Τα... παράξενα του ΦΠΑ: Από το 13% στο 23% ανάλογα με το αν το προϊόν παραδίδεται με delivery ή στο χέρι ή σερβίρεται - iefimerida.gr

Τα... παράξενα του ΦΠΑ: Από το 13% στο 23% ανάλογα με το αν το προϊόν παραδίδεται με delivery ή στο χέρι ή σερβίρεται

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προβλήματα αντιμετωπίζουν εδώ και δύο ημέρες, από τη στιγμή που τέθηκαν δηλαδή σε ισχύ οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ, ορισμένοι κλάδοι επαγγελματιών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο κλάδος της εστίασης, όπου τα προϊόντα υπολογίζονται με διαφορετικό συντελεστή ΦΠΑ αναλόγως με το πώς σερβίρονται.

Για παράδειγμα αν τα φαγητά σερβίρονται, επιβάλλεται ΦΠΑ 23% σε όλα τα είδη και όλες τις επχειρήσεις, ανεξαρτήτως των ειδών που καταναλώνονται επιτοπίως (π.χ. χρέωση νερού, γάλακτος, ψωμιού, αναψυκτικών, καφέδων, φαγητών κλπ με συντελεστή 23%).

Αν όμως οι επιχειρήσεις κάνουν delivery ή αν οι πελάτες τα παίρνουν στο χέρι και τα τρώνε όρθιοι ή φεύγουν με αυτά, τότε εφαρμόζεται διαφορετικός συντελεστής ΦΠΑ για κάθε προϊόν. Π.χ. το νερό, το γάλο ή το ψωμί χρεώονται με 13% ΦΠΑ, ενώ τα γλυκά, τα λοιπά αρτοποιήματα και οι καφέδες με 23% ΦΠΑ.

Αλαλούμ επικρατεί όμως και με τις τιμές στα κρεοπωλεία, όπου τα ίδια προϊόντα με κάποια... έξτρα μπορεί να μεταπηδούν από το 13% στο 23%. Για παράδειγμα στα έτοιμα χοιρινά σουβλάκια, ή τα σουβλάκια κοτόπουλο, αν έχουν μόνο κρέας θα πωλούνται στα κρεοπωλεία με ΦΠΑ 13%. Αν, όμως, είναι επεξεργασμένα, δηλαδή έχουν αλάτι, ελιές, ντομάτες, πιπεριές ή ότι άλλο, τότε ο ΦΠΑ είναι 23%.

Οσον αφορά τον κιμά, όπως είναι γνωστό, ο κιμάς από χοιρινό θα υπολογίζεται με ΦΠΑ 13%, ενώ ο κιμάς από μοσχάρι με ΦΠΑ 23%. Τι θα συμβαίνει, όμως, αν είναι μεικτός; Ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται ανάλογα με την περιεκτικότητα: αν πάνω από 50% του βάρους είναι κρέας χοιρινό φορολογείτα με 13%, αλλά αν 51% είναι μοσχάρι τότε πάει όλη τιμή στο 23%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΦΠΑ εστίαση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ