Ζήτησαν από την Τρόικα να συναντώνται σε ξενοδοχείο εκτός Αθηνών! - iefimerida.gr

Ζήτησαν από την Τρόικα να συναντώνται σε ξενοδοχείο εκτός Αθηνών!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ με τη σημειολογία της επίσκεψης της Τρόικα στην Αθήνα παίζεται αυτές τις ώρες, λίγο πριν ξεκινήσει και επισήμως η διαπραγμάτευση.

Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε τελικά λίγο μετά τις 20:30 ώρα Ελλάδος το γράμμα-πρόσκληση προς το ΔΝΤ, όπως απαιτούσε το Ταμείο για να συμμετάσχουν τα κλιμάκιά του στις συναντήσεις στην Αθήνα. Αρχικώς δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η επιστολή εστάλη από τις 14:00, κάτι που επιβεβαίωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη σε ραδιοφωνική της συνέντευξη.

Ωστόσο, το «μπέρδεμα» δημιουργήθηκε γιατί το dead line αφορούσε ώρα... ΗΠΑ (21:00 ώρα Ελλάδος). Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε το σχετικό e-mail και πλέον περιμένει την απάντηση. Οπως όλα δείχνουν οι εμπειρογνώμονες των δανειστών θα έρθουν τελικά στην Αθήνα την Δευτέρα, 27 Ιουλίου. Οπως τονίζει κυβερνητικός παράγοντας «δεν έχει καμία πλευρά χρόνο για χάσιμο».

Πάντως, κοινοτικές πηγές, μιλώντας στο iefimerida.gr, σημειώνουν ότι υπάρχει συντονισμός κινήσεων με το ΔΝΤ και ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν θα έρθει στην Αθήνα όταν θα έρθει και η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ. Επιπλέον, οι πληροφορίες θέλουν οι σκληροί της Ευρωζώνης να επιμένουν να κλείσει η συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Η πρόταση για το ξενοδοχείο εκτός Αθηνών

Ζήτησαν από την Τρόικα να συναντώνται σε ξενοδοχείο εκτός Αθηνών! | iefimerida.gr 0

Ωστόσο ακόμη δεν έχουν επιλυθεί ζητήματα που σχετίζονται με την επικοινωνία (ή την ευαισθησία) των κυβερνώντων σε σχέση με την επανεμφάνιση των ελεγκτών.

Η ελληνική κυβέρνηση, επιχειρώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις από την εμφάνιση των τροικανών (στην ουσία κουαρτέτο αφού θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος του ESM εκτός της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ) έκανε μια ιδιότυπη πρόταση.

Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Die Zeit, η κυβέρνηση πρότεινε στους εμπειρογνώμονες του κουαρτέτου, των τεχνικών κλιμακίων να διαμείνουν σε ξενοδοχείο εκτός Αθηνών, σε απόσταση 45 λεπτών από το κέντρο. Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, η ελληνική πλευρά επικαλέστηκε λόγους ασφαλείας.

Ωστόσο, η πρόταση απερρίφθη από τους εκπροσώπους των θεσμών οι οποίοι θεώρησαν ότι μια τέτοια επιλογή θα περιόριζε την άμεση επαφή με τα υπουργεία στην Αθήνα.

Κυβερνητικές πηγές παραδέχονται: «Το βέβαιο είναι ότι δεν τους θέλουμε στα πόδια μας...» αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προτιμούσαν την διαμονή των εμπειρογνωμόνων εκτός Αθηνών και ευρείας δημοσιότητας.

Ο τίτλος της Die Welt στο εν λόγω άρθρο είναι πως «Η Τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα ως κουαρτέτο».

Iskra: Η Τρόικα επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος

Ζήτησαν από την Τρόικα να συναντώνται σε ξενοδοχείο εκτός Αθηνών! | iefimerida.gr 1

Περίπου τον ίδιο τίτλο έχει και ο ιστότοπος iskra, της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη: «Τις επόμενες μέρες, η Τρόικα επιστρέφει ως «κουαρτέτο» στον τόπο του εγκλήματος» αναφέρει και έχει ως υπότιτλο το «Εγκαθίσταται στα υπουργεία και αρχίζει ελέγχους για το νέο Μνημόνιο».

Το κείμενο που ακολουθεί, απλώς περιγράφει το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί και το ρεπορτάζ της ημέρας με τις διαβεβαιώσεις από ΕΚΤ και Κομισιόν πως τα κλιμάκια δεν θα μεταβούν σήμερα Παρασκευή στην ελληνική πρωτεύουσα, αλλά στις επόμενες προσεχείς ημέρες, καθησυχάζοντας πως δεν τίθεται θέμα εμπλοκής και μη έλευσης.

Αγώνας δρόμου μέχρι τις 18 Αυγούστου

Η κυβέρνηση θέλει να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση έως τις 12 Αυγούστου, ώστε η συμφωνία για το νέο δάνειο και το νέο Μνημόνιο να εγκριθεί από το Eurogroup και τα Κοινοβούλια της ευρωζώνης πριν τις 18 Αυγούστου, όπως είπε το μεσημέρι και ο Αλέξης Τσίπρας στους πολιτικούς αρχηγούς.

Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα θα λάβει 5 δισ. ευρώ από τον ESM προκειμένου να αποπληρώσει την ΕΚΤ για το ομόλογο των 3,2 δισ. ευρώ στις 20 Αυγούστου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ