Ο ξένος Τύπος πυροβολεί: Το σκάνδαλο Βαρουφάκη... - iefimerida.gr

Ο ξένος Τύπος πυροβολεί: Το σκάνδαλο Βαρουφάκη...

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπό κανονικές συνθήκες η έναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και την Τρόικα για το τρίτο πακέτο στήριξης, θα καταλάμβανε το μεγαλύτερο μέρος των ανταποκρίσεων των ξένων ΜΜΕ. Ήταν, άλλωστε, κάτι που αναμενόταν με πρόδηλο ενδιαφέρον.

Κι όμως, το ηχητικό από την ανάλυση που έκανε προ καιρού ο Γιάνης Βαρουφάκης σε στελέχη hedge funds για το πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταβεί σε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα (άρα και νόμισμα), έχει επισκιάσει την ειδησεογραφία.

Το CBS κάνει λόγο για «σκάνδαλο Βαρουφάκη που έχει τραβήξει πάνω του όλο το ενδιαφέρον αφήνοντας στην άκρη την έναρξη των συζητήσεων για το τρίτο Μνημόνιο».

Το αυστραλιανό «SBS» αναφέρει πως ο Βαρουφάκης παραδέχεται ότι δημιουργούσε ένα κρυφό πλάνο δράσης. «Αν και ο ίδιος αποκαλεί τον εαυτό του ''εκκεντρικό μαρξιστή'', μέχρι τις 6 Ιουλίουε προσπαθούσε να υποβαθμίσει την πρωτοβουλία που είχε λάβει για τη δημιουργία ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης που ποτέ δεν τέθηκε σε εφαρμογή».

Το βρετανικό City, αναφέρει πως η αποκάλυψη του ηχητικού προκαλεί αντιδράσεις στην Αθήνα, αλλά όχι μόνο σε αυτήν. «Η αντιπολίτευση ζητάει απαντήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα μετά την αποκάλυψη των όσων είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ειδικά στο σημείο που αναφέρει ότι όλα αυτά ήταν εις γνώση του πρωθυπουργού και ότι εκείνος ήταν που απέτρεψε».

Οι New York Times χαρακτηρίζουν την υπόθεση «Varoufakis Tapes» και αναφέρει πως η δημοσιοποίηση των όσων είπε ο πρώην ΥΠΟΙΚ της Ελλάδας έχουν προκαλέσει πολιτικό σάλο στην Αθήνα, τη στιγμή μάλιστα που ξεκινούν οι ευαίσθητες συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές για το τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.

Το Assosiated Press αναφέρει με τη σειρά του πως η Αθήνα δέχεται αυτή τη στιγμή μια δριμεία επιτίμηση από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε πως υπήρχε μια μυστική ομάδα που απεργαζόταν ένα σχέδιο μετάβασης της Ελλάδας στη δραχμή.

Τέλος, ο Guardian, μέσω της ανταποκρίτριάς του στην Αθήνα, Έλενα Σμιθ, γράφει: «Ο Γιάνης Βαρουφάκης επέστρεψε στο προσκήνιο για να υπερασπιστεί σθεναρά το πλάνο του για ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών σε περίπτωση που η χώρα αναγκαζόταν να αποχωρήσει από το ευρώ. Μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης αρνήθηκε πως η συγκεκριμένη κλειστή και άκρως μυστική ομάδα λειτουργούσε έξω από τα όρια της κυβερνητικής πολιτικής».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ