Αστυνομική λογοτεχνία: Πέντε κλασικά αστυνομικά μυθιστορήματα, ιδανική συντροφιά για τις μέρες της θερινής ραστώνης - iefimerida.gr

Αστυνομική λογοτεχνία: Πέντε κλασικά αστυνομικά μυθιστορήματα, ιδανική συντροφιά για τις μέρες της θερινής ραστώνης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αστυνομικά μυθιστορήματα, ιδανική συντροφιά για τις μέρες της θερινής ραστώνης.

Αστυνομική  λογοτεχνία: Πέντε κλασικά αστυνομικά μυθιστορήματα, ιδανική συντροφιά για τις μέρες της θερινής ραστώνης  | iefimerida.gr 0


ΤΑ ΣΚΟΤΑΔΙΑ ΜΟΥ
«H Τζην Ελλρόυ δολοφονήθηκε στις 22 Ιουνίου 1958. Το κορμί της πετάχτηκε σε έναν αυτοκινητόδρομο, σε ένα υποβαθμισμένο προάστιο του λος Άντζελες. Ο δολοφόνος δεν βρέθηκε ποτέ και η υπόθεση έκλεισε. Ήταν μια απεχθής ανθρωποκτονία, από αυτές που καταγράφονται στις πίσω σελίδες των εφημερίδων και κανείς δεν τη θυμάται πια. Εκτός από τον γιο της (…) “Τα σκοτάδια μου” είναι η ιστορία της Τζην και του Τζέημς Ελλρόυ -από το 1958, πίσω στο παρελθόν και μέχρι το σήμερα. Είναι η ιστορία ενός παιδιού που περνάει μια επώδυνη εφηβεία και ενηλικιώνεται ως συγγραφέας στοιχειωμένος από το έγκλημα. Είναι η ιστορία ενός καταπληκτικού ντετέκτιβ του Τμήματος των Ανθρωποκτονιών και της έρευ­νας που αυτός και ο Τζέημς Ελλρόυ ξεκίνησαν για να βρουν τον δολο­φόνο της Τζην Ελλρόυ».

«Τα σκοτάδια μου» είναι ένα μυθιστόρημα βαθιά αυτοβιογραφικό, μια διαδρομή σε αναμνήσεις τρομακτικές. «Το κακό είναι παντού», γράφει συχνά ο Τζέιμς Ελρόι στα βιβλία του που φαίνεται να γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει κόλαση. Ο συγγραφέας περιγράφει την πραγματικότητα με τον πιο ζοφερό τρόπο: Ο κόσμος είναι σκληρός, σκοτεινός και πολύπλοκος∙ οι άνθρωποι είναι αδίστακτοι∙ η βία ζει και βασιλεύει και το κακό καλύπτει τα πάντα∙ οι αστυνόμοι είναι διεφθαρμένοι, το ίδιο και οι πολιτικοί∙ τίποτε καλό δεν μπορεί να συμβεί στον κόσμο, δεν υπάρχει καμία διέξοδος. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου περνάνε σαράντα χρόνια αμερικάνικου εγκλήματος, με αμέτρητες ανεξιχνίαστες δολοφονίες γυναικών.

INFO
Συγγραφέας: James Ellroy
Μετάφραση: Ανδρέας Αποστολίδης
Εκδόσεις Άγρα
Σελ.: 530
Τιμή: 16,50 €

Αστυνομική  λογοτεχνία: Πέντε κλασικά αστυνομικά μυθιστορήματα, ιδανική συντροφιά για τις μέρες της θερινής ραστώνης  | iefimerida.gr 1


ΣΤΡΙΠΤΗΖ
«Το Μονικό στις Κάννες είναι ένα καμπαρέ κοντά στο λιμάνι, όπου διάφορα κορίτσια επιδίδονται στο στριπτήζ προς τέρψιν των πελατών, οι oποίοι δεν είναι ιδιαιτέ­ρως απαιτητικοί. Ένας μικρόκοσμος όπου οι φιλίες γίνονται και ξεγίνονται και προχωρούν χέρι με χέρι με τη ζήλια, τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, τη μνησικακία και τη φιλοδοξία. Στο κέντρο του μικρόκοσμου αυτού βρίσκονται η μαντάμ Φλοράνς, o άντρας της o κύριος Λεόν και η Σελίτα, επαγγελματίας χορεύτρια εδώ και καιρό, που εποφθαλμιά τη θέση της αφεντικίνας της πίσω από το ταμείο (…) Όλα όμως ανατρέπονται την ημέρα που κάνει το ντεμπούτο της στο Μονικό μια καινούργια κοπέλα, σαγηνευτική και προσποιητά αθώα. Οι πελάτες ενθουσιάζονται μαζί της και ο Λεόν την κάνει αμέσως τη σταρ του προγράμματος. Μια αντιζηλία επαγγελματική και ερωτική θα μετατραπεί σε απεγνωσμένο αγώνα μέχρις εσχάτων, όπου ακόμα και το έγκλημα είναι θεμιτό προκειμένου να ηττηθεί η αντίπαλος».

Ο Σιμενόν, μυθικός συγγραφέας, δημιουργός που επιθεωρητή Μαιγκρε, γράφει μια αστυνομική ιστορία στην οποία δεν πρωταγωνιστεί ο διάσημος ήρωάς του. Ο Σιμενόν σκιαγραφεί με δεξιοτεχνία τον μικρόκοσμο του καμπαρέ, έναν κόσμο δύσκολο, σκληρό και αδυσώπητο με τους δικούς του κανόνες, τους δικούς του κώδικες. Για άλλη μια φορά ο συγγραφέας παρακολουθεί τους ήρωές του, μπαίνει στα κατάβαθα της ψυχής τους και φανερώνει την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ψυχής που είναι ικανή για τα καλύτερα αλλά και για τα χειρότερα.

INFO
Συγγραφέας: Georges Simenon
Μετάφραση:
Εκδόσεις Άγρα
Σελ.: 224
Τιμή: 12,00 €

Αστυνομική  λογοτεχνία: Πέντε κλασικά αστυνομικά μυθιστορήματα, ιδανική συντροφιά για τις μέρες της θερινής ραστώνης  | iefimerida.gr 2


ΑΚΤΙΝΑ ΦΩΤΟΣ
«Ο αστυνόμος Μονταλμπάνο νιώθει έναν ακαθόριστο φόβο. Η ανάμνηση ενός ονείρου τού προκαλεί δυσφορία, προλήψεις, σκοτεινά προαισθήματα. Μια παράπλευρη σκέψη προσπαθεί ν’ αποκτήσει ξεκάθαρη μορφή και συνεχίζει να υφίσταται στην πραγματικότητα ως ύποπτη συνενοχή· κι έχει ως αφετηρία τις συμπτώσεις με το άθλιο όνειρο που μετέτρεψε ένα κομμάτι άγονης κι έρημης γης σε ανοικτό νεκροτομείο με κλειστό φέρετρο και πτώμα που περιμένει ν’ αναγνωριστεί, κάτω από ένα κίτρινο φως και ψυχοσωματικές επιδράσεις. Ακόμη και οι συνηθισμένες ασυναρτησίες του Καταρέλλα εκφράζονται στο όνειρο μέσα από φράσεις στα λατινικά. Στην πορεία της η έρευνα, προκειμένου να διαλευκάνει υποθέσεις ένοπλης επίθεσης και βιασμού, λαθρεμπορίου όπλων και απατεώνων που εξάγουν κλεμμένα έργα τέχνης, συναντάει και μπλέκεται με γυναίκες που έχουν φλογερό ταμπεραμέντο, ενώ ο αστυνόμος, εκτεθειμένος στη σκοτεινή πλευρά των πραγμάτων και των παράνομων παιχνιδιών του μυαλού, βρίσκεται σε στάση αναμονής. Τελικά, κάτι που δεν είναι τελείως ξεκάθαρο θα βγει από το παρασκήνιο και θ’ αποκαλυφθεί».

Καλοκαίρι χωρίς τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο, δεν γίνεται. Ο πολυμεταφρασμένος σικελός συγγραφέας, γράφει άλλη μια αστυνομική περιπέτεια όπου η αναζήτηση του ενόχου δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. Εκείνο που είναι πιο σημαντικό είναι οι πρωταγωνιστές, το περιβάλλον, οι κοινωνικές συνθήκες, το κλίμα που επικρατεί. Ο Καμιλλέρι, μαζί με τον γάλλο Ζαν Κλοντ Ιζό και τον δικό μας Πέτρο Μάρκαρη, είναι χαρακτηριστικός εκπρόσωπος του «κοινωνικού μυθιστορήματος με αστυνομική πλοκή».

INFO
Συγγραφέας: Αντρέα Καμιλλέρι
Μετάφραση: Φωτεινή Ζερβού
Εκδόσεις Πατάκη
Σελ.: 302
Τιμή: 10,90 €

Αστυνομική  λογοτεχνία: Πέντε κλασικά αστυνομικά μυθιστορήματα, ιδανική συντροφιά για τις μέρες της θερινής ραστώνης  | iefimerida.gr 3


ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ
«Ο Τζων Τέρνερ μετακομίζει σε μια μικρή πόλη, στη μέση του πουθενά, κάπου κοντά στο Μέμφις. Είναι το ιδανικό ησυχαστήριο γι’ αυτόν: ένας τόπος όπου μπορεί κανείς να θάψει το παρελθόν του και να δραπετεύσει από τον πόνο της ανθρώπινης συναναστροφής, όπου οι συζητήσεις πραγματοποιούνται μόνο όταν κάποιος έχει κάτι ουσιαστικό να πει, όπου μπορεί κανείς να κάθεται με τις ώρες να ακούει τους γρύλους και να χαζεύει τις κουκουβάγιες να πετούν - σιωπηλές σκιές μπροστά από το φεγγάρι. Είναι ο τόπος όπου ο Τέρνερ ελπίζει να σβήσει από τη μνήμη του πως κάποτε υπήρξε αστυνομικός, κάποτε ψυχοθεραπευτής, και ότι για πάντα θα είναι ένας πρώην κατάδικος. Και μοιάζει να τα καταφέρνει. Μέχρι τη στιγμή που ο σερίφης Λόννι Μπέητς εμφανίζεται στο κατώφλι του με ένα μπουκάλι ουίσκι και ένα πρόβλημα: το πτώμα ενός περιπλανώμενου άντρα -άγρια και τελετουργικά δολοφονημένου- ανακαλύπτεται στην πόλη. Κανείς δεν ξέρει τίποτα γι’ αυτόν, αλλά στην κατοχή του βρίσκονται κάποιες επιστολές που είχαν ως παραλήπτη τον δήμαρχο της πόλης. Ο Μπέητς με τον βοηθό του χρειάζονται τη βοήθεια κάποιου με την εμπειρία της μεγαλούπολης, από τη μία, και την απαραίτητη διακριτικότητα που απαιτεί μια σειρά ανακρίσεων για τους κατοίκους μιας τόσο μικρής πόλης, από την άλλη».

Ο Τζέιμς Σάλλις γράφει ένα «διαφορετικό» αστυνομικό μυθιστόρημα. Η πλοκή επικεντρώνεται περισσότερο στο σκοτεινό παρελθόν του κεντρικού ήρωα και λιγότερο στην αναζήτηση του ενόχου. Επεισόδια από την προηγούμενη ζωή του Τέρνερ διασκορπίζονται στο βιβλίο, υπό μορφή φλας μπακ. Ο Σάλλις είναι ένας συγγραφέας που διακρίνεται για το ενδιαφέρον του για την ανθρώπινη φύση και για ιδιαίτερα δουλεμένο ύφος του. Ένας αληθινός στιλίστας της γραφής που μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά.

INFO
Συγγραφέας: James Sallis
Μετάφραση: Κίκα Κραμβουσάνου
Εκδόσεις Πόλις
Σελ.: 316
Τιμή: 15,00 €

Αστυνομική  λογοτεχνία: Πέντε κλασικά αστυνομικά μυθιστορήματα, ιδανική συντροφιά για τις μέρες της θερινής ραστώνης  | iefimerida.gr 4


ΦΛΟΓΑ ΠΟΥ ΣΙΓΟΚΑΙΕΙ
Ποιοι έδωσαν καταφύγιο στους Ναζί αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Πόσο διαδεδομένος ήταν ο αντισημιτισμός στην Αργεντινή στα χρόνια των Περόν; Βρισκόμαστε στην Αργεντινή το 1950. Ο Μπέρνι Γκούντερ φτάνει στο Μπουένος Άιρες και σχεδόν αμέσως εμπλέκεται στο κυνήγι ενός εγκληματία. Μια έφηβη βρίσκεται δολοφονημένη και οι συνθήκες του θανάτου της θυμίζουν έντονα μια υπόθεση που είχε αναλάβει o ίδιος στο Βερολίνο, αλλά δεν είχε καταφέρει να εξιχνιάσει. Ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας πιστεύει ότι δράστης είναι κάποιος από τους εκατοντάδες πρώην Ναζί που κατέφυγαν στην Αργεντινή μετά το 1945. Ο Μπέρνι Γκούντερ αναλαμβάνει να βρει τον δολοφόνο και να κλείσει παλιούς λογαριασμούς.

Ο Φίλιπ Κέρ έχει καταφέρει να ανανεώσει το σύγχρονο νουάρ μυθιστόρημα, δίνοντας του μια ιστορική διάσταση. Για άλλη μια φορά, ο πολυδιαβασμένος και πολύ αγαπητός στην Ελλάδα συγγραφέας «διερευνά τις ρωγμές της Ιστορίας, οι οποίες δεν παύουν να στενεύουν».

INFO
Συγγραφέας: Philip Kerr
Μετάφραση: Γιώργος Κυριαζής
Εκδόσεις Κέδρος
Σελ.: 504
Τιμή: 16,50 €

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ