Συμφωνία στο Eurogroup για το δάνειο-γέφυρα 7 δισ. - iefimerida.gr

Συμφωνία στο Eurogroup για το δάνειο-γέφυρα 7 δισ.

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πρωινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup των υπουργών Οικονομικών των κρατών της ευρωζώνης, έκρυβε συμφωνία για το δάνειο-γέφυρα ύψους 7 δις ευρώ προς την Ελλάδα προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των επόμενων.

Το Eurogroup κατέληξε σε συμφωνία γέφυρα προκειμένου να καλυφθούν οι οικονομικές ανάγκες της χώρας μας ύψους 7 δις ευρώ. Η ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων τα ξημερώματα από την ελληνική βουλή με 229 θετικές ψήφους, αποτέλεσε το σινιάλο τόσο στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια αλλά και στην πρωινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν η ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων για τις μεταρρυθμίσεις στη Βουλή των Ελλήνων αλλά και αποφασίστηκε ο τρόπος με τον οποίο θα υπάρξει η στήριξη στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες για την πληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ αλλά και των δόσεων του ΔΝΤ.

Αυτό ήταν το πρώτο βήμα και αφορά δάνειο δάνειο 7 δισ. ευρώ από τον EFSM, διαθέσιμο για 3 μήνες, συνοδευόμενο από ένα πρόγραμμα τύπου MoU που θα αποτελέσει την 1η χρηματοδοτική γέφυρα για τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες.Η κίνηση αυτή λύνει το πρόβλημα του Ιουλίου αλλά δεν καλύπτει όλο το κόστος των 22 δισ. ευρώ της χρηματοδοτικής γέφυρας, αφού τα διαθέσιμα κονδύλια του συγκεκριμένου ταμείου είναι 11,5 δισ. ευρώ.Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν προς το Ecofin, που καλείται να αποφασίσει, η συνδρομή θα καταβληθεί σε μία δόση και θα συνδέεται με όρους οικονομικής πολιτικής (MOU). Θα αποπληρωθεί όταν η Ελλάδα θα λάβει το δάνειο από τον ESM.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι συζητήσεις μεταξύ των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, είχαν θετικό πρόσημο και έγιναν σε εποικοδομητικό κλίμα.

Το Eurogroup ενέκρινε επί της αρχής και την τριετή στήριξη από τον ESM

Eντωμεταξύ, το Eurogroup ενέκρινε επί της αρχής και την τριετή στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προς την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το Εurogroup στη δήλωσή του, καλοσωρίζει την υιοθέτηση από τη Βουλή των Ελλήνων όλων των δεσμεύσεων που ορίζει η δήλωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου. Σημειώνει, επίσης, ότι βάσει της αξιολόγησης των θεσμών, οι Eλληνικές Aρχές εφάρμοσαν το πρώτο πακέτο μέτρων «εγκαίρως και με ικανοποιητικό τρόπο» και επιβεβαιώνει ότι η δήλωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου συμπεριλαμβάνεται στον εφαρμοστικό νόμο που υιοθετήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων.

Ως εκ τούτου το Eurogroup επισημαίνει ότι αποφάσισε επί της αρχής να δώσει τριετή στήριξη στην Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), σημειώνοντας ωστόσο, ότι ακολουθούν οι σχετικές εθνικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Τo Εurogroup αναφέρει, επίσης, ότι μετά την ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών και την επίσημη απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΜΣ που αναμένεται μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, θα δοθεί εντολή στους θεσμούς να διαπραγματευτούν γρήγορα το νέο πρόγραμμα με τις Ελληνικές Αρχές, στο οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά οι όροι πολιτικής που θα συνοδεύουν το μηχανισμό οικονομικής στήριξης.

Τέλος, το Eurogroup καλεί τις Ελληνικές Αρχές να εγκρίνουν ως τις 22 Ιουλίου, τη δεύτερη δέσμη μέτρων, όπως προβλέπεται στη δήλωση της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου, καθώς επίσης να επικαιροποιήσουν τη νομοθεσία που σχετίζεται με το πρώτο πακέτο μέτρων.

Την ανακοίνωση για την επί της αρχής έγκριση του τριετούς προγράμματος είχε κάνει λίγο νωρίτερα ο Βλάντις Ντομπρόβσκις χρησιμοποιώντας τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Συμφωνία στο Eurogroup για το δάνειο-γέφυρα 7 δισ. | iefimerida.gr 0
Συμφωνία στο Eurogroup για το δάνειο-γέφυρα 7 δισ. | iefimerida.gr 1
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Eurogroup συμφωνία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ