El Pais: Η Γαλλία ετοιμάζει 8 προτάσεις για την Ευρωζώνη με αφορμή την Ελλάδα - iefimerida.gr

El Pais: Η Γαλλία ετοιμάζει 8 προτάσεις για την Ευρωζώνη με αφορμή την Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η Γαλλία αναζητά την επανίδρυση της ευρωζώνης μέσω της ελληνικής κρίσης» γράφει η ισπανική εφημερίδα «El Pais», τονίζοντας πως «το Παρίσι θα πρωτοπορήσει σχηματίζοντας μια μικρή ομάδα ώστε να συμφωνηθούν μέτρα προς μια δημοσιονομική και κοινωνική ένωση».

Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα τονίζει ότι «η Γαλλία κέρδισε πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της διαχείρισης της ελληνικής κρίσης και τώρα αισθάνεται πως έχει την εξουσία πως μπορεί να ηγηθεί προς τις αναγκαίες και βαθιές αλλαγές εντός της ζώνης του ευρώ».

Η «El Pais», επικαλούμενη στενούς συνεργάτες του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, μεταδίδει ότι μέσα στο Φθινόπωρο, το Παρίσι θα σχηματίσει γύρω του μια ομάδα χωρών «αυτών που θέλουν να πάνε πιο μακριά», οι οποίες θα συμφωνήσουν για τα βήματα που θα τους οδηγήσουν προς μια δημοσιονομική και κοινωνική ένωση, συμπεριλαμβανομένων και τη θέσπιση ενός κοινού κατώτατου μισθού, αλλά και ενός εναρμονισμένου εταιρικού φόρου.

Η Γαλλία θα πιέσει τη Γερμανία να δεχθεί τις προτάσεις της σχηματίζοντας ένα μπλοκ χωρών εντός της ευρωζώνης

Οι Γάλλοι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι πεπεισμένοι πως «η νομισματική ένωση είναι ανέφικτη χωρίς την οικονομική ένωση» και το Παρίσι είναι αποφασισμένο «να φρενάρει τις ανισότητες εντός της ευρωζώνης». Ετσι, προκειμένου να προωθήσει αυτές τις αλλαγές και να σύρει τη Γερμανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θέλει να την πιέσει μέσω της δημιουργίας αυτής της ομάδας χωρών εντός της ευρωζώνης, μια ένωση μέσα στην ένωση δηλαδή.

Ο σύμβουλος για ευρωπαϊκές υποθέσεις στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, Κλεμάν Μπον αναφέρει στην El Pais πως οι προτάσεις αυτές θα υποβληθούν τον Σεπτέμβριο και έπειτα θα συμφωνηθούν με το Βερολίνο.

Κατά τους Γάλλους, «η Γερμανία δεν μπορεί να ηγηθεί αυτής της πρωτοβουλίας, επειδή η ελληνική κρίση την άφησε "πολύ λαβωμένη" μπροστά στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη». Ετσι, η Γαλλία έχει σκοπό να πρωτοπορήσει σχηματίζοντας αυτή την ομάδα εντός της ευρωζώνης. «Η δουλειά έχει ήδη ξεκινήσει» διαβεβαιώνει ο Μπον ο οποίος θεωρεί ότι και η Ισπανία και η Ιταλία θα είναι μέσα σε αυτή την ομάδα.

Πηγές των Ηλυσίων εξηγούν στην εφημερίδα: «Από τότε που δημιουργήθηκε το κοινό νόμισμα, οι οικονομίες της Ευρώπης αποκλίνουν η μία από την άλλη. Αν η ανάπτυξη και πάνω από όλα οι αναπτυξιακές δυνατότητες είναι τόσο διαφορετικές μεταξύ της μίας και της άλλης χώρας, τότε θα υπάρξει μια κατάρρευση».

Ετσι σε αυτή την αναζήτηση, ο Ολάντ και το επιτελείο του προτείνουν:

  1. η ευρωζώνη πρέπει να έχει τη δική της οικονομική «κυβέρνηση», να έχει δηλαδή έναν επικεφαλής οικονομικό Επίτροπο και
  2. δικό της προϋπολογισμό, αλλά και προϋπολογισμό αποκλειστικά και μόνο για επενδύσεις, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί μεγάλα έργα και
  3. σχέδια για τον εκδημοκρατισμό των αποφάσεων, μέσω ενός κοινοβουλίου των χωρών της ευρωζώνης. Αυτήν την άποψη την έχει πει δημοσίως άλλωστε και ο ίδιος ο Φρανσουά Ολάντ στο πρόσφατο παρελθόν, χωρίς όμως να βρει ευήκοα ώτα στο Βερολίνο. Στην ουσία, όλες οι παραπάνω προτάσεις συνοψίζονται στην εξής: Στη δημιουργία μιας κοινή οικονομικής πολιτικής με μεγαλύτερες εξουσίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  4. τη θέσπιση ενός κοινού κατώτατου μισθού και
  5. την επιβολή ενός εναρμονισμένου εταιρικού φόρου, ώστε να αποφευχθούν οι σημερινές οικονομικές και κοινωνικές πρακτικές ντάμπινγκ, τις οποίες πρόσφατα κατήγγειλε και δημοσίως ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μανουέλ Μακρόν.
  6. τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου ως «εργαλείο για την άμεση επέμβαση και την αλληλεγγύη» και
  7. μια πραγματική τραπεζική ένωση, πέρα από την τρέχουσα κεντρική εποπτεία των τραπεζών, με την εγγύηση των καταθέσεων και μηχανισμούς για την αντιμετώπιση της φυγής κεφαλαίων
  8. μια συμπληρωματική ασφάλιση για την ανεργία στην ευρωζώνη.

Πάντως ο απεσταλμένος της ισπανικής εφημερίδα στη γαλλική πρωτεύουσα Κάρλος Γιάρνοθ ξεκαθαρίζει πως «το Παρίσι θεωρεί ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να συμφωνηθεί με το Βερολίνο, αλλά με τη σειρά τους (οι Γάλλοι) δεν ανέχονται την ευρωπαϊκή ηγεμονία που έχει ομόφωνα απονεμηθεί στη Γερμανία. “Η οικονομική της δυναμική δεν έχει μετατραπεί σε μια πολιτική κυριαρχία” διαβεβαιώνει το περιβάλλον του Ολάντ».

El Pais: Η Γαλλία ετοιμάζει 8 προτάσεις για την Ευρωζώνη με αφορμή την Ελλάδα | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γαλλία προτάσεις Ευρωζώνη επανίδρυση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ