Αυξήσεις-σοκ στα τέλη των ακινήτων λόγω αντικειμενικών αξιών - iefimerida.gr

Αυξήσεις-σοκ στα τέλη των ακινήτων λόγω αντικειμενικών αξιών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεγαλύτερη «αφαίμαξη» των ιδιοκτητών ακινήτων σχεδιάζει η κυβέρνηση το 2012 μέσω της πλαγίας οδού των αυξήσεων στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύεται σήμερα στο BHMA, στο υπουργείο Οικονομικών σκέφτονται να προχωρήσουν άμεσα στην αύξηση των αντικενικών αξιών, που παραμένουν στα ίδια επίπεδα από το 2007, και οι οποίες υπολείπονται ακόμα και κατά 50% των εμπορικών αξιών των ακινήτων.

Την πρόθεση αυτή της κυβέρνησης προανήγγειλε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην εκπομπή «Ανατροπή» το βράδυ της Δευτέρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στόχος μας είναι να μην αυξήσουμε την επιβάρυνση, αλλά να φέρουμε κοντά την εμπορική με την αντικειμενική αξία χωρίς αύξηση της επιβάρυνσης»

Στην πράξη βέβαια θα υπαρχει επιβάρυνση και μάλιστα μεγάλη. Κι αυτό γιατί αν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αυξηθούν αυτόματα και μια σειρά από φόρους και τέλη που βαραίνουν ή υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων:

Για να χρυσώσει το χάπι η κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει σε μείωση των φορολογικών συντελεστών, αλλαγή που θα συμπεριληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέσα στον Οκτώβριο για ψήφιση στη Βουλή. Συγκεκριμένα, η πρόταση που εξετάζεται είναι να θεσπιστεί κλίμακα για τον φόρο στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Αυτή τη στιγμή ο φόρος μεταβίβασης είναι στο 8% για τα πρώτα 20.000 ευρώ και 10% για την υπόλοιπη (αντικειμενική) αξία του ακινήτου. Στο υπουργείο Οικονομικών σκέφτονται να μειώσουν τους συντελεστές, θεωρώντας ότι τα έσοδα θα αυξηθούν ούτως ή άλλως αφού θα αυξηθεί η αντικειμενική αξία πάνω στην οποία εφαρμόζεται ο συντελεστής.

Επιπλέον, όπως ζητά η Τρόικα, εξετάζεται και η μείωση στο αφορολόγητο της πρώτης κατοικίας (από 200.000 ευρώ που είναι σήμερα για άγαμο) καθώς και η μείωση στο αφορολόγητο των γονικών παροχών και κληρονομιών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ