Ευρωπαίος αξιωματούχος: Πάμε καλά, ο Τσίπρας έχει δώσει εντολή στους υπουργούς του να συνεργαστούν - iefimerida.gr

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Πάμε καλά, ο Τσίπρας έχει δώσει εντολή στους υπουργούς του να συνεργαστούν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο αισιόδοξος τόνος που διαφάνηκε την Τρίτη από δηλώσεις (δημόσιες ή μη) αξιωματούχων της Ευρωζώνης ή της Ελλάδας, δεν ήταν τυχαίος. Σύμφωνα με το Reuters, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγονται οι συζητήσεις στην Αθήνα με την τετραμερή είναι σε πολύ καλό επίπεδο.

Βέβαια, η διορία της 20ης Αυγούστου είναι δεσμευτική και ενδεχόμενα δεν θα καταφέρουν οι δύο πλευρές να τα έχουν βρει μέχρι τότε (γι' αυτό και αναφύεται το θέμα ενός δεύτερου πακέτου-γέφυρας), ωστόσο τα πάντα μπορούν να έχουν τελειώσει θετικά μέχρι το τέλος του μήνα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχεται πως οι συζητήσεις πηγαίνουν καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, ενώ η Κομισιόν, μέσω της Μίνα Αντρέεβα, απαντάει στο Reuters: «Προχωρούμε προς τη σωστή κατεύθυνση και η εντατική δουλειά συνεχίζεται».

Το κλίμα έχει για τα καλά μεταστραφεί, αν σκεφτεί κανείς πως στο πρόσφατο παρελθόν οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν τραυματικές, ειδικά όταν εισέρχονταν σε «καυτές» ζώνες (εργασιακά, συνταξιοδοτικό και άνοιγμα καταστημάτων). Πολλές από εκείνες τις συζητήσεις κατέληγαν να ολοκληρωθούν με θυμό και εκτόξευση απειλών και κατηγοριών εκατέρωθεν.

Όπως αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters, «αυτή τη στιγμή οι συζητήσεις με τους Έλληνες είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Δείχνουν να είναι πολύ, πολύ συνεργάσιμοι. Δείχνουν πως αυτή τη φορά δουλεύουν καλά. Νομίζω πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει εντολή στους υπουργούς του να συνεργαστούν».

Η πηγή αναφέρει πως οι Έλληνες φαίνεται να έχουν δεσμευτεί στις συζητήσεις και ότι είναι άρτια προετοιμασμένοι, ενώ μέχρι τώρα έχουν καλυφθεί όλες οι περιοχές του αντικειμένου. Ήτοι: τα εργασιακά, το συνταξιοδοτικό, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και η δημοσιονομική πολιτική. Επιπλέον, αναφέρεται πως σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη έχει παίξει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όλα τα στοιχεία κατατείνουν σε ένα και μόνο συμπέρασμα: η συμφωνία είναι κοντά και τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί. Ακόμη και κάποιες διαφοροποιήσεις που έχουν εμφανιστεί στο τραπέζι των συζητήσεων σε θέματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις ή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Τσακαλώτος σπεύδει να τονίζει πως θα επιλυθούν στην πορεία.

Από την μεριά της, η Μίνα Αντρέεβα τονίζει: «Η συμφωνία είναι πιθανή. Άρα θα μπορούμε να μιλάμε για την πρώτη εκταμίευση των χρημάτων από το νέο πρόγραμμα. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει στις 20 Αυγούστου. Είναι ένα φιλόδοξο, αλλά αρκετά ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα.

Βέβαια, η συμφωνία θα πρέπει να περάσει από την ελληνική Βουλή, αναφέρει το πρακτορείο, και αν ο χρόνος δεν επαρκέσει, τότε η Ελλάδα θα χρειαστεί μια δεύτερη χρηματοδότηση-γέφυρα. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά και ο υπουργός Οικονομικών αποκλείουν ένα δεύτερο ενδιάμεσο πρόγραμμα. Κάτι που αν τελικά συμβεί, θα χρειαστεί να συμπληρωθεί με νέα προαπαιτούμενα μέτρα.






Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ