Οι «σοφοί» της Γερμανίας για την ελληνική κρίση: Περισσότερες μεταρρυθμίσεις και δυνατότητα χρεοκοπίας - iefimerida.gr

Οι «σοφοί» της Γερμανίας για την ελληνική κρίση: Περισσότερες μεταρρυθμίσεις και δυνατότητα χρεοκοπίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H ανεξάρτητη επιτροπή οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης συνιστά τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την κήρυξη χρεοκοπίας από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, προκειμένου να προληφθούν μελλοντικές κρίσεις.

Σημειώνουν, δε, πως η έξοδος από την Ευρωζώνη θα πρέπει να είναι η ύστατη λύση για τα κράτη που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα - όπως, επί παραδείγματι, η Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, σε μία ειδική έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα Τρίτη, η επιτροπή των πέντε ειδικών που είναι γνωστοί ως «σοφοί», υποστήριξαν ότι η ελληνική κρίση κατέδειξε την επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την Ευρωζώνη πιο σταθερή.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι τα μέτρα που στοχεύουν στην τραπεζική ένωση και τα υπόλοιπα εργαλεία για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης πρέπει να συνοδευτούν από έναν μηχανισμό ελεγχόμενης κρατικής χρεοκοπίας, ώστε ο κανόνας μη-διάσωσης της συνθήκης της Λισαβόνας να γίνει πιο αξιόπιστος.

«Για να διασφαλιστεί η συνοχή της νομισματικής ένωσης, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι ψηφοφόροι των πιστωτριών χωρών δεν είναι έτοιμοι να χρηματοδοτούν μόνιμα τις δανειολήπτριες χώρες», ανέφερε ο Christoph M. Schmidt, πρόεδρος της επιτροπής σοφών.

Ένας μηχανισμός κρατικής χρεοκοπίας θα ανάγκαζε τους πιστωτές να υποστούν ζημίες όταν ένα κράτος χρεοκοπήσει και θα ενθαρρύνει τους επενδυτές να εκτιμούν τον κίνδυνο του κρατικού χρέους σε περισσότερο βάθος, έγραψε η επιτροπή.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Χρεοκοπία γερμανοί σοφοί Ευρωζώνη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ