Το αμερικανικό NPR συνομιλεί με Ελληνες αγρότες: Τώρα είναι η στιγμή να γίνουν ανταγωνιστικοί - iefimerida.gr

Το αμερικανικό NPR συνομιλεί με Ελληνες αγρότες: Τώρα είναι η στιγμή να γίνουν ανταγωνιστικοί

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις προκλήσεις που θα έχουν να αντιμετωπίσουν εν όψει του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας οι Ελληνες αγρότες αναφέρεται ο Jim Zarroli από το αμερικανικό δίκτυο NPR, ο οποίος τονίζει ότι τώρα είναι η στιγμή που νιώθουν τους ώμους να βαραίνουν από την πίεση να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικοί.

Ο Zarroli ξεκινά το οδοιπορικό του στη χώρα μας με τη συνομιλία του με τον Νίκο Λαπατά, έναν Έλληνα που έζησε για 18 χρόνια στο Σικάγο κι όταν επέστρεψε στην Ελλάδα αγόρασε μια μικρή αγροτική έκταση. Σήμερα, μαζί με τον γιο του παράγει και πωλεί τομάτες στις λαϊκές αγορές της Αθήνας και όπως αναφέρει ο Αμερικανός δημοσιογράφος, παρά την ύφεση στην οικονομία και τις φθηνότερες εισαγόμενες τομάτες από τη Βουλγαρία και την Αλβανία, τα καταφέρνει.

«Δεν ξέρω πώς, αλλά βγάζουμε κάποια χρήματα. Τώρα, τι θα συμβεί σε έναν μήνα από τώρα, δεν το γνωρίζω» λέει ο ίδιος.

Ο δημοσιογράφος αναφέρεται στο αρχικό πλάνο που όριζε την αύξηση της φορολογίας των αγροτών προκειμένου η Ελλάδα να λάβει το τρίτο πακέτο βοήθειας, όμως προς το παρόν από ό,τι φαίνεται αναζητούνται ισοδύναμα, χωρίς όμως η πιθανότητα αυτή να έχει φύγει εντελώς από το τραπέζι.

«Ο Λαπατάς τρέμει στην αλλαγή αυτή» σχολιάζει ο Zarroli και παραθέτει τα λόγια του Ελληνα αγρότη: «Οταν το κάνουν αυτό, εμείς θα μείνουμε σπίτι. Θα πάρω μερικές κότες και θα βάλω και θα παράγω και λίγες τομάτες μόνο για τον εαυτό μου. Θα έχω τη γη μου».

Σε αυτό το σημείο ο ρεπόρτερ του NPR πληροφορεί το αμερικανικό κοινό πως η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτικών εκτάσεων στην Ελλάδα, περίπου το 90%, είναι οικογενειακές επιχειρήσεις και είναι πολύ μικρές, περί τα 5 στρέμματα κατά μέσο όρο.

Η Γιούλη Δοξανάκη η οποία διευθύνει μια εταιρεία συμβούλων που συνεργάζεται με αγρότες και κτηνοτρόφους, αναφέρει ότι το τραχύ και ανάγλυφο έδαφος της Ελλάδας δεν προσφέρεται για μεγάλα αγροκτήματα. Την ίδια ώρα τα μικρά έχουν πρόβλημα να επενδύσουν σε μηχανολογικό εξοπλισμό που θα τα έκανε πιο παραγωγικά.

Η παραγωγή κοστίζει ακριβά και ως αποτέλεσμα βγαίνει στην αγορά ένα ακριβό αγροτικό προϊόν

«Δεν έχουμε οικονομία κλίμακας. Η παραγωγή κοστίζει ακριβά σε όρους ότι (ο αγρότης) αγοράζει ό,τι χρειάζεται να παράξει και καταλήγουμε με ένα προϊόν αρκετά ακριβό» αναφέρει.

«Αποτέλεσμα είναι οι Ελληνες αγρότες να έχουν συχνά πρόβλημα ανταγωνιστικότητας διεθνώς. Υποσκάπτονται από φθηνότερους παραγωγούς από μέρη όπως η Αίγυπτος και η Αλβανία. Και είναι λιγότερο παραγωγικοί από ό,τι οι αγρότες στην Ολλανδία και την Ισπανία» σχολιάζει ο Αμερικανός δημοσιογράφος.

Οι Ελληνες αγρότες πρέπει να εκσυγχρονιστούν με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Ο Μενέλαος Τζουρής διευθύνει στην Αθήνα μια εμπορική εταιρεία που λειτουργεί ως μεσάζοντας μεταξύ των αγροτών και των εμπόρων λιανικής πώλησης, αγοράζοντας φρούτα και λαχανικά από μικρές φάρμες και μεταπωλώντας τα στους λιανοπωλητές. Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο σημειώνει ότι στην Ελλάδα είναι πολύ εύκολο να έχει κανείς τη δική του παραγωγή τροφίμων, ενώ «άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ολλανδία ή η Πολωνία, που δεν έχουν το κατάλληλο κλίμα και το φυσικό πλεονέκτημα να αναπτύξουν παραγωγή, έπρεπε να βρουν εξυπνότερους τρόπους».

Ο κ. Τζουρής αναφέρει ότι οι Ελληνες αγρότες ξεκινούν σιγά-σιγά να εισάγουν στην παραγωγή τους την τεχνολογία, αλλά πρέπει να το προχωρήσουν περισσότερο. «Χρειάζεται να κάνουμε καλύτερη δουλειά, να έχουμε καλύτερο προϊόν. Αυτό είναι αυτό που χρειάζεται να κάνουμε» δηλώνει.

Πρέπει η διεθνής αγορά να πειστεί ότι η τιμή του ελληνικού προϊόντος είναι ανάλογή της ποιότητάς του

Από την πλευρά της, η κα Δοξανάκη υποστηρίζει ότι αν η ελληνική οικονομία αναπτυχθεί, τότε θα εξάγει και περισσότερο. Η Ελλάδα κατά την άποψή της, έχει αρκετά καλά αγροτικά προϊόντα, όπως ελιές και τυρί. Η πρόκληση είναι να πείσει τον υπόλοιπο κόσμο ότι το κόστος των προϊόντων της είναι ανάλογο με την ποιότητά τους.

«Αυτό είναι το σημείο καμπής τώρα. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε οι αγρότες θα δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης, επειδή δεν θα είναι ικανοί να ανταγωνιστούν άλλες χώρες με τα ίδια προϊόντα» καταλήγει.

Ωστόσο, κατά τον δημοσιογράφο του NPR, «το να αλλάξει η εικόνα της Ελλάδας διεθνώς είναι κάτι που απαιτεί χρόνο και χρήμα και η κυβέρνηση υπολείπεται των πηγών για να βοηθήσει. Εν τω μεταξύ, η συνεχιζόμενη κρίση στην Ελλάδα σημαίνει ότι η εγχώρια αγορά έχει συρρικνωθεί επίσης και αν τελικά επέλθει το τέλος των αγροτικών φοροαπαλλαγών, αυτό σημαίνει μεγαλύτερα κόστη για τους Ελληνες αγρότες σε μια χρονική συγκυρία που δεν το αντέχει η τσέπη τους».

Το αμερικανικό NPR συνομιλεί με Ελληνες αγρότες: Τώρα είναι η στιγμή να γίνουν ανταγωνιστικοί | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ελληνες αγρότες αγρότες κρίση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ