Η συμφωνία σε Eurogroup και Ecofin εκταμιεύει άμεσα τα 7 δισ. ευρώ - Τι θα πληρώσει η Ελλάδα με το δάνειο-γέφυρα - iefimerida.gr

Η συμφωνία σε Eurogroup και Ecofin εκταμιεύει άμεσα τα 7 δισ. ευρώ - Τι θα πληρώσει η Ελλάδα με το δάνειο-γέφυρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σήμερα το απόγευμα θα γίνει η τηλεδιάσκεψη στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία των υπουργών Οικονομικών ολόκληρης της ΕΕ και να εκταμιευθεί το δάνειο-γέφυρα ύψους 7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Αν ολοκληρωθεί ο κύκλος των εγκρίσεων του βραχυπρόθεσμου δανείου πριν πάει στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, τότε το ποσό αυτό θα κατατεθεί εφάπαξ σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος ως την Κυριακή. Αυτά τα χρήματα θα καλύψουν τις ανάγκες της χώρας για περίπου έναν μήνα, μέχρι να ψηφιστεί δηλαδή η νέα συμφωνία, ύψους 80 δισ. ευρώ, η οποία ήταν η κατάληξη των συζητήσεων στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής την περασμένη Κυριακή.

Το νέο δάνειο-γέφυρα θα ληφθεί από τον EFSM με τους όρους που το έλαβαν Ιρλανδία και Κύπρος. Δεν έχει τους ευνοϊκούς όρους που είχαν προβλεφθεί και ίσχυαν ειδικά για την Ελλάδα, έως ότου έληξε το 2ο Μνημόνιο αφού αν και παρότι «μικρό», θα επιβαρύνεται από περισότερους τόκους και θα συνοδεύεται από σκληρά μέτρα. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως χώρες όπως Σλοβακία και Εσθονία έχουν συμμετοχή στα ελληνικά δάνεια ίση με το 4% του δικού τους ΑΕΠ και για το λόγο αυτό γίνονται οι απαραίτητες κινήσεις από την Κομισιόν προκειμένου να συμφωνήσουν.

Αυτό που έπαιξε μεγάλο ρόλο ως εχέγγυο ήταν η ψήφιση των προαπαιτούμενων το βράδυ της Τετάρτης από την ελληνική Βουλή, η οποία όπως τόνισαν αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, λειτούργησε θετικά προς την επαναφορά της εμπιστοσύνης στις σχέσεις της Ελλάδας με τους εταίρους.

Με το ποσό των 7 δισ. ευρώ θα πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους, όπως:

-προς το ΔΝΤ, ύψους 2 δισ. ευρώ,
- τα ελληνικά ομόλογα ύψους 3,5 δισ. ευρώ τα οποία λήγουν την προσεχή Δευτέρα και βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ),
- των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ),
-τόκους ύψους 900.000.000 ευρώ και
-διάφορες άλλες υποχρεώσεις ύψους 600.000.000 ευρώ.

Το μίνι δάνειο του EFSM θα επιστραφεί το αργότερο εντός τριών μηνών, μόλις εγκριθεί η αποδέσμευση της πρώτης δόσης από το νέο δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Όπως είναι σαφές, ούτε οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις του Αυγούστου θα μπορέσουν να καλυφθούν από το δάνειο του ESM, γι' αυτό είναι πιθανό να επιστρατευθεί εκ νέου ο EFSM ή να βρεθεί κάποια άλλη λύση. Όπως έχει υπολογίσει το Eurogroup, τον επόμενο μήνα η χώρα μας καλείται να καλύψει υποχρεώσεις ύψους 5 δισ. ευρώ, με κυριότερες τα 3,2 δισ. ευρώ για τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν στις 20 Αυγούστου και 500.000.000 ευρώ για τόκους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Eurogroup Ecofin δάνειο-γέφυρα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ