Γκαλμπρέιθ: Αρνούμαι ότι υπήρξα μέλος μιας εγκληματικής οργάνωσης - Δεν σκοπεύαμε να βγάλουμε την Ελλάδα από το ευρώ - iefimerida.gr

Γκαλμπρέιθ: Αρνούμαι ότι υπήρξα μέλος μιας εγκληματικής οργάνωσης - Δεν σκοπεύαμε να βγάλουμε την Ελλάδα από το ευρώ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τον πλέον απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο, ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, ο γνωστός οικονομολόγος και επιστήθιος φίλος του Γιάνη Βαρουφάκη, αρνείται ότι ήταν μέλος μιας «εγκληματικής οργάνωσης» που είχε σκοπό να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας, ήταν εξέχον μέλος μιας πενταμελούς ομάδας, υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη, που κατάστρωνε το περιβόητο Plan B. Το αποτέλεσμα αυτών των αποκαλύψεων ήταν ένας πολιτικός σάλος, αλλά και η κινητοποίηση από την πλευρά της Δικαιοσύνης, με τον πρώην ΥΠΟΙΚ να κατηγορείται ότι σχεδίαζε να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ.

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Telegraph, ο κ. Γκαλμπρέιθ σημειώνει πως δεν είχε καμία επίσημη συνομιλία με Έλληνες αξιωματούχους και ότι η δική του εμπλοκή στο θέμα δεν πρόκειται να οδηγήσει στο να του απαγγελθούν κατηγορίες από την ελληνική δικαιοσύνη. «Αν με ρωτήσουν οτιδήποτε, θα είμαι ευτυχής να τους απαντήσω. Θα δούμε τι θα συμβεί, αλλά θα ένιωθα έκπληξη εάν υπάρχει κάτι περισσότερο, σε αυτή τη φάση, από μια διερευνητική αποστολή από τις ελληνικές αρχές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος εξηγεί ότι δούλευε πάνω στο συγκεκριμένο πλάνο επί πέντε μήνες, μέχρι τον Μάιο, ότι το έκανε αμισθί, ενώ και ο ίδιος δεν αποκαλύπτει ποια ήταν τα άλλα μέλη της ομάδας.

«Θέλαμε να μείνει κρυφή η εργασία μας και ήμασταν ικανοποιημένοι που συνέβαινε αυτό. Το έργο μου ήταν μια προληπτική αντιμετώπιση προβλημάτων, καθώς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ήταν έτοιμο να καταρρεύσει εξαιτίας των Ευρωπαίων δανειστών».

Και συμπληρώνει: «Οποιαδήποτε διαρροή θα έκανε κακό και προχωρούσαμε προσεκτικά έχοντας πάντα αυτό κατά νου. Δεν συνέβησαν διαρροές, δεν πήραμε μέρος σε καμία επίσημη συνάντηση και δεν είχαμε ρόλο στη διαπραγματευτική στρατηγική».

Παράλληλα, ο κ. Γκαλμπρέιθ διαχωρίζει τη θέση του ως προς τη δημιουργία μιας παράλληλης επιχείρησης στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών που είχε ως στόχο την «παράλληλη ρευστότητα», όπως την έχει αναπτύξει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Γκαλμπρέιθ απαντάει πως δεν γνώρισε ποτέ τον καθηγητή από το Κολούμπια που δούλευε πάνω στο σχέδιο χακαρίσματος των ηλεκτρονικών δεδομένων του ΥΠΟΙΚ. Πάντως, ο ίδιος υποβαθμίζει τις επιπτώσεις του σχεδίου λέγοντας πως «θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή εντός της Ευρωζώνης και δεν θα είχε επιπτώσεις και δεν θα ήταν μια στρατηγική εξόδου. Αντίθετα, θα διευκόλυνε τις πληρωμές μεταξύ του κράτους και των αντισυμβαλλόμενων του και, ενδεχομένως, θα μπορούσε να επεκταθεί στη ρευστότητα του ιδιωτικού τομέα».

Ο κ. Γκαλμπρέιθ περιγράφει τις προσπάθειες κάποιων να εμφανίσουν τον Γιάνη Βαρουφάκη ως αδίστακτο υπουργό ως «απελπισμένες και αναξιόπιστες».

Ο Αμερικανός οικονομολόγος συνεχίζει να υποστηρίζει τον Γιάνη Βαρουφάκη και να λέει πως ήταν αποφασισμένος να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ. «Δεν έχω δει άλλον να δουλεύει τόσο σκληρά για το καλό της χώρας. Το έκανε δίχως ίχνος εγωισμού».

Σε ερώτηση για το τι πιστεύει ότι θα πράξει στη συνέχεια ο κ. Βαρουφάκης, ο κ. Γκαλμπρέιθ τόνισε πως αναμένει να μείνει πιστός στην κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι δεν βλέπει σωτηρία από το τρίτο πακέτο στήριξης. «Ο Γιάνης δεν έχει προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες. Το εσωτερικό του κόμματος είναι σταθερό. Οι σχέσεις τους έρχονται από πολύ παλιά και όλοι έχουν καλούς λόγους να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον. Το πιο πιθανό είναι να μην υπάρξει ρήγμα αυτή τη στιγμή και το κόμμα να μείνει ενωμένο».


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ