Citigroup: Απώλειες 185 δισ. ευρώ θα είχε η ΕΚΤ αν συνέβαινε το Grexit - iefimerida.gr

Citigroup: Απώλειες 185 δισ. ευρώ θα είχε η ΕΚΤ αν συνέβαινε το Grexit

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Grexit δεν θα ήταν οικονομικά αναίμακτο. Μπορεί να μην προκαλούσε σεισμούς, αλλά σίγουρα οι ρωγμές του δεν θα περνούσαν απαρατήρητες.

Η ανάλυση της Citigroup είναι δηλωτική των ζημιών που θα δεχόταν η ΕΚΤ σε περίπτωση που το απευκταίο σενάριο του Grexit λάμβανε σάρκα και οστά.

Σύμφωμα με τον αναλυτή της τράπεζας, Γουίλιαμ Μπούιτερ, η χρεοκοπία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα «φόρτωσε» την ΕΚΤ με ζημιές που θα έφτασαν από 56 δισ. ευρώ έως και 185 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έκθεση, η τρύπα θα προκαλούσε μετρημένες ζημιές στην ΕΚΤ τις οποίες θα μπορούσε να διαχειριστεί, καθώς έχει προνοήσει να απορροφά ζημιές έως και 560 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα κύρια σημεία της έκθεσης:

1. Η μέγιστη άμεση έκθεση του υπόλοιπου Ευρωσυστήματος στην Ελλάδα προέρχεται από: α) τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω της ΤτΕ δια μέσω repos και λοιπών τιτλοποιημένων δανείων ως μέρος της ενιαίας νομισματικής πολιτικής, β) τα ελληνικά assets που διακρατά το υπόλοιπο Ευρωσύστημα, γ) τη διακράτηση ελληνικών assets απ' το Eurostemex της ΤτΕ, και δ) απ' την έκθεση προς την ΤτΕ.

2. Στην περίπτωση που η Ελλάδα παραμείνει στην Ευρωζώνη αλλά τελικά υπάρξει στάση πληρωμών τόσο απ' το Δημόσιο όσο και απ' τις τράπεζες τότε οι ζημιές που μπορεί να προκληθούν στο Ευρωσύστημα ανέρχονται στα 59 δισ ευρώ. Και αυτό στην περίπτωση που δεν απορροφηθούν ζημιές απ' την ίδια την ΤτΕ και την ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, όπως σημειώνει η έκθεση, κατά πάσα πιθανότητα στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ζημιές θα είναι μικρότερες μέσω ενός συνδυασμού ανακεφαλαιοποίησης της ΤτΕ απ' την ελληνική κυβέρνηση και ανάθεσης μέρους των μελλοντικών εσόδων απ' την ΤτΕ στις υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες του Ευρωσυστήματος.

3. Στην περίπτωση ενός Grexit το Ευρωσύστημα μπορεί να χάσει 185 δισ ευρώ.


4. Οι ζημιές του Ευρωσυστήματος, εφόσον επιβεβαιωθούν, θα μοιραστούν στις εθνικές Κεντρικές Τράπεζες με βάση το μερίδιο που έχουν στο Μετοχικό Κεφάλαιο της ΕΚΤ.


5. Η ΕΚΤ και οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες δεν υπόκεινται στις εκ του νόμου κεφαλαιακές απαιτήσεις ή τους εξωτερικούς λογιστικούς κανόνες. Ως εκ τούτου, το Ευρωσύστημα διαθέτει σημαντική διακριτική ευχέρεια ως προς το πότε και πώς θα αναγνωρίσει και θα αποδεχθεί τις ζημιές από την έκθεση του στην Ελλάδα. Θα μπορούσε, επίσης να λειτουργήσει επί της Αρχής με αρνητική καθαρή θέση.

6. Η τυπική δυνατότητα του Ευρωσυστήματος είναι να απορροφά ζημιές περίπου 560 δισ ευρώ, πολύ παραπάνω δηλαδή από τις πιθανές απώλειες που μπορεί να έχει από τα ελληνικά assets ακόμα και στην περίπτωση ενός Grexit. Ωστόσο η συνολική δυνατότητα του αυξάνεται και άλλο εάν συμπεριλάβει κανείς την αξία των μελλοντικών εσόδων που μπορεί να υπολογίσει.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Citigroup ΕΚΤ grexit
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ