Κρούγκμαν: Παρά τη χρεοκοπία, το Πουέρτο Ρίκο είναι σε καλύτερη μοίρα από την Ελλάδα - iefimerida.gr

Κρούγκμαν: Παρά τη χρεοκοπία, το Πουέρτο Ρίκο είναι σε καλύτερη μοίρα από την Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την Παρασκευή, η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο ανακοίνωσε ότι θα αθετήσει την πληρωμή ενός ομολόγου. Για τεχνικούς, νομικούς λόγους, ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται για χρεοκοπία. Δεν υπάρχει διαφορά όμως, λέει ο Πολ Κρούγκμαν.

Παρόλα αυτά, τονίζει ο Νομπελίστας Οικονομολόγος, η Ελλάδα είναι σε χειρότερη θέση από το Πουέρτο Ρίκο. «Είναι η Ελλάδα της Αμερικής; Οχι, δεν είναι. Και είναι σημαντικό να καταλάβουμε γιατί», αναφέρει χαρακτηριστικά σε άρθρο του στους New York Times.

«Το Πουέρτο Ρίκο είναι στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή. Ομως, παρότι η οικονομία του έχει σημειώσει σημαντική πτώση, ο πληθυσμός του- παρότι επλήγη, δεν υπέφερε τίποτα σαν τις καταστροφές που βλέπουμε στην Ευρώπη. Για παράδειγμα κοιτάξτε την κατά κεφαλήν κατανάλωση, που μειώθηκε κατά 30% στην Ελλάδα, αλλά στην πραγματικότητα συνέχισε να αυξάνεται στο Πουέρτο Ρίκο. Γιατί σίγησαν οι ανθρώπινες συνέπειες των οικονομικών προβλημάτων;», διερωτάται ο Κρούγκμαν.

«Η βασική απάντηση είναι πως το Πουέρτο Ρίκο αποτελεί μέρος της δημοσιονομικής ένωσης των ΗΠΑ. Οταν η οικονομία του άρχισε να παραπαίει, οι πληρωμές προς την Ουάσιγκτον έπεσαν, αλλά τα έσοδα από την Ουάσιγκτον- Κοινωνική Ασφάλιση, υγειονομική περίθαλψη και πολλά ακόμη- στην πραγματικότητα αυξήθηκαν. Οπότε, το Πουέρτο Ρίκο αυτόματα έλαβε βοήθεια σε κλίμακα πέρα από οτιδήποτε θα μπορούσε να φανταστεί κανείς στην Ευρώπη», εξηγεί ο Αμερικανός οικονομολόγος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Πολ Κρούγκμαν Χρεοκοπία Πουέρτο Ρίκο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ