Τσακαλώτος, Σταθάκης & δανειστές στο Hilton -Ξεκινάει η 2η μάχη για τα μέτρα [εικόνες] - iefimerida.gr

Τσακαλώτος, Σταθάκης & δανειστές στο Hilton -Ξεκινάει η 2η μάχη για τα μέτρα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο ξενοδοχείο Hilton βρίσκονται από τις 11:30 οι Γιώργος Σταθάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος προκειμένου να ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος των συναντήσεων που θα έχουν οι δύο υπουργοί με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχουν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων, βρίσκονται «ψηλά» τα «κόκκινα δάνεια»- από τα οποία και θα κριθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών- , οι αποκρατικοποιήσεις και το ΤΑΙΠΕΔ. Στόχος της σημερινής συνάντησης είναι οι δύο πλευρές να αποτυπώσουν θέσεις συμφωνίας αλλά και διαφωνίας.

Τσακαλώτος, Σταθάκης & δανειστές στο Hilton -Ξεκινάει η 2η μάχη για τα μέτρα [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Τσακαλώτος, Σταθάκης & δανειστές στο Hilton -Ξεκινάει η 2η μάχη για τα μέτρα [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στις αποκρατικοποιήσεις και το ΤΑΙΠΕΔ οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν και στη διαμόρφωση του νέου Ταμείου που σε βάθος 30 ετών θα αναλάβει τη διαχείριση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ. Το Ταμείο θα πρέπει να συσταθεί άμεσα και να αρχίσει να λειτουργεί σταδιακά, καθώς ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες για να επιτευχθεί η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Το νέο Ταμείο θα λειτουργεί ως κρατικός φορέας στον τομέα του real estate και δεν θα διαθέτει μόνον ακίνητα. Θα διαχειρίζεται επίσης επιχειρήσεις και μετοχικά πακέτα του Δημοσίου, με συνολική αξία 50 δισ. ευρώ. Με βάση τη συμφωνία, το 50% των εσόδων προβλέπεται να διατεθεί για να καλύψει την «τρύπα» από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το υπόλοιπο θα μοιραστεί στα δύο, και θα πάει για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων.

Από την άλλη πλευρά το ζητούμενα στα «κόκκινα δάνεια» είναι η διαχείριση του προβλήματος, καθώς αυτή θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Το ποσό που θα χρειαστούν οι τράπεζες δεν είναι ακόμη σαφές, καθώς κινείται από τα 10 έως τα 25 δισ. ευρώ.
Στο πεδίο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών πολλά πεδία μένουν ανοικτά. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη θέση της από την προεκλογική της πρόθεση για φορέα ειδικού σκοπού προς την Bad Bank που φέρεται να ζητούσαν οι τραπεζίτες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ