Τι θα συμβεί αν οι «αντάρτες» του ΣΥΡΙΖΑ ξεπεράσουν τους 40 - iefimerida.gr

Τι θα συμβεί αν οι «αντάρτες» του ΣΥΡΙΖΑ ξεπεράσουν τους 40

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πόσους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να πείσει ο Αλέξης Τσίπρας να καταπιούν το πικρό χάπι της λιτότητας και να παράσχουν υποστήριξη στο νέο πρόγραμμα; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει ο Guardian.

Η απάντηση θα δοθεί άμεσα: όταν η ελληνική Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει υπέρ ή κατά της νέας δανειακής σύμβασης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της.

Όπως αναφέρει το άρθρο, «ο μαγικός αριθμός 40 καθορίζει τις εξελίξεις, αλλά και το μέλλον του Έλληνα πρωθυπουργού».

Ήτοι, αν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που θα αντιταχθούν στο τρίτο πρόγραμμα ξεπεράσουν τους 40, τότε αυτό μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτα γεγονότα.

Κάτω από 40 οι αποστασίες;

Σύμφωνα με τον Αλέξη Παπαχελά που συνομίλησε για το θέμα με την ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα, Έλενα Σμιθ: «Είναι απολύτως απαραίτητο οι αποστασίες να διατηρηθούν κάτω των 40». Όπως τόνισε, αν υπάρξουν περισσότεροι από 40, τότε η Ελλάδα θα υπήρχε περίπτωση να μείνει ακυβέρνητη.

Από τη μεριά του, ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει ότι με έναν ευρύ ανασχηματισμό, αμέσως μετά την ψηφοφορία, θα δώσει στο υπουργικό συμβούλιο μια «νέα ζωή». Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, μακράν το καλύτερο για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα αποπεμφθούν τέσσερις υπουργοί που έχουν αντιταχθεί με τη συμφωνία, ενώ θα υπάρξουν καραμπόλες με αλλαγές υπουργών. Ένας εξ αυτών, αναφέρει ο Guardian, θα είναι ο Πάνος Σκουρλέτης, στενός σύμμαχος του Αλέξη Τσίπρα.

Αποτέλεσμα-σοκ

Αν η ψηφοφορία οδηγήσει σε ένα αποτέλεσμα-σοκ, με τις απώλειες να είναι μεγαλύτερες του αναμενομένου, τότε θα μπορούσε να αναλάβει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις αρχές του φθινοπώρου, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα. Αυτό το σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί, συμπληρώνει.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας συνασπισμός διαφορετικών ομάδων της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ως εκ τούτου οι διαφωνίες δεν είναι κάτι καινούργιο στις τάξεις του. Πολλές φορές, δε, ενθαρρύνονται προς χάριν της εσωτερικής δημοκρατίας.

Η Έλενα Σμιθ αναφέρει πως αυτή τη στιγμή τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προβάλλουν την ανάγκη της ενότητας έτσι ώστε να μη διακοπεί η αριστερή διακυβέρνηση.

Ο γνωστός κοινωνιολόγος και βουλευτής Επικρατείας, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, αναφέρει: «Η συμφωνία είναι δύσκολη. Πολύ δύσκολη. Αλλά η εναλλακτική λύση είναι μια πορεία προς το άγνωστο με όλες τις πιθανές και ενδεχόμενες καταστροφές για την κοινωνία και την οικονομία. Ναι, η συμφωνία είναι μια προσωρινή οπισθοδρόμηση, αλλά κάποια στιγμή θα γίνει εκ νέου διαπραγμάτευση. Επί του παρόντος είναι μια προσφορά».

Στο όνομα της διατήρησης της εξουσίας, αναφέρει το άρθρο, είναι πιθανό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να δώσουν, τελικά, την υποστήριξή τους στον Αλέξη Τσίπρα.

Η εκπρόσωπος του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, εξηγεί: «Για εμάς, η ενότητα είναι σημαντική για να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία και θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρχει στο άμεσο μέλλον».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ