Θεοδωράκης: Να πάψει ο Τσίπρας να συμπεριφέρεται σαν αρχηγός συνιστωσών - iefimerida.gr

Θεοδωράκης: Να πάψει ο Τσίπρας να συμπεριφέρεται σαν αρχηγός συνιστωσών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοκληρώνοντας μια μικρή περιοδεία στη Μακεδονία με βεβαιότητα μπορώ να πω ότι αυτό που θέλει ο κόσμος αυτή τη στιγμή από τους πολιτικούς είναι: σχέδιο, αποφάσεις, αποτέλεσμα”, δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε δημοσιογράφους από τη Θεσσαλονίκη.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού βρέθηκε στη συμπρωτεύουσα την τελευταία ημέρα της περιοδείας του στους νομούς Κοζάνης, Ημαθίας και Θεσσαλονίκης.

Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωράκης, “πρέπει να ξεπεράσουμε τις καταστροφικές συνέπειες ενός χαμένου εξαμήνου. Πρέπει η χώρα από τον Σεπτέμβρη να μπει δυνατά στη δημιουργία. Έχω πολλές αμφιβολίες για τη δύναμη της κυβέρνησης, έχω πολλές αμφιβολίες για τη δύναμη των δυο κομμάτων που αυτή τη στιγμή κυβερνούν τη χώρα αλλά δεν μας μένει άλλος δρόμος αυτή τη στιγμή παρά να στηρίξουμε την ελληνική προσπάθεια, ελπίζοντας ότι ο Πρωθυπουργός θα συνειδητοποιήσει τις μεγάλες του ευθύνες, θα πάψει να συμπεριφέρεται ως αρχηγός κάποιων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ και θα συμπεριφέρεται ως Πρωθυπουργός των Ελλήνων”.

Για την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε: “Δεν πιστεύω στις οικουμενικές, ψευδείς κυβερνήσεις, δηλαδή το να μαζευτούν τα επώνυμα στελέχη από κάθε κόμμα και να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα κυβερνητικό σχήμα ίσως και να είναι ένα σχήμα ανυπαρξίας, ένα σχήμα του μέσου όρου. Κανείς να μην κάνει τίποτα παραπάνω. Αυτό που πιστεύουμε εμείς είναι ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια αποφασισμένη κυβέρνηση 20 ανθρώπων που θα ‘χουν απέναντί τους 20 συγκεκριμένους στόχους”.

Σχετικά με την προοπτική της παρούσας κυβέρνησης, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι πρέπει να συνεχίσει, “μέχρι να νιώσει ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο μικρομεσαίος ότι μπορεί να επενδύσει σ΄ αυτή τη χώρα, ότι μπορεί να προσπαθήσει σε αυτή τη χώρα, ότι δεν πρέπει να την εγκαταλείψει. Εάν σταθεροποιηθεί η χώρα, λοιπόν, μετά είμαστε έτοιμοι και ελπίζω είναι έτοιμος και ο ελληνικός λαός να πάρει τις μεγάλες αποφάσεις για μια άλλη κυβέρνηση. Το Ποτάμι ήρθε για να κυβερνήσει, το Ποτάμι ήρθε για να φέρει μια πρόταση καθαρή στους Έλληνες. Δεν ήρθε για να κυβερνήσει μόνο του όμως. Ήρθε για να κυβερνήσει με όλους αυτούς, την πλατιά προοδευτική συμμαχίας που πιστεύει ότι η λύση είναι έξω από τους κομματικούς μηχανισμούς, έξω από το παλιό σύστημα αλλά και έξω από τους ερασιτέχνες που αυτοσχεδιάζουν στην πλάτη του λαού”.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη
Ολοκληρώνοντας μια μικρή περιοδεία στη Μακεδονία με βεβαιότητα μπορώ να πω ότι αυτό που θέλει ο κόσμος αυτή τη στιγμή από τους πολιτικούς είναι: σχέδιο, αποφάσεις, αποτέλεσμα. Πρέπει να ξεπεράσουμε τις καταστροφικές συνέπειες ενός χαμένου εξαμήνου. Πρέπει η χώρα από τον Σεπτέμβρη να μπει δυνατά στη δημιουργία. Έχω πολλές αμφιβολίες για τη δύναμη της κυβέρνησης, έχω πολλές αμφιβολίες για τη δύναμη των δυο κομμάτων που αυτή τη στιγμή κυβερνούν τη χώρα αλλά δεν μας μένει άλλος δρόμος αυτή τη στιγμή παρά να στηρίξουμε την ελληνική προσπάθεια, ελπίζοντας ότι ο Πρωθυπουργός θα συνειδητοποιήσει τις μεγάλες του ευθύνες, θα πάψει να συμπεριφέρεται ως αρχηγός κάποιων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ και θα συμπεριφέρεται ως Πρωθυπουργός των Ελλήνων. Αποφάσεις και αποτέλεσμα θέλει ο κόσμος για αυτόν τον δύσκολο Σεπτέμβρη που έχουμε μπροστά μας.

Μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας πώς θα τη βλέπατε;
Πίσω από τέτοιες βαρύγδουπες λέξεις μπορεί να κρύβονται κυβερνήσεις που δεν θα κάνουν τίποτα. Σας έχω πει και στο παρελθόν ότι δεν πιστεύω στις οικουμενικές, ψευδείς κυβερνήσεις, δηλαδή το να μαζευτούν τα επώνυμα στελέχη από κάθε κόμμα και να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα κυβερνητικό σχήμα ίσως και να είναι ένα σχήμα ανυπαρξίας, ένα σχήμα του μέσου όρου. Κανείς να μην κάνει τίποτα παραπάνω. Αυτό που πιστεύουμε εμείς είναι ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια αποφασισμένη κυβέρνηση 20 ανθρώπων που θα ‘χουν απέναντί τους 20 συγκεκριμένους στόχους. Βέβαια το μεγάλο ερώτημα, φίλε μου, είναι ποιος επιλέγει αυτούς τους 20 ανθρώπους και ποιος επιλέγει αυτούς τους 20 στόχους. Γιατί η κυβερνητική παρέα έχει αποδείξει ότι δεν έχει ούτε τους σωστούς στόχους και δυστυχώς δεν έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και τους 20 Έλληνες που μπορούν να κάνουν τη δουλειά.

Για το ενδεχόμενο εκλογών
Εμείς έχουμε υποσχεθεί ότι τις δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα στους εταίρους μας – για να το πω και πιο ευθέως – το μνημόνιο του Αλέξη Τσίπρα έχουμε δεσμευτεί ότι θα το ψηφίσουμε. Γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή. Αν είχαμε άλλη επιλογή, αν εμείς φτιάχναμε ένα πρόγραμμα σωτηρίας για τη χώρα θα ήταν πολύ διαφορετικό και πολύ καλύτερο. Ο λαός όμως ψήφισε τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτός φέρνει τη συμφωνία. Δεν κάνουμε λοιπόν τσαλιμάκια. Αυτή τη συμφωνία που θα φέρει, εμείς θα την ψηφίσουμε. Αλλά του το ‘χουμε πει και στη Βουλή. Μπορούμε να διορθώσουμε τα πράγματα. Γι’ αυτο το Ποτάμι κάνει συγκεκριμένες διορθώσεις σε ό,τι αφορά τους αγρότες, σε ό,τι αφορά την παραγωγή, σε ό,τι αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους της κοινωνίας, τέλος πάντων τους αδύναμους της κοινωνίας που δεν θα πρέπει συνεχώς να πληρώνουν το μάρμαρο. Έχουμε συγκεκριμένες τροποποιήσεις και πιστεύω ότι απ’ τον Σεπτέμβρη θα βρεθεί κάποιος στην κυβέρνηση να ακούσει τις συγκεκριμένες προτάσεις που κάνει το Ποτάμι, ώστε να μην οδηγηθούμε σε ένα άλλο αδιέξοδο μνημόνιο. Ο λαός το ξέρει. Τα μνημόνια δεν θα δώσουν τη χώρα. Αυτό που θα σώσει τη χώρα είναι εάν το πολιτικό σύστημα αποφασίσει να κάνει τις μεγάλες αλλαγές, τις μεγάλες συγκρούσεις και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

Πόσο μπορεί να πάει αυτή η κυβέρνηση;
Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πάει -και να σας πω επειδή η Θεσσαλονίκη με εμπνέει να λέω λίγο παραπάνω καθαρά τα πράγματα- νιώθω άσχημα κάποιες στιγμές που στη Βουλή είμαι αναγκασμένος να ψηφίζω αυτή την κυβέρνηση. Αλλά πείτε μου αν έχουμε άλλο δρόμο. Δεν έχουμε άλλο δρόμο. Λέμε λοιπόν εμείς: Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πάει μέχρι να σταθεροποιήσουμε τη χώρα. Μέχρι να νιώσει ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο μικρομεσαίος ότι μπορεί να επενδύσει σ΄ αυτή τη χώρα, ότι μπορεί να προσπαθήσει σε αυτή τη χώρα, ότι δεν πρέπει να την εγκαταλείψει. Εάν σταθεροποιηθεί η χώρα, λοιπόν, μετά είμαστε έτοιμοι και ελπίζω είναι έτοιμος και ο ελληνικός λαός να πάρει τις μεγάλες αποφάσεις για μια άλλη κυβέρνηση. Το Ποτάμι ήρθε για να κυβερνήσει, το Ποτάμι ήρθε για να φέρει μια πρόταση καθαρή στους Έλληνες. Δεν ήρθε για να κυβερνήσει μόνο του όμως. Ήρθε για να κυβερνήσει με όλους αυτούς, την πλατιά προοδευτική συμμαχίας που πιστεύει ότι η λύση είναι έξω από τους κομματικούς μηχανισμούς, έξω από το παλιό σύστημα αλλά και έξω από τους ερασιτέχνες που αυτοσχεδιάζουν στην πλάτη του λαού.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ