Εμπορικός πόλεμος Κίνας-ΗΠΑ στον ορίζοντα - iefimerida.gr

Εμπορικός πόλεμος Κίνας-ΗΠΑ στον ορίζοντα

Γερουσία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για επικείμενο «εμπορικό πόλεμο» της Κίνας με τις ΗΠΑ μιλούν τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, αν ο πρόεδρος Ομπάμα δεχτεί την προτεινόμενη από την αμερικάνικη Γερουσία επιβολή εμπορικών κυρώσεων στην Κίνα λόγω της μη αύξησης της ισοτιμίας του γουάν.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική Γερουσία υιοθέτησε σχέδιο νόμου που προβλέπει την επιβολή εμπορικών κυρώσεων, στην περίπτωση που δεν αυξηθεί η ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος, του γούαν, έναντι του δολαρίου.

Σκοπός των Αμερικανών γερουσιαστών, που πρότειναν το νομοσχέδιο, είναι ο έλεγχος των εξαγωγών της Κίνας προς τις ΗΠΑ, το εμπορικό ισοζύγιο της οποίας με την Κίνα σπάει κάθε αρνητικό ρεκόρ. Όσοι οι Κινέζοι κρατούν χαμηλή την αξία του νομίσματός τους δημιουργούν σύμφωνα με τους Αμερικανούς, «αθέμιτο ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές». Στην πράξη, το πρόβλημα των ΗΠΑ είναι ότι διευρύνεται το εμπορικό έλλειμμα τους με την Κίνα αφού τα κινέζικα προϊόντα είναι φτηνά ενώ τα αμερικάνικα ακριβότερα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε τον Πρόεδρο Ομπάμα να πείσει την κυβέρνηση του να αντιτεθεί στη νομοθεσία επιβολής κυρώσεων στη περίπτωση που δεν ανατιμηθεί του γιούαν.

Η νομισματική πολιτική είναι το πιο ακανθώδες ζήτημα στις σινο-αμερικανικές σχέσεις εδώ και μια δεκαετία. Το βασικό πρόβλημα είναι το αν του γουάν είναι στην «κατάλληλη» τιμή με κάθε χώρα να υποστηρίζει τη δική της άποψη. Οι ΗΠΑ θα επιθυμούσαν ένα ακριβότερο γουάν για να μειώσουν το εμπορικό τους έλλειμμα και να αυξήσουν τις εξαγωγές ενώ η Κίνα επενδύει στο σχετικά φθηνό γουάν προκειμένου να συνεχισει την αλματώδη ανάπτυξή της που οφείλεται στις εξαγωγές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ