Commerzbank: Θα είναι δύσκολες και υπό πίεση οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο - iefimerida.gr

Commerzbank: Θα είναι δύσκολες και υπό πίεση οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο οικονομολόγος της Commerzbank, Κριστόφ Βέιλ, προειδοποιεί όσους θα διαβούν το μονοπάτι των διαπραγματεύσεων για το τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα: θα συναντήσουν πολλές δυσκολίες.

Η πρώτη δυσκολία, σύμφωνα με την ανάλυσή του, είναι ότι όλες οι πλευρές τελούν υπό καθεστώς έντονης πίεσης, στη στιγμή μάλιστα που έχουμε να κάνουμε με ένα οικονομικό πακέτο που θα φτάσει ακόμη και τα 86 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Οι διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, δεν θα είναι εύκολες», σημειώνει ο αναλυτής της γερμανικής τράπεζας. Ως γνωστόν, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 82-86 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τον ESM να παίζει καθοριστικό ρόλο στο νέο πρόγραμμα.

Από εκεί και πέρα, μένει να διαφανεί ο ρόλος που θα διαδραματίσει το ΔΝΤ που επί του παρόντος ανθίσταται λόγω της μη συμφωνίας όλων των δανειστών για τη διευθέτηση του χρέους. Ο Βέιλ αναφέρει πως το πρόγραμμα-γέφυρα της Ελλάδας αναμένεται να εκταμιευτεί σήμερα, κάτι που επείγει να συμβεί καθώς η Ελλάδα οφείλει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην ΕΚΤ. Τα χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα από τον EFSM αρκούν μόνο για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι διαπραγματεύσεις για το δάνειο μέσω ESM θα πραγματοποιηθούν κάτω από υψηλή πίεση, σημειώνει ο αναλυτής της Commerzbank.

H ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν πιστεύει στην επιτυχία του προγράμματος, θα κάνει ότι μπορεί για να αποφύγει κάποια σκληρά μέτρα.

Σημαντικό παράγοντα για τη συνέχεια, αποτελεί η κόντρα ΔΝΤ – Ευρωπαίων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς αν δεν υπάρξει απόφαση για την ελάφρυνσή του, το ΔΝΤ θα αποδεσμεύσει νέα κεφάλαια προς την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ COMMERZBANK ESM EFSF
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ