Το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει σε ελληνικό πρόγραμμα χωρίς αναδιάρθρωση - iefimerida.gr

Το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει σε ελληνικό πρόγραμμα χωρίς αναδιάρθρωση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποκάλυψε τις έντονες αμφιβολίες για τη συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Αυτό αποκαλύπτει η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη εμπιστευτικό έγγραφο του ΔΝΤ. Σύμφωνα με αυτό το «αυστηρά εμπιστευτικό έγγραφο», το οποίο αναφέρεται στα αποτελέσματα της δίωρης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη, το υψηλό χρέος της Ελλάδας και η φτωχή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων δεν επιτρέπουν στο ΔΝΤ τη συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα βοήθειας.

Όπως αναφέρεται, αν και το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις ώστε να διασφαλίσει ότι το νέο πακέτο βοήθειας συμβαδίζει με τους κανονισμούς του Ταμείου, δεδομένα αυτή την στιγμή δεν μπορεί να ανάψει το πράσινο φως ώστε να συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει.

Το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει σε ελληνικό πρόγραμμα χωρίς αναδιάρθρωση | iefimerida.gr 0

Σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο, το ΔΝΤ θα είναι ικανό να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, μόνο εφόσον η Ελλάδα συναινέσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η Ευρωζώνη προβεί στην ανακούφιση του ελληνικού χρέους. Τέλος, σύμφωνα με τους FΤ οι δύο συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θέτει το ΔΝΤ συνιστούν και το μεγάλο πρόβλημα για την Ευρωζώνη, η οποία αρνείται σθεναρά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει αν δεν υπάρξει συμφωνία για ελάφρυνση χρέους»

Εντωμεταξύ, αξιωματούχος του Ταμείου μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας πριν η Αθήνα αποδεχθεί ένα συνεκτικό πακέτο μεταρρυθμίσεων και πριν οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταλήξουν σε μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού κρατικού χρέους. «Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει παρά μόνον όταν εκπληρωθούν οι όροι αυτοί», είπε ο αξιωματούχος και εκτίμησε πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί πριν περάσουν μήνες. «Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος» ώστε να γίνει το απαραίτητο προπαρασκευαστικό έργο, δήλωσε ο αξιωματούχος.

ΥΠΟΙΚ: Το ταμείο συμμετέχει κανονικά στις διαπραγματεύσεις

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ σχολίασαν σχετικά: «Όσον αφορά το δημοσίευμα των Financial Times ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί επί του παρόντος να συμμετάσχει σε νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, λόγω του υψηλού δημοσίου χρέους, σημειώνεται πως:
- Το Ταμείο συμμετέχει κανονικά στις διαπραγματεύσεις,
- Η θέση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι σημερινή. Δεκάδες οι αναφορές της κ. Λαγκάρντ στο θέμα αυτό».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ