Greece Needs Love: Η καμπάνια αγάπης ενός μποέμ Ιταλού καθηγητή για την Ελλάδα [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Greece Needs Love: Η καμπάνια αγάπης ενός μποέμ Ιταλού καθηγητή για την Ελλάδα [εικόνες & βίντεο]

Πηγή φωτό: Facebook /greece.needslove
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον συνάντησα στην Πλάκα την Παρασκευή πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, την ώρα που η Αθήνα «χόρευε» στους πυρετώδεις ρυθμούς των δύο ταυτόχρονων παράλληλων διαδηλώσεων. Για να φτάσω πέρασα μέσα και από τις δύο. Και από αυτή του «Ναι» στο Καλλιμάρμαρο, αλλά και από αυτή του «Όχι» στο Σύνταγμα.

Στην Πλάκα, όμως, όλα κυλούσαν όπως ένα συνηθισμένο καλοκαιρινό απόγευμα. Οι τουρίστες έκαναν βόλτα και έβγαζαν φωτογραφίες, κοιτούσαν τις βιτρίνες κι έτρωγαν στις ταβέρνες «greek musaka».

Κάπου εκεί, στο Μουσείο Σχολικής Εκπαίδευσης, συνάντησα τον Λούκα Λοσίκο.

Βλέποντας κανείς από μακριά αυτόν τον Ιταλό Σισιλιάνο με το πλατύ χαμόγελο και το καλοκάγαθο βλέμμα, νομίζει ότι είναι ένας μποέμ τύπος που γυρίζει με ένα σακίδιο στον ώμο όλο τον κόσμο. Ο Λούκα Λοσίκο, όμως, είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Οσο κόντρα κι αν είναι με το χαλαρό του παρουσιαστικό, ο ίδιος είναι καθηγητής πανεπιστημίου Οικονομικών και μάρκετινγκ, έχοντας εγκαταλείψει από πολύ νεαρή ηλικία τον ευρωπαϊκό Nότο. Ζει κι εργάζεται στο Λονδίνο, όπως κάθε... τεχνοκράτης που σέβεται τον εαυτό του.

Ενας ρομαντικός τεχνοκράτης που αγαπά την Ελλάδα

Οσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, αυτός ο ρομαντικός τεχνοκράτης αγαπά τον πολιτισμό και πάνω απ' όλα λατρεύει την Ελλάδα. Ετσι, χωρίς εμφανή λόγο, χωρίς να έχει κανένα δεσμό με τη χώρα μας. Μάλιστα το 2009, στο ξέσπασμα της κρίσης, ξέσπασε και η λατρεία του για την Ελλάδα. Ο ίδιος επιμένει να βροντοφωνάζει στο Λονδίνο ότι «Greece Needs Love» (Η Ελλάδα χρειάζεται αγάπη). Και το πιστεύει τόσο πολύ που έφτασε στο σημείο να ιδρύσει την ομώνυμη μη κυβερνητική οργάνωση.

Ηδη, έχει κάνει το Λονδίνο-Αθήνα με ποδήλατο. Στόχος του: ο επαναπατρισμός των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Στις 25 Ιουλίου ξεκινά τον γύρο του Λονδίνου και της Κοπεγχάγης. Θα ακολουθήσει ο γύρος της Ρώμης και του Παρισιού. Οπως μου εξομολογήθηκε, θέλει να περάσει από κάθε πόλη που έχει από τη χώρα μας έστω και ένα αρχαίο πολιτιστικό μνημείο, έστω και ένα ελληνικό αγαλματίδιο.

Greece Needs Love: Η καμπάνια αγάπης ενός μποέμ Ιταλού καθηγητή για την Ελλάδα [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 0

London to Athens bike tour 2014 from Greece Needs Love on Vimeo.

London to Athens bike tour 2014 from Greece Needs Love on Vimeo.

«Είναι σημαντικό να βλέπουμε όλη την ιστορία μαζί. Μου ραγίζει την καρδιά να βλέπω τα Μάρμαρα (του Παρθενώνα) κομμένα. Θέλω να ενώσω τα μουσεία (σ.σ. Ακρόπολης και Βρετανικό)» δηλώνει και εξομολογείται: «Ξέρω πολύ καλά ότι δεν είμαι τίποτα, αλλά θέλω να προσπαθήσω και να αποδείξω αυτό που λένε οι Γάλλοι: “L' union fait la force”» (σ.σ.: Η ισχύς εν τη ενώσει).

Και σε αυτό το σημείο «μπλέκει» τον πολιτισμό με το μάρκετινγκ και μας δηλώνει για τους φοιτητές του στο Πανεπιστήμιο, αλλά και τους συναδέλφους του οικονομολόγους σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση που από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά μοιάζει πιο πολύ με Ευρωπαϊκή Διαίρεση: «Δεν καταλαβαίνουν τα οφέλη της συνεργασίας. Είναι εγωιστές. Θέλουν να τα κρατήσουν (σ.σ.: τα πλεονεκτήματα), αλλά δεν βλέπουν την όλη εικόνα».

Οσο για το υψηλών προσδοκιών εγχείρημά του, να γυρίσει τις ευρωπαϊκές πόλεις καβάλα σε ένα ποδήλατο και το πώς αυτό μπορεί να συνδεθεί με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα λέει: «Δεν είμαι ούτε νέος ούτε αθλητής, αλλά το κάνω γιατί τα πράγματα που φαίνονται δύσκολα πρέπει να δείξω ότι είναι δυνατόν να γίνουν. Θέλω να προσπαθήσω να φέρουμε όλα τα Μάρμαρα πίσω. Δεν θα γίνει αμέσως, αλλά θέλω να επιμείνουμε».

Greece Needs Love - I Ride For Greece from Greece Needs Love on Vimeo.

Ομως, το έργο της ΜΚΟ «Greece Needs Love» δεν περιορίζεται μόνο στη συνδρομή της Ελλάδας για τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο Λούκα Λοσίκο θεωρεί ότι μέσω του πολιτισμού η Ελλάδα θα μπορέσει να αναγεννηθεί και να ξεπεράσει τα προβλήματά της. Γι' αυτό άλλωστε και επιθυμεί μέσω ειδικών δράσεων να προβάλλει τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

Greece Needs Love: Η καμπάνια αγάπης ενός μποέμ Ιταλού καθηγητή για την Ελλάδα [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 1

Δεύτερος στόχος: Η προβολή των Ελλήνων καλλιτεχνών στο εξωτερικό

Οπως υποστηρίζει, δεν υπάρχει άνθρωπος στην Ευρώπη που να μην γνωρίζει για τον πλούσιο αρχαίο πολιτισμό της χώρας μας, αλλά τονίζει ότι είναι ελάχιστοι εκείνοι που γνωρίζουν ότι η σύγχρονη Ελλάδα έχει να επιδείξει πλούσιο πολιτιστικό υλικό σε ποιητές, συγγραφείς, χορευτές, μουσικούς...

«Θέλουμε να στηρίξουμε την τέχνη. Θέλουμε να δώσουμε προσβασιμότητα στη δημιουργικότητα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού διεθνώς» μας λέει και τα μάτια του πετούν σπίθες.

Και ήδη έχει ξεκινήσει επαφές με διεθνείς καταξιωμένους ανθρώπους όλων των μορφών της τέχνης, προκειμένου να προβληθούν στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό και τους υπολογισμούς του, η όλη διαδικασία μέχρι να πάρει μπροστά και να κυλήσει κανονικά θα πάρει περίπου δύο χρόνια.

Πάντως, ήδη βρίσκεται στην ολοκλήρωση τριών projects.

Το πρώτο δεν είναι άλλο από την G.I.A. (Greek International Art). Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη έκθεση, αλλά για μια interactive έκθεση Ελληνων καλλιτεχνών.

Ο Ιταλός μόδιστρος που δέχθηκε χάρη στον Λοσίκο να βοηθήσει Ελληνες σχεδιαστές

Το δεύτερο έχει να κάνει με τη μόδα. Ο Λούκα Λοσίκο ήρθε σε επαφή με διάσημο Ιταλό σχεδιαστή, γνωστό για τα φιλελληνικά του αισθήματα -άλλωστε επισκέπτεται με το κότερό του πολύ συχνά την Ελλάδα για διακοπές- προκειμένου να βοηθήσει Ελληνες σχεδιαστές. Για ευνόητους λόγους δεν μπορούμε ακόμα να αποκαλύψουμε το όνομά του, μιας και ακόμη η όλη η διαδικασία είναι εν εξελίξει.

Greece Needs Love: Η καμπάνια αγάπης ενός μποέμ Ιταλού καθηγητή για την Ελλάδα [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 2

Με τον συνεργάτη του, τον Βρετανό καθηγητή αρχαίου δράματος και θεάτρου, Ντέιβιντ, κατά την επίσκεψή του στον Ιταλικό Οίκο Μόδας

Greece Needs Love: Η καμπάνια αγάπης ενός μποέμ Ιταλού καθηγητή για την Ελλάδα [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 3

Από την επίσκεψή του στον Ιταλικό Οίκο Μόδας για την προβολή των Ελλήνων σχεδιαστών

Τέλος, το τρίτο σκέλος αφορά τη συνεργασία της Οπερας του Παλέρμο (Teatro Massimo di Palermo) με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Ο Λούκα έφερε σε επαφή τους δύο καλλιτεχνικούς διευθυντές και μέσα στην επόμενη σεζόν το ιταλικό κοινό του Παλέρμο θα έρθει σε επαφή με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Σε όλο αυτό ο Λοσίκο έχει τη βοήθεια ενός Βρετανού, του Ντέιβιντ Μπόιντ-Κάριγκαν, που διδάσκει ελληνικό δράματο και θέατρο στο Λονδίνο και μαζί του είναι στη διαδικασία της ετοιμασίας ενός ντοκιμαντέρ για Ελληνες καλλιτέχνες.

Greece Needs Love - Greek Artists from Greece Needs Love on Vimeo.

Τον άκουγα να μιλά παθιασμένα, τα μάτια του να γεμίζουν ζεστασιά όταν μιλά για την Ελλάδα και την χροιά της φωνής του να παίρνει χρώμα όταν αναφέρεται σε επιτεύγματα Ελλήνων, όμως δεν μπορούσα παρά να ρωτήσω: Γιατί; Γιατί ένας Ιταλός που δεν έχει καμία σχέση -τουλάχιστον προφανή- με την Ελλάδα, να καταβάλλει τόσο κόπο και να αφιερώνει πολύτιμο χρόνο από τη ζωή του;

Από την απάντησή του κατάλαβα ότι ο Λοσίκο είναι ένας Ευρωπαίος, ένας Ιταλός του Νότου -γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σικελία- που πιστεύει στην ευρωπαϊκή ιδέα του Σούμαν. Θεωρεί ότι η Ευρώπη ή τουλάχιστον τα ιδανικά της διαμορφώθηκαν, εξ αιτίας της ελληνικής δημοκρατίας. Υποστηρίζει ότι «η ελληνική δημοκρατία ένωσε την Ευρώπη. Η Δημοκρατία ένωσε όλα τα αδέλφια στην Ευρώπη. Είμαστε Ευρωπαίοι, άρα είμαστε Ελληνες».

Είμαστε Ευρωπαίοι, άρα είμαστε Ελληνες

Ο ίδιος ήρθε σε επαφή με την Ελλάδα από πολύ μικρός. «Ο πατέρας μου μας έπαιρνε με το αυτοκίνητο και μας γύριζε σε ολόκληρη τη Σικελία. Εκεί, έμαθα για τη Magna Grecia. Στη Σικελία η Ελλάδα είναι παντού. Ενιωσα ότι οι ρίζες μου είναι από εδώ. Κι όταν ήρθα για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το ένιωσα πάλι. Ξέρω ότι ακούγεται τρελό, αλλά νιώθω χαρά όταν έρχομαι εδώ, νιώθω την καρδιά μου να ευφραίνεται».

Το ξέρω ότι ακούγεται τρελό, αλλά κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα νιώθω να ευφραίνεται η καρδιά μου

«Οταν ξέσπασε η κρίση, ένιωσα θυμό και σκέφτηκα “τι να κάνω για να βοηθήσω και να μη νιώθουν οι Ελληνες εγκαταλειμμένοι"».

Greece Needs Love: Η καμπάνια αγάπης ενός μποέμ Ιταλού καθηγητή για την Ελλάδα [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 4

Οσοι επιθυμείτε να παρακολουθείτε τη διαδρομή του Λούκα δεν έχετε παρά να τον βρείτε στο Facebook: Greece Needs Love

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ