Βενιζέλος: «Οι εργασιακές συμβάσεις über alles» - iefimerida.gr

Βενιζέλος: «Οι εργασιακές συμβάσεις über alles»

Ευάγγελςο Βενιζέλος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Aποκαλυπτικός και αυτοκριτικός εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας τα μεσάνυκτα στην εκπομπή του Mega «Ανατροπή». Υποστήριξε ότι το «μέλημα της κυβέρνησης είναι να παραδώσει τη χώρα ζωντανή», δήλωσε ότι προτιμά «να γυρίσουμε στο 2004 παρά στο 1960», προανήγγειλε ουσιαστική επικυριαρχία των εργασιακών συμβάσεων επί της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης και παραδέχθηκε ότι προϋπόθεση για την 6η δόση είναι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου έως το τέλος Οκτωβρίου. Ο κ. Βενιζέλος, μίλησε για «ταπεινωτικούς όρους βοήθειας», για «προβληματική εθνική κυριαρχία», αλλά και για καθυστερήσεις της κυβέρνησης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραδέχθηκε ότι οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου για την εργασιακή εφεδρεία, το ενιαίο μισθολόγιο και ενιαίο βαθμολόγιο θεσπίζουν σκληρά μέτρα και αυτό το χαρακτήρισε βαρύ και δύσκολο.

Ταυτοχρόνως επισήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθούν όλα τα διαρθρωτικά μέτρα τα οποία χαρακτήρισε εκκρεμότητες που είναι ανοικτές εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Σε ότι αφορά αυτή καθ' εαυτή την εκταμίευση ο κ Βενιζέλος σημείωσε ότι η απόφαση μπορεί να ληφθεί και με τηλεφωνική συνεδρίαση του Eurogroup έως το τέλος Οκτωβρίου και πάντως μετά τις περίπου 10 ημέρες από σήμερα, που θα απαιτηθούν για να ολοκληρωθεί η έκθεση της Τρόικα. Οι επαφές μαζί της ολοκληρώθηκαν, είπε, και απομένουν μόνον τεχνικές λεπτομέρειες.

Αγρια φορολογική αδικία

Ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολά χρόνια είναι μια άγρια αδικία καθώς δεν λειτουργεί στη χώρα ολοκληρωμένο φορολογικό και δημοσιονομικό σύστημα γεγονός που επιτρέπει σε μεγάλο μέρος των πολιτών είτε να αποκρύπτουν σημαντικά εισοδήματα, είτε να μην εισπράτουν και αποδίδουν ΦΠΑ, κάτι το οποίο χαρακτήρισε «εθνικό άθλημα». Στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι και ο ίδιος, αλλά και το ΠΑΣΟΚ έχουν ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση και τις καθυστερήσεις που υπήρξαν, όπως επίσης και όλοι όσοι διαχρονικά αποφασίζουν, συντηρούν και πιέζουν.

Για τα νέα μέτρα

Απέδωσε επιπλέον την αναγκαιότητα για τα νέα μέτρα στα νέα δεδομένα σε σχέση με τους στόχους μετά την αλλαγή των στατιστικών δεδομένων. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως έως και πριν δύο μήνες αλλάζει το έλλειμμα του 2009. Παραδέχθηκε δε και ότι υπήρξαν μέτρα, τα οποία, όπως είπε, δεν αποδίδουν όσο το αναμενόμενο.

Περί φαύλου κύκλου και εθνικής ανεξαρτησίας

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραδέχθηκε επίσης ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα φαύκλο κύκλο και σε αδύναμη κατάσταση που έχει ως αποτέλεσμα ταπεινωτικούς όρους για βοήθεια και προβληματική εθνική ανεξαρτησία.

Για την Τρόικα

Επισήμανε ότι και η Τρόικα έκανε λάθος εκτίμηση για την ύφεση, αλλά σημείωσε πως αποτελεί κολοσιαίο λάθος ο ισχυρισμός πως αν είχε κλείσει η διαπραγμάτευση νωρίτερα, θα πληρώναμε λιγότερα.

Για τη συμφωνία Μέρκελ Σαρκοζί

Είπε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας και ο Γάλλος πρόεδρος αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να διαμορφώσουν ένα καθαρό τοπίο για την Ευρώπη. Αλλά, συμπλήρωσε, πως ανεξαρτήτως από αυτό η Ελλάδα που βρέθηκε σε λάθος μέρος τη λάθος στιγμή κινείται με γνώμονα την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της.

Για τις παρεμβάσεις της Τρόικα

Η Τρόικα ασχολείται με τα πάντα γιατί εμείς της έχουμε δώσει δικαίωμα, είπε και συμπλήρωσε: «Οι ερωτήσεις που κάνει η Τρόικα είναι οι ερωτήσεις που έπρεπε να έχουμε κάνει οι ίδιοι προ πολλού και να έχουμε δώσει απαντήσεις».

Για τις συλλογικές συμβάσεις

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι δεν τίθεται τελικά θέμα για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αλλά για την ενίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων. Υποστήριξε, δε, ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα.

Για τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου

Ο υπουργός υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα ανατροπής της συμφωνίας που έγινε στο συμβούλιο Κορυφής, αλλά παραδέχθηκε ότι υπάρχουν τεχνικές λεπτομέρειες που πάντως μπορεί να επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιτύχει ακόμη καλύτερους όρους και πάντως σε καμία περίπτωση χειρότερους. Μίλησε πάντως για νευρικότητα, αβεβαιότητα και αναποφασιστικότητα σε διεθνές επίπεδο. Εκανε λόγο για ασύμετρο πόλεμο και άγριο αντάρτικο από κερδοσκόπους και διατήρησε επιφυλάξεις για το τελικό αποτέλεσμα καθώς όπως είπε υπάροχυν και τυχαίοι - αστάθμητοι παράγοντες.

Για τη Νέα Δημοκρατία

Ο κ. Βενιζέλος άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την ότι οδήγησε τη χώρα στον απόλυτο εκτροχιασμό και ότι έχει ξεχάσει τι έγινε επί των ημερών της. Συμπλήρωσε πάντως ότι οι προσωπικές του σχέσεις, όπως άλλωστε και του πρωθυπουργού με τον κ. Αντώνη Σαμαρά είναι εξαιρετικές και ζήτησε από τη Νέα Δημοκρατία έντιμη και ειλικρινή συνεργασία. Αρνήθηκε να απαντήσει στα περί συγκυβέρνησης παραπέμποντας στον κ. Γιώργο Παπανδρέου, επισήμανε ωστόσο πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αποκλείσει πλέον ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Δεν μετανιώνω

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι δεν μετάνιωσε για την αποδοχή της πρότασης που του έκανε ο κ. Παπανδρέου, είπε ότι θα αναλάβει όποιο μερίδιο ευθύνης χρειάζεται για να σωθεί η χώρα και συμπληρωσε: «Δεν θα απουσιάσω από τον πόλεμο της γενιάς μου για να βάλω τα προσόντα μου στον τόκο».

Για τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό

Χαρακτήρισε τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό άψογες και ειλικρινείς.

Για τις δημοσκοπήσεις

Πρέπει να παραδώσουμε τη χώρα ζωντανή και ακέραιη. Αυτό θα μας το αναγνωρίσουν, είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ