Αλλαγές στο παρά ένα για τον ΦΠΑ -Πού αυξήθηκε και πού μειώθηκε - iefimerida.gr

Αλλαγές στο παρά ένα για τον ΦΠΑ -Πού αυξήθηκε και πού μειώθηκε

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Πιο «αλμυρό» γίνεται από εδώ και πέρα το μοσχαράκι, αφού πριν μπουν οι τελικές υπογραφές στο νομοσχέδιο με τα πρώτα μέτρα, έγιναν περίεργες τράμπες με τον ΦΠΑ.

Με ψυχρολουσία ξύπνησαν και οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών, αφού ενώ είχαν μείνει με την εντύπωση ότι θα διατηρήσουν το μειωμένο ΦΠΑ, τελικά θα βάζουν κι αυτοί πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Αν διαβάσει κανείς το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε θα διαπιστώσει ότι έγιναν τρεις αλλαγές βασικές, σε σχέση με τις διορθώσεις που είχαν προηγηθεί νωρίς το μεσημέρι. Κατ' αρχάς, το μοσχαρίσιο κρέας «πέταξε» από το 13% στο 23%, ενώ αντιθέτως τα πουλερικά και τα κουνέλια που είχαν μεταταχθεί προσωρινά στο 23%, επέστρεψαν στο 13% μαζί με τα αμνοερίφια. Σημειώνεται ότι ο μειωμένος ΦΠΑ 13% ισχύει μόνο για το κρέας, αφού τα ζωντανά ζώα πηγαίνουν στο 23% και αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι το αυξημένο κόστος για τον παραγωγό είναι πολύ πιθανόν ότι θα περάσει στο τελικό προϊόν, άρα το 13% θα εφαρμόζεται επί υψηλότερης τιμής.

Σημαντική αλλαγή- ευτυχώς προς το καλύτερο- επήλθε στα γαλακτοκομικά, αφού όλα υπάγονται στο 13%. Με αυτό τον τρόπο αποφεύχθηκε το διαφαινόμενο αλαλούμ με τους διαφορετικούς συντελεστές αν το τυρί είναι τριμμένο ή όχι, αν έχει πολλά ή λίγα λιπαρά κ.ο.κ. Η αλλαγή αυτή αφορά και στα γιαούρτια, αφού στο 13% παραμένουν και όσα έχουν προσθήκη ζάχαρης ή φρούτων.

Τρίτη και φαρμακερή αλλαγή έγινε στο καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Οι χαμένοι είναι οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών, οι οποίοι δεν γλίτωσαν την κατάργηση. Από 1/10 το ειδικό καθεστώς καταργείται για τα πιο πλούσια νησιά (η αρχή με Μύκονο και Σαντορίνη), ακολουθούν τα λιγότερο πλούσια την 1η Ιουλίου του 2016, ενώ από 1/1/2017 το ειδικό καθεστώς καταργείται για όλα τα νησιά. Ο ειδικός κατάλογος των νησιών και το χρονοδιάγραμμα θα οριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση και μένει να δούμε αν θα τηρηθεί η δέσμευση για ειδική επιδότηση στους μόνιμους κατοίκους νησιών με πολύ χαμηλό εισόδημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ