Εκτακτη εισφορά, εργασιακό, συντάξεις -Αρχισαν οι κόντρες κυβέρνησης-Τρόικα πριν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση - iefimerida.gr

Εκτακτη εισφορά, εργασιακό, συντάξεις -Αρχισαν οι κόντρες κυβέρνησης-Τρόικα πριν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Όταν αυτό που ζητάς με το... καλημέρα είναι η κατάργηση του νέου συντελεστή έκτακτης εισφοράς για τους πολύ πλούσιους, τότε είναι προφανές ότι επίκειται... τσαμπουκάς μεγατόνων για τα «ευαίσθητα» θέματα όπως οι συντάξεις και τα εργασιακά.

Αν αντιμετωπίσει κανείς την απαίτηση του Κουαρτέτου με αυστηρά τεχνοκρατικά κριτήρια, τότε μπορεί και να συμφωνήσει ότι μια υπέρμετρη φορολογία μπορεί όντως να οδηγήσει αύξηση της φοροδιαφυγής είτε με απόκρυψη εισοδημάτων είτε με φυγάδευση εισοδημάτων σε φορολογικούς παραδείσους. Ωστόσο, όταν βάζεις ένα τέτοιο θέμα ενώ γνωρίζεις ότι η άλλη πλευρά πασχίζει να ισορροπήσει πολιτικά τα επώδυνα μέτρα, με ανακατανομή των βαρών, τότε μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι πρόκειται απλώς για επίδειξη ισχύος. Επί του παρόντος, η ελληνική πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πίσω και ο συντελεστής 8% θα ισχύσει κανονικά τόσο για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ όσο και για τα πολιτικά πρόσωπα.

Με την άφιξη της Βελκουλέσκου η διαπραγμάτευση ξεκινά και επισήμως

Με την άφιξη της Ντέλια Βελκουλέσκου η διαπραγμάτευση ξεκινά και επισήμως. Ωστόσο, οι πρώτες διερευνητικές επαφές των τεχνικών κλιμακίων έχουν αναδείξει τις ενδεχόμενες εστίες αντιπαράθεσης. Οι συζητήσεις π.χ. για το μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας δεν είναι τόσο αθώες όσο ακούγεται, αφού με βάση τους μακροικονομικούς δείκτες θα υπολογιστούν και τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι για να βγαίνει ο λογαριασμός των χρηματοδοτικών αναγκών και του Χρέους θα πρέπει να συμφωνηθούν ικανά πρωτογενή πλεονάσματα και μάλιστα με στόχο 3,5% το 2018. Κι επειδή χωρίς μέτρα δεν "κλειδώνουν" τα πλεονάσματα, από την Παρασκευή ξεκινά το παζάρι των μέτρων που θα αποτυπωθούν στο νέο Μνημόνιο και θα πρέπει να ψηφιστούν ενδεχομένως μαζί με τον Προϋπολογισμό του 2016.

Αγκάθι τα εργασιακά και οι ψηφισμένες μεταρρυθμίσεις

Διόλου αθώες είναι και οι συζητήσεις για τα εργασιακά, με δεδομένο ότι το ΔΝΤ έχει στείλει ήδη το μήνυμα του στην Αθήνα: μην αναστρέψετε τις ψηφισμένες μεταρρυθμίσεις, μην αυξήσετε τον κατώτατο μισθό, κάντε πιο "ελαστικό" το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις και τις απεργίες.

Στο μικροσκόπιο οι πρόωρες συντάξεις

Όσον αφορά, δε, στο συνταξιοδοτικό, το "πακέτο" των πρόωρων συντάξεων βρίσκεται ήδη στο μικροσκόπιο των τεχνοκρατών και δεν αποκλείεται να αποτελέσει μέρος των προαπαιτούμενων δράσεων για την πρώτη εκταμίευση, αλλά με όρους σαφώς πιο επώδυνους από αυτούς που προέβλεπαν οι διατάξεις, οι οποίες αποσύρθηκαν την τελευταία στιγμή από το πρώτο πολυνομοσχέδιο. Στο κεφάλαιο του Ασφαλιστικού εντάσσεται και η συζήτηση για την κατάργηση των Φόρων Υπέρ Τρίτων, που ήδη ξεκίνησε. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Είτε αύξηση των εισφορών στα εν λόγω Ταμεία είτε μείωση παροχών, προκειμένου να καλυφθεί η "τρύπα" από την κατάργηση των ΦΥΤ. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση το κόστος θα πέσει πάνω στους ασφαλισμένους...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ