Ο διάδοχος της Λαγκάρντ στο ΔΝΤ δεν θα είναι από την Ευρώπη - iefimerida.gr

Ο διάδοχος της Λαγκάρντ στο ΔΝΤ δεν θα είναι από την Ευρώπη

(EUROKINISSI)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο επόμενος επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι πολύ πιθανό να μην προέρχεται από την Ευρώπη, καθώς η σχετική παράδοση αρχίζει να ξεθωριάζει.

Το νο2 του Ταμείου, ο Ντέιβιντ Λίπτον, μιλώντας στο BBC εξήγησε ότι η παράδοση σύμφωνα με την οποία ένας Ευρωπαίος είναι επικεφαλής του ΔΝΤ, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα διοικείται από Αμερικανό, δέχεται πιέσεις και η επόμενη επιλογή θα είναι «αυστηρά αξιοκρατική».

Χαρακτηρίζοντας το θέμα αυτό ως «απίστευτο αναχρονισμό», ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Κένεθ Ρόγκοφ, σημείωσε ότι αυτή η σύμβαση έχει αμφισβητηθεί ολοένα και περισσότερο κατά τη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη.

Παράλληλα, ο Λίπτον τόνισε πως όταν η Κριστίν Λαγκάρντ αποσυρθεί, ο διάδοχός της θα προέρχεται πιθανότατα από μη ευρωπαϊκή χώρα. «Με τους υποψήφιους να προέρχονται από όλο τον κόσμο, πιστεύω ότι είναι πιο πιθανό από ποτέ πλέον», πρόσθεσε.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέλαβε το πόσο της γενικής διευθύντρια του ΔΝΤ του 2011, όταν ο Ντομινίκ Στρος-Καν αναγκάστηκε να παραιτηθεί έπειτα από το σεξουαλικό σκάνδαλο. Η πενταετής θητεία της ολοκληρώνεται τον επόμενο χρόνο, αλλά τον προηγούμενο μήνα φέρεται να δήλωσε πως σκέφτεται μία δεύτερη θητεία, αν έχει την υποστήριξη των μελών του Ταμείου.

Αν και δεν υπάρχει επίσημος όρος ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ πρέπει να είναι Ευρωπαίος, αυτό συμβαίνει από την ίδρυση του Ταμείου, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα πάντα διοικούνταν από έναν Αμερικανό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ