Ελληνικά εγκλήματα: ξεχωριστές αστυνομικές ιστορίες με φόντο την ελληνική πραγματικότητα - iefimerida.gr

Ελληνικά εγκλήματα: ξεχωριστές αστυνομικές ιστορίες με φόντο την ελληνική πραγματικότητα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τρεις ενδιαφέρουσες αστυνομικές ιστορίες με φόντο την ελληνική πραγματικότητα

Ελληνικά εγκλήματα: ξεχωριστές αστυνομικές ιστορίες με φόντο την ελληνική πραγματικότητα | iefimerida.gr 0


ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ
Επτά αστυνομικές ιστορίες, επτά φωτογραφίες της σημερινής κρίσης σε μια κοινωνία που φαίνεται να έχει χάσει τον προσανατολισμό της. Κεντρική ηρωίδα του βιβλίου η υπαστυνόμος Όλγα Πετροπούλου, μια φανατική αναγνώστρια του Μπόρχες που μπαίνει στη σχολή αξιωματικών της αστυνομίας γεμάτη όνειρα που γρήγορα γκρεμίζονται για να δώσουν τη θέση τους στη σκληρή πραγματικότητα. «Βρε ηλίθια, με ποιον πας να τα βάλεις Δεν ξέρεις ποιος είναι ο ιδιοκτήτης αυτής της ομάδας; Κοίτα να βρεις κανέναν πλούσιο αγρότη να παντρευτείς εκεί που πας, και σταμάτα να σκαλίζεις εκεί που δεν πρέπει!» της λέει κάποια στιγμή εκνευρισμένος ο διοικητής της. Η Όλγα δεν έχει να αντιμετωπίσει μοναχά μια σειρά από δύσκολες υποθέσεις. Στη διαδρομή θα έρθει αντιμέτωπη με τους άντρες συναδέρφους της και τις προκαταλήψεις τους, καθώς και με έναν κρατικό μηχανισμό βαθιά διαβρωμένο, μια «Λερναία Ύδρα» που μοιάζει μάταιο να πολεμάει κανείς.

Γιατί μας αρέσει:
Γιατί η υπαστυνόμος Όλγα Πετροπούλου είναι ένας θετικός άνθρωπος που τον διακρίνει το θάρρος και η εντιμότητα. Προσπαθεί με όσα μέσα διαθέτει να κάνει καλά τη δουλειά της, χωρίς να διστάζει να έρθει σε σύγκρουση με μηχανισμούς διαφθοράς. Θα θέλαμε να συναντάμε περισσότερους ανθρώπους σαν την Όλγα γύρω μας.

Γιατί ο Τεύκρος Μιχαηλίδης, με αφορμή τις αστυνομικές ιστορίες, γράφει ένα βιβλίο για τη σημερινή Ελλάδα παρουσιάζοντας το ευρύ φάσμα των προβλημάτων και των αδιεξόδων της. Η κρίση δεν είναι μεταφυσικό φαινόμενο, δεν εμφανίστηκε στη ζωή μας από το πουθενά. Είναι το τραγικό αποτέλεσμα μιας θλιβερής σειράς φαινομένων που κυριάρχησαν στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.

Γιατί ο μαθηματικός Τεύκρος Μιχαηλίδης των «Πυθαγορείων εγκλημάτων» είναι ένας χαρισματικός συγγραφέας που γράφει με οξυδέρκεια, χωρίς περιττές φλυαρίες.

INFO
Συγγραφέας: Τεύκρος Μιχαηλίδης
Εκδόσεις Πόλις
Σελ.: 270
Τιμή: 15,00 €

Ελληνικά εγκλήματα: ξεχωριστές αστυνομικές ιστορίες με φόντο την ελληνική πραγματικότητα | iefimerida.gr 1


Η ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΤΩΝ ΤΡΕΝΩΝ
Μόναχο, 1965. Ο Στρατής Κοκκινίδης, εργάτης σε εργοστάσιο αυτοκινήτων, δολοφονείται στο σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου την ώρα που φτάνει εκεί ο Στέλιος Καζαντζίδης για να δώσει μια σειρά από συναυλίες σε όλη τη Γερμανία. Το έγκλημα δεν εξιχνιάζεται ποτέ. Πενήντα χρόνια μετά ο Παύλος Γ., σκιτσογράφος και ειδικός συνεργάτης του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, ανακαλύπτει την υπόθεση στο αρχείο του πατέρα του που ήταν διοικητής της αστυνομίας και «του άφησε βερεσέδες για να τον βασανίζει και να τον επιμορφώνει» . Ο Παύλος αναλαμβάνει να εξιχνιάσει την υπόθεση, παρόλο που το θέμα «μετανάστες στη Γερμανία» δεν του είναι ιδιαίτερα αρεστό. Τους αποκαλεί «μερμηγκάκια» που πήγαν εκεί να μαζέψουν λεφτά, να κάνουν κομπόδεμα, να πάρουν γερμανική σύνταξη και να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα. Ο Παύλος θα ταξιδέψει στην Νάουσα, τον τόπο καταγωγής του Κοκκινίδη κι εκεί θα βρεθεί μπροστά σε παλιές ιστορίες από τα χρόνια της Κατοχής, με πρωταγωνιστές ερωτικά μυστικά, λίρες, προδότες και αγωνιστές, δωσίλογους και επαναστάτες.

Γιατί μας αρέσει:
Γιατί η έμπειρη Μαρλένα Πολιτοπούλου γράφει ένα κλασικό αστυνομικό μυθιστόρημα όπου ο αναγνώστης ψάχνει να βρει τον δολοφόνο μέσα από συναντήσεις, συνομιλίες και σιωπές.

Γιατί η αναζήτηση του ενόχου φέρνει στην επιφάνεια μυστικά και μαρτυρίες από τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, τότε που ανθρώπινες ζωές θυσιάστηκαν στον βωμό μιας ελευθερίας που μάλλον δεν ήρθε ποτέ.

Γιατί οι μετανάστες στη Γερμανία είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο στην ιστορία της ελληνικής κοινωνίας γεγονός που, ως χώρα υποδοχής μεταναστών πια, τείνουμε να ξεχνάμε.

Γιατί η λατρεία για τον Στέλιο Καζαντζίδη και τα «πονεμένα» τραγούδια του είναι ξεχωριστοί πρωταγωνιστές σε αυτήν την ιστορία.

INFO
Συγγραφέας: Μαρλένα Πολιτοπούλου
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Σελ.: 424
Τιμή: 14,30 €

Ελληνικά εγκλήματα: ξεχωριστές αστυνομικές ιστορίες με φόντο την ελληνική πραγματικότητα | iefimerida.gr 2


ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ
Ο Σταύρος Αναγνώστου, ψυχολόγος και συνεργάτης διαφόρων ΜΚΟ, βρίσκεται νεκρός στο σπίτι του στο Χαλάνδρι. Το σώμα του είναι τοποθετημένο με ανοιχτά τα χέρια και τα πόδια, σαν τον Άνθρωπο του Βιτρούβιου, το περίφημο σχέδιο του Ντα Βίντσι, στο στήθος έχει ένα περίεργο τατουάζ από αίμα και στο χέρι του κρατάει ένα χαρτί μ’ ένα παράξενο ποίημα. Η έκθεση του ιατροδικαστή μιλάει για αυτοκτονία, αλλά ο έμπειρος αστυνόμος Πέτρος Ελευθεριάδης αντιλαμβάνεται αμέσως ότι η υπόθεση είναι πιο περίπλοκη. Ποιος ήθελε νεκρό των Σταύρο Αναγνώστου; Πού θα οδηγήσουν τον αστυνόμο τα στοιχεία που άφησε πίσω του ο δολοφόνος; Η αναζήτηση θα τον κάνει να επιστρέψει πίσω στη φοιτητική Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του ’90, τότε που ένας νεαρός φοιτητής ψυχολογίας βοήθησε μια κοπέλα να ξεφύγει από έναν μανιακό διώκτη της.

Γιατί μας αρέσει:
Γιατί ο αστυνόμος Πέτρος Ελευθεριάδης είναι ένας απλός καθημερινός άνθρωπος που κάνει τη δουλειά του με συνέπεια κι αυτοθυσία. Αγαπάει τους γρίφους, έχει εμμονή με τον Οκάμ και διακρίνεται για την υπομονή και την επιμονή του. Ένας αστυνόμος με μέλλον.

Γιατί στο πρώτο του βιβλίο ο Δώρος Αντωνιάδης μας δίνει ένα δυνατό αστυνομικό μυθιστόρημα με μαθηματικούς γρίφους, έξυπνες ανατροπές και αναπάντεχο φινάλε. Μην στοιχηματίσετε για τον δολοφόνο.

Γιατί ο συγγραφέας μιλάει για την Ελλάδα του σήμερα αλλά και για την Ελλάδα της ανέφελης δεκαετίας του ’90. Το έγκλημα δεν είναι πάντα πολύ μακριά, οι ήρωες του βιβλίου θα μπορούσαν να είναι φίλοι μας.

INFO
Συγγραφέας: Δώρος Αντωνιάδης
Εκδόσεις Καστανιώτη
Σελ.: 240
Τιμή: 13,80 €

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ