Πώς το χιούμορ μας κάνει πιο έξυπνους - iefimerida.gr

Πώς το χιούμορ μας κάνει πιο έξυπνους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι άνθρωποι με σαρκαστικό χιούμορ συχνά κατηγορούνται πως χρησιμοποιούν την κατώτατη μορφή πνεύματος. Ωστόσο, νέα έρευνα αποκάλυψε πως ο σαρκασμός είναι ωφέλιμος.

Ερευνητές από το Inseand, πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων σε κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανόμενου και του Χάρβαρντ για να αναλύσουν πως τα σχόλια επηρεάζουν την δημιουργικότητά μας.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Organizational Behavior and Human Decision Processes αποκάλυψε πως το να κάνει και να ακούει κανείς σαρκαστικά σχόλια τον κάνουν τρεις φορές πιο δημιουργικό.

Στους συμμετέχοντες έδειξαν ένα κουτί με καρφιά, ένα μικρό κερί και ένα κουτάκι με σπίρτα. Επρεπε να βάλουν το κερί στον τοίχο αναμμένο, χωρίς αυτό να στάξει στο πάτωμα ή τον τοίχο.

Αυτό οδήγησε τους συμμετέχοντες να έχουν πολλές ευφάνταστες ιδέες.

Στο σύνολο 300 άτομα χρησιμοποιήθηκαν για το πείραμα, συμπεριλαμβανομένου και ενός control group. Αφού έκαναν και δέχτηκαν σαρκαστικά σχόλια, η δημιουργικότητά τους μετρήθηκε από την απόδοσή τους στην «άσκηση».

Τα αποτελέσματα ήθελαν το 64% των ανθρώπων που έκαναν σαρκαστικά σχόλια να καταφέρνει να σκεφτεί μια δημιουργική ιδέα και να λύσει την «άσκηση». Αντίθετα, όσοι, στο τέλος δέχονταν, τα σχόλια τα πήγαν ακόμα καλύτερα με ποσοστό 75%.

Η λέξη σαρκασμός προέρχεται από την ελληνική και λατινική φράση «να σκίσει τη σάρκα» ή να «δαγκώσει το χείλος» και απαιτεί από τον εγκέφαλο να επεξεργαστεί τις λέξεις διαφορετικά.
«Βρήκαμε τον σαρκασμό που μπορεί να τονώσει τη δημιουργικότητα, την παραγωγή ιδεών ή την επίλυση προβλημάτων, κάτι που είναι χρήσιμο», αναφέρει ο Dr Li Huang.

«Εμείς, έχουν δείξει πως η δημιουργικότητα ενισχύεται μετά από όλα τα είδη του σαρκασμού, από θυμό και σαρκαστική κριτική μέχρι και φιλοφρονήσεις και σαρκαστικά πειράγματα», ισχυρίζονται οι ερευνητές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ