Εγινε σίριαλ το πότε θα έρθει και πού θα μένει η Τρόικα - iefimerida.gr

Εγινε σίριαλ το πότε θα έρθει και πού θα μένει η Τρόικα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί να πήραν το... προσκλητήριο, μπορεί να αποδέχθηκε η Αθήνα την επιστροφή τους, αλλά αν δεν λυθούν και τα τελευταία ζητήματα που έχουν να κάνουν με το πώς, πού και πότε θα γίνονται οι συζητήσεις, οι επικεφαλής της πάλαι ποτέ Τρόικα, που στην ουσία έχουν γίνει κουαρτέτο, καθώς εκτός από τους εκπροσώπους της Κομισιόν, της ΕΚΤ και το ΔΝΤ συμμετέχει και ένας από τον ESM, δεν θα εμφανιστούν.

Οι πληροφορίες κι από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού συγκλίνουν στο ότι οι δανειστές είναι ενοχλημένοι από το...κρυφτούλι κι ως εκ τούτου, η προγραμματισμένη άφιξη των επικεφαλής δεν θα γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ολα αυτά, αν και την ίδια ώρα, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ανέφεραν ότι η Τρόικα βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από το ρεπορτάζ, τουλάχιστον όσον αφορά τους επικεφαλής των Θεσμών. Χαρακτηρστική είναι και η δήλωση αξιωματούχου των δανειστών, ο οποίος είπε στους FT ότι η ομάδα διαπραγμάτευσης «κάθεται ακόμη στις βαλίτσες της» και δεν έχει πλάνα να πάει στην Αθήνα μέχρι να λυθούν τα υλικοτεχνικά ζητήματα.

Η Βελκουλέσκου δεν έχει λάβει ακόμη εντολή να έρθει στην Αθήνα

Μάλιστα, ο Μιχάλης Ιγνατίου από την Ουάσινγκτον μετέδωσε ότι η εκπροσώποςτου ΔΝΤ στην Τρόικα Ντέλια Βελκουλέσκου βρίσκεται ακόμη στην έδρα του Ταμείου και δεν έχει λάβει εντολή να αναχωρήσει. Τη Δευτέρα θα βρίσκεται στην Ουάσινγκτον όπου θα έχει πολλά εσωτερικά ραντεβού για την Ελλάδα. Οσον αφορά τα τεχνικά κλιμάκια αναμένονται στην Αθήνα πριν την κυρία Βελκουλέσκου.

Παράλληλα, ανέφερε ότι στο Ταμείο υπάρχει γκρίνια καθώς η ελληνική πλευρά δεν δίνει στοιχεία στους δανειστές και έτσι δεν μπορούν να εξάγουν συμπεράσματα για το πού βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Γκρίνια, όμως, υπάρχει και για το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά προσπαθεί να αποφύγει τις συναντήσεις των μελών της Τρόικα με το Ταμείο να ισχυρίζεται ότι η εκπρόσωπός του θέλει να γίνει κάτι τέτοιο γιατί καταρχάς το ΔΝΤ θέλει να γνωρίζει τους ανθρώπους που θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μερικούς από αυτούς δεν γνωρίζουν ούτε πώς είναι στο πρόσωπό τους. Σε κάθε περίπτωση, η άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τονίζει ότι αν δεν επιβεβαιώσει τη βιωσιμότητα του Χρέους δεν θα λάβει μέρος σε κανένα πρόγραμμα και οπωσδήποτε χωρίς την ανάλυση της βιωσιμότητας δεν θα συμμετέχουν στη χρηματοδότηση.

Σε ξενοδοχείο του κέντρου τελικά η Τρόικα;

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι ξένοι τεχνοκράτες θα καταλύσουν τελικά σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας κατόπιν δικού τους αιτήματος κι ως εκ τούτου δεν τίθεται ζήτημα να... απομονωθούν σε κάποιο ξενοδοχείο των προαστίων ή του αεροδρομίου, όπως ήταν η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, που αποκάλυψε χθες η γερμανική Die Zeit γράφοντας ότι η ελληνική πλευρά πρότεινε τους εμπειρογνώμονες των τεχνικών κλιμακίων να μείνουν σε ξενοδοχείο εκτός Αθηνών, σε απόσταση 45 λεπτών από το κέντρο, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης, πάντως σε συνέντευξή του σήμερα, έδωσε το δικό του, απίστευτο επιχείρημα για την πρόταση της ελληνικής πλευράς. «Ε καλοκαίρι είναι... Δεν θα κάνει μπάνια;», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας, όταν ρωτήθηκε για το θέμα σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. Μάλιστα, δεν σταμάτησε εκεί, καθώς πρόσθεσε: «Εγώ νομίζω ότι είναι ευμενής μεταχείριση να μπορείς να πας σε ένα μέρος που είναι resort και να μπορείς να κάνεις τα μπάνια σου καλοκαιριάτικα. Και από Σεπτέμβρη, Οκτώβρη βλέπουμε...».

Αγκάθι το αν θα γίνονται επισκέψεις στο υπουργείο

Στο ξενοδοχεία που θα καταλύσει η Τρόικα θα γίνονται οι συναντήσεις με την ελληνική αντιπροσωπεία, της οποίας θα προΐσταται ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ οι ξένοι τεχνοκράτες θα έχουν πρόσβαση μόνο στο ΓΛΚ. Αυτό που δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα είναι υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούν να συναντούν και υπουργούς της κυβέρνησης, κάτι που δεν αρέσει καθόλου στους ξένους, ειδικά στο ΔΝΤ, που επιμένει στις... προσωπικές επαφές.

Αλαλούμ με το πότε, πού και πώς θα γίνει η διαπραγμάτευση

Πάντως, το αλαλούμ σχετικά με το πότε θα έρθει η Τρόικα και του πού και πώς θα γίνει η διαπραγμάτευση καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο η δήλωση αξιωματούχου του ΥΠΟΙΚ σήμερα στο Reuters ο οποίος δήλωσε ότι τα τεχνικά πρόβλήματα έχουν λυθεί και ότι οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν κανονικά από Δευτέρα, αλλά και ότι «δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα με το να επισκεφθούν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους», κάτι που όπως έχουν αφήσει οι Θεσμοί να εννοηθεί δεν... αρκεί αφού θέλουν να έχουν και προσωπικές συναντήσεις με υπουργούς. Πάντως, ο ίδιος αξιωματούχος αρνήθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει τους εκπροσώπους των δανειστών μακριά από τις κυβερνητικές υπηρεσίες, ενώ ο Αλέκος Φλαμπουράρης στην πρωινή συνέντευξή του δήλωσε ότι «αν η συμφωνία αναφέρει ότι πρέπει να επισκεφθούν ένα υπουργείο, τότε θα το δεχθούμε».

Χαρακτηριστικό του αλαλούμ, όμως είναι και το δημοσίευμα των Financial Times στο οποίο τρεις αξιωματούχοι από τους Θεσμούς ανέφεραν ότι η Αθήνα απαίτησε περιορισμούς στους διαπραγματευτές, μεταξύ των οποίων ποιους θα συναντούν και ποια θέματα θα συζητούν, ενώ ανέφεραν ότι οι ελληνικές αρχές επέμειναν προκειμένου να μην χρησιμοποιούν πλέον το Hilton ως βάση τους, προτείνοντας αντί για αυτό ξενοδοχεία μακριά από την έδρα της κυβέρνησης στην πρωτεύουσα. «Είναι ουσιαστικά μία από τα ίδια», είπε ανώτατος αξιωματούχους των Θεσμών. «Δεν θέλουν να εμπλακούν με την Τρόικα», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο μία πηγή του υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας, μετέδωσε ότι οι υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) αναμένεται να φθάσουν στην Αθήνα «έως αύριο το βράδυ» με στόχο την επανέναρξη την επόμενη εβδομάδα των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές, με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, όμως, να μην επιβεβαιώνει την ακριβή ημερομηνία άφιξης των εκπροσώπων των πιστωτών στην Αθήνα και να περιορίζεται στο να πει απλά ότι θα μεταβούν στην ελληνική πρωτεύουσα «τις επόμενες ημέρες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ντέλια Βελκουλέσκου ΔΝΤ τρόικα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ