΙς ΕΝΦΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ