Οι τρεις οβίδες του ΣΥΡΙΖΑ απασφάλισαν μέσα στη Βουλή - iefimerida.gr

Οι τρεις οβίδες του ΣΥΡΙΖΑ απασφάλισαν μέσα στη Βουλή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανεξέλεγκτα κινείται η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αφού 40 ή και παραπάνω βουλευτές αναμένεται να καταψηφίσουν τη συμφωνία. Στην ανταρσία πρωτοστατούν τρεις πυλώνες του κόμματος: η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Δείτε τις δηλώσεις τους σήμερα το πρωί, την ημέρα ψηφοφορίας στη Βουλή.

14:12 Βαρουφάκης: Αυτό είναι νέα Συνθήκη Βερσαλλιών

  • Αντί να προτάξουμε την αναδιάρθρωση του χρέους κάνουμε ακριβώς το αντίθετο, ή μάλλον μας επιβάλλεται ακριβώς το αντίθετο. Τα δύο πρώτα μνημόνια ήταν επέκταση της χρεοκοπίας του δημόσιου τομέα. Σήμερα επιβάλλεται η ίδια λογική χωρίς χρηματοδότηση.
  • Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την αναδιάρθρωση του χρέους.
  • Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι μια νέα Συνθήκη των Βερσαλλιών.
  • Υπάρχουν διαφορές του ν/σ από την απόφαση του Eurosummit. Θα αρκέσουν αυτές οι υποχωρήσεις ώστε στο Eurogroup να γίνουν δεκτά αυτά που ψηφίζονται; Αυτή η συμφωνία είναι οικονομικά βιώσιμη; Μπορούμε να φανταστούμε πιθανότητα βιωσιμότητας; Αυτό το 6 δισ. πλεόνασμα μου δείχνει απώλεια ΑΕΠ 22% τα επόμενα τρία χρόνια.
  • Το ταμείο εγγυοδοσίας μετατρέπεται σε ταμείο εκποίησης. Δεν θα μείνει τίποτα για την ανάπτυξη. Τα ποσά που αναφέρονται για το νέο χρηματοδοτικό πακέτο από τον ESM αποκλείουν την αναδιάρθρωση χρέους. Υποδηλώνει ότι βρισκόμαστε υπό την απειλή να μην υπάρξει συμφωνία. Ηδη το ΔΝΤ δεν θέλει να συμμετάσχει, την ώρα που ο ESM την απαιτεί.
  • Μαζί με την καγκελαρία φτιάξαμε το πρόγραμμα-γέφυρα για να βγάλουμε εκτός τον δόκτορα Σόιμπλε την 20ή Φεβρουαρίου. Το ΔΝΤ τον επανέφερε.
  • Θεωρώ ότι το πλεόνασμα 6 δισ. που προβλέπεται και η ελλειψη ποσοστικής χαλάρωσης αποδεικνύουν απώλεια ΑΕΠ 6 δισ. στα επόμενα χρόνια.
  • Το ποσό των 90 δισ. από τον ESM δείχνει ότι δεν υπάρχει αναδιάρθρωση χρέους.
  • Βρισκόμαστε ενώπιον απειλής να μην υπάρξει συμφωνία γιατί το ΔΝΤ απειλεί να μη συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
  • Είναι μια νέα Συνθήκη των Βερσαλλιών. Εμείς προτείναμε μέτρα για να απομονώσουμε τον δόκτορα Σόιμπλε.
  • Εργάστηκε σκληρά για να επιστρέψει στην Ελλάδα η καταστροφική μανία των μνημονίων.
  • Αποδομήθηκε το όραμα του Αντενάουερ, του Καραμανλή, του Παπανδρέου για την Ευρώπη.

«Ο πράκτορας του Σόρος που μας έφερε εδώ τη συμφωνία μάς δίνει και μαθήματα!» φώναξε ο Αδωνις Γεωργιάδης από την αντιπολίτευση, μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία του ο πρώην υπουργός

Η εμπρηστική ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Νωρίτερα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην ομιλία της από το βουλευτικό έδρανο (δεν προεδρεύει στη σημερινή διαδικασία), κατήγγειλε την αντιπολίτευση, μιλώντας για «εκείνους που έχουν συμπράξει στον εκβιασμό, που θέλουν υλοποίηση εκβιασμού με επιχειρήματα δικαίωσης».

Και πρόσθεσε: «Αισθάνθηκα αγανάκτηση όταν άκουσα τη Μέρκελ να ανακοινώνει πότε θα ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο. Δεν υπάρχει προηγούμενο τόσο σύντομης εισαγωγής και ψήφισης. Είναι σαφές ότι αυτό που επιδιώκεται μέσα από τον εκβιασμό που απευθύνεται σε Τσίπρα, κυβέρνηση και Βουλή είναι τελικά να υλοποιηθεί μια πολιτική υποτέλειας».

«Να μην επιτρέψουμε να ολοκληρωθεί η υπερψήφιση. Κανένα Κοινοβούλιο δεν μπορεί να νομοθετεί υπό τέτοιες προϋποθέσεις, σε τόσο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα» είπε η πρόεδρος της Βουλής, ενώ φωνές ακούγονταν από την αίθουσα της Oλομέλειας.

«Η Βουλή αυτή δεν πρέπει να ολοκληρώσει τον εκβιασμό που απευθύνεται στην κυβέρνηση. Υπάρχει ξεκάθαρα ο κίνδυνος μέσα από αυτόν τον εκβιασμό να δημιουργηθούν τετελεσμένα τα οποία θα ανακρούσουμε. Είναι ξεκάθαρο ότι καλείται το Κοινοβούλιο με κλειστές τις τράπεζες να συμπράξει με τη συνομολόγηση αυτού του κειμένου που βάζει ως προθεσμία τη σημερινή. Ηδη υπάρχουν νέα στοιχεία που η Βουλή και η κυβέρνηση πρέπει να έχουν νηφαλιότητα να δουν. Εκδόθηκε νέα έκθεση του ΔΝΤ, προτείνεται 30ετής αναστολή πληρωμών, προτείνεται κούρεμα χρέους, υπάρχουν στοιχεία που η ελληνική Βουλή έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει, και κάποιοι εντός και εκτός επιδιώκουν να μην αξιοποιηθούν αυτά τα στοιχεία.

Ως πρόεδρος της Βουλής και με πλήρη γνώση, είμαι υποχρεωμένη να μην επιτρέψουμε ο εκβιασμός προς την κυβέρνηση και τη Βουλή να ολοκληρωθεί. Οφείλουμε συγκροτημένα να ζητήσουμε από τους λεγόμενους εταίρους να εφαρμόσουν αυτά που είναι υποχρεώσεις τους, πρέπει να σεβαστούν τη δημοκρατία, κανένα Κοινοβούλιο δεν μπορεί να νομοθετεί υπό τέτοιες συνθήκες» είπε η πρόεδρος της Βουλής, η οποία ουσιαστικά κάλεσε το Κοινοβούλιο να σαμποτάρει και να καταψηφίσει την υπό συζήτηση συμφωνία!

Ο Λαφαζάνης και το σχέδιο για δραχμή

«Με τα μνημόνια η χώρα δεν πάει μπροστά, η χώρα καταστρέφεται» δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ξεκαθαρίζοντας ότι θα καταψηφίσει και διαμηνύοντας στον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν παραιτείται.

«Ο ελληνικός λαός δεν μας ψήφισε για να ψηφίσουμε με τη σειρά μας ένα νέο μνημόνιο. Προσωπικά εγώ και όλος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίσαμε το 1ο και το 2ο μνημόνιο και δικαιωθήκαμε. Δεν θα ψηφίσω και το τρίτο μνημόνιο που έρχεται σήμερα στη Βουλή», δήλωσε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ στο περιστύλιο της Βουλής, λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία για την επικύρωση της συμφωνίας και την ψήφιση των μέτρων.

Εσπευσε δε να επαναλάβει -παρά το «άδειασμα» από τον Τσίπρα χθες, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ- ότι «υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις» και πως «πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση για να εφαρμοστούν οι εναλλακτικές προοδευτικές λύσεις».

Οπως είπε, «το δίλημμα μνημόνιο ή καταστροφή είναι τρομοκρατικό δίλημμα, είναι ένα ανύπαρκτο δίλημμα». Πετώντας ευθέως το γάντι στον πρωθυπουργό, όταν ρωτήθηκε αν θα παραιτηθεί, ο Π. Λαφαζάνης απάντησε: «Οχι!».


Το σχέδιο Λαφαζάνη για δραχμή
Το εναλλακτικό σχέδιο που είχαν επεξεργαστεί στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, και εισβολή στο Νομισματοκοπείο και στην Τράπεζα της Ελλάδας, όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή».Το πλέον απίστευτο είναι ότι ο κ. Λαφαζάνης παρουσίασε το σχέδιο αυτό σε κυβέρνητική σύσκεψη!
Στη χθεσινή του τοποθέτηση στη συγκέντρωση των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας στο ξενοδοχείο Oscar ο κ. Λαφαζάνης παρουσίασε τη δική του πρόταση για να πάει η χώρα σε εθνικό νόμισμα: «Ο οδικός μας χάρτης είναι να πάμε σε εθνικό νόμισμα, αυτό θα έπρεπε να το έχουμε κάνει ήδη, ή μπορούμε να το κάνουμε και τώρα, παίρνοντας 22 δισ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος με τα οποία θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και στο μεσοδιάστημα να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο για να τυπώσουμε δικό μας νόμισμα».


Το σχέδιο «Εισβολή» στο Νομισματοκοπείο
Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, ο κ. Λαφαζάνης είχε παρουσιάσει το εναλλακτικό σχέδιο που είχαν επεξεργαστεί τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας σε κυβερνητική σύσκεψη. Το σχέδιο προέβλεπε την εισβολή στο Νομισματοκοπείο Χολαργού, όπου φυλάσσεται το χρηματικό απόθεμα της Τράπεζας της Ελλάδος, ουσιαστικά το απόθεμα από το οποίο εφοδιάζονται οι ελληνικές τράπεζες, έπειτα από άδεια που δίδεται από την ΕΚΤ. Οπως προκύπτει και από τη χθεσινή αναφορά του Παναγιώτη Λαφαζάνη τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιούνταν για την πληρωμή μισθών και συντάξεων μετά την επιβολή των capital controls.
Ουσιαστικά, η κίνηση αυτή, της αρπαγής των χρημάτων από το Νομισματοκοπείο, η κυκλοφορία δηλαδή χρήματος στην αγορά χωρίς την άδεια της ΕΚΤ, θα εθεωρείτο τύπωμα χρήματος χωρίς άδεια και θα συνεπαγόταν την αυτόματη έξοδο της χώρας από το ευρώ. Ακόμη, το σχέδιο της Αριστερής Πλατφόρμας προέβλεπε, επίσης αποπομπή του Γιάννη Στουρνάρα από τη διοίκηση της ΤτΕ.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, που επικαλείται την ίδια κυβερνητική πηγή, ο κ. Λαφαζάνης ήταν ο δεύτερος υπέρμαχος της πρότασης που παρουσίασε σε κλειστή σύσκεψη ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, για τη χρήση IOU, όταν ειδοποιήθηκε η κυβέρνηση από την ΕΚΤ ότι θα έπρεπε να προχωρήσει σε επιβολή capital controls.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ