Την Τετάρτη «κλειδώνουν» τα μέτρα και στις 20 Αυγούστου το Μνημόνιο - iefimerida.gr

Την Τετάρτη «κλειδώνουν» τα μέτρα και στις 20 Αυγούστου το Μνημόνιο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αύριο στη Βουλή θα ολοκληρωθεί, όπως όλα δείχνουν, η ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων από την κυβέρνηση και θα ανοίξει ο δρόμος για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, ώστε να κλειδώσει η συμφωνία για την Ελλάδα.

Μάλιστα, όπως αναφέρει και σε ανακοίνωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος, μόλις ολοκληρωθεί η ψήφιση των προαπαιτούμενων θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και έως τις 20 Αυγούστου θα έχει υπογραφεί το νέο Μνημόνιο και η Ελλάδα θα είναι σε πρόγραμμα.

Το νομοσχέδιο-γίγας και τα αναμενόμενα προβλήματα

Το νομοσχέδιο-γίγας των περίπου 970 σελίδων κατατέθηκε στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ η συζήτηση και ψήφισή του σε επιτροπές και Ολομέλεια θα γίνει αύριο Τετάρτη, προκειμένου σήμερα οι βουλευτές να έχουν την ευκαιρία να το μελετήσουν.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό, η κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Δημόσιας Διοίκησης θα ξεκινήσει αύριο στις 9 το πρωί.

Αμέσως μετά τη σκυτάλη παίρνει η Διάσκεψη των Προέδρων προκειμένου να βγάλει την ημερήσια διάταξη. Στη συνέχεια θα συγκληθεί η Ολομέλεια για να συζητήσει και ψηφίσει σε ελάχιστες ώρες το νομοσχέδιο. Υπενθυμίζεται πως και την προηγούμενη Τετάρτη η διαδικασία έπρεπε να ολοκληρωθεί έως τα μεσάνυχτα, αλλά τελικά πήγε έως τα ξημερώματα μετά από τα εμπόδια που έβαλε στη διαδικασία η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ποιοι υπουργοί υπογράφουν τα κείμενα του νομοσχεδίου

Τα κείμενα υπογράφονται από τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νικόλαο Βούτση, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νικόλαο Παρασκευόπουλο, Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα.

Τα ανοιχτά μέτωπα που έχει η κυβέρνηση

Εκτός από τους «αντάρτες» βουλευτές που αναμένεται στην ψηφοφορία της Τετάρτης να ψηφίσουν και πάλι «όχι», η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει ανοιχτά μέτωπα που πρέπει να αντιμετωπίσει προκειμένου να περάσουν τα προαπαιτούμενα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί η χώρα και να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς.

Ενδεικτικό είναι πως υπό τον φόβο να εκδηλωθούν περισσότερες εσωκομματικές τριβές εξαιτίας του νέου μνημονίου και να διευρυνθεί το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση έκανε βήματα πίσω. Μετέθεσε για τον Αύγουστο την ψήφιση του ασφαλιστικού, ενώ έβγαλε τελείως από το κάδρο τη φορολόγηση των αγροτών.

Ενδεικτικό είναι πως μετά τις αντιδράσεις από βουλευτές όλων των κομμάτων που στηρίζουν τη συμφωνία με τους εταίρους, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως στα προαπαιτούμενα δεν εντάσσεται η αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος για τους αγρότες, οπότε τέτοιου είδους μέτρα δεν θα πάνε προς ψήφιση στη Βουλή ούτε στις αρχές Αυγούστου.

Νέο χτύπημα από τη Ζωή ενόψει ψηφοφορίας

Ωστόσο, εσωκομματικά προβλήματα καλείται να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας, αφού η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου μίλησε σήμερα για πραξικόπημα εις βάρος του ελληνικού λαού, ζητώντας να υπάρξουν πρωτοβουλίες για να αποτραπεί το ειδεχθές σχέδιο.

Συγκεκριμένα σε ομιλία της στο πλαίσιο της 10ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, που πραγματοποιείται στη Βουλή, η κ. Κωνσταντοπούλου κάλεσε τους συμμετέχοντες να πράξουν τα δέοντα για να μην υποταχθούν οι λαοί σε τραπεζικά και χρηματοοικονομικά συμφέροντα

Σύγκληση της Κ.Ε. και έκτακτο συνέδριο ζητεί η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε μια σειρά από «μονομερείς ενέργειες» που, μεταξύ άλλων, «θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν πόρους για την υλοποίηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ». Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζει τεράστια ήττα για τις δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ελλάδα τη συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και ζητά να συγκληθεί άμεσα η Κεντρική Επιτροπή και να γίνει έκτακτο συνέδριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μνημόνιο μέτρα κυβέρνηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ