Βαρουφάκης: Θα μιλήσω στη Βουλή – Πετράκος: Καταψηφίζω και δεν παραδίδω την έδρα - iefimerida.gr

Βαρουφάκης: Θα μιλήσω στη Βουλή – Πετράκος: Καταψηφίζω και δεν παραδίδω την έδρα

 (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον βαθύ διχασμό στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το συζητούμενο πολυνομοσχέδιο και τη συμφωνία με τους εταίρους αποτυπώνουν οι δηλώσεις των βουλευτών του πριν από την κρίσιμη συζήτηση.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης... απείλησε ότι θα μιλήσει στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο -το οποίο χθες χαρακτήρισε γελοιωδέστατο- και ότι θα το καταψηφίσει.

O πρώην υπουργός Οικονομικών, προσερχόμενος στη Βουλή, δήλωσε ότι θα πάρει τον λόγο στη σημερινή συζήτηση. «Μπορεί κανείς να με σταματήσει εμένα να μιλάω; Βεβαίως και θα μιλήσω» είπε χαρακτηριστικά. Οσο για τη στάση που θα κρατήσει, απάντησε χρησιμοποιώντας πρώτο πληθυντικό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το «όχι» είναι ομαδοποιημένο: «Είστε στο ναό της Δημοκρατίας. Θα ακούσετε τις τοποθετήσεις μας και θα δείτε». Απέφυγε πάντως να σχολιάσει το σχέδιο του Παναγιώτη Λαφαζάνη να τυπώσει η χώρα εθνικό νόμισμα, αφού προηγουμένως η κυβέρνηση έπαιρνε από την ΤτΕ 22 δισ. ευρώ για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Ο Γ. Βαρουφάκης έφτασε μαζί με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκο, ο οποίος έστειλε για μια ακόμη φορά σαφές μήνυμα: Οχι μόνο ότι θα καταψηφίσει αλλά και ότι δεν προτίθεται να παραδώσει την βουλευτική του έδρα, κατηγορώντας ουσιαστικά τον Πρωθυπουργό ότι αυτός είναι εκτός κομματικής γραμμής. «Ο λαός είπε “όχι” στη λιτότητα, “όχι” σε νέα μνημόνια. Δεν έχουμε το δικαίωμα να παραβιάσουμε τη λαϊκή βούληση», δήλωσε χαρακτηριστικά προσερχόμενος στη Βουλή και πρόσθεσε: «Λέμε όχι για να στηρίξουμε τον πρωθυπουργό». Ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να παραδώσει την έδρα του.

Ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, προσερχόμενος στη Βουλή έδωσε το στίγμα της κυβέρνησης: «Έχει γίνει πια φανερό ότι η κυβέρνηση φέρνει μια συμφωνία, σε συνθήκες απίστευτης πίεσης, εκφραζόμενη, αλλά έχοντας συνειδητοποιήσει ότι στη παρούσα φάση δεν είχε άλλη επιλογή για να αποτρέψει την εκτίναξη μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης» είπε χαρακτηριστικά. Οπως είπε με συνείδηση αυτής της κατάστασης «ζητάμε την υπερψήφιση της συμφωνίας, δεν ωραιοποιούμε πράγματα, καταστάσεις, δυσκολίες και προσπαθούμε όσο είναι δυνατόν να απαλύνουμε τις επώδυνες επιπτώσεις αυτή της συμφωνίας. Αυτό είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης αναζητώντας να διαμορφώσει καλύτερες συνθήκες, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν να απαλλαγούμε από τη σημερινή ασφυκτική κατάσταση».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης προειδοποίησε με διαγραφές: «Η επιλογή απόστασης από τη συλλογική προσπάθεια συνιστά ουσιαστική πολιτική διαφωνία. Καθένας θα κριθεί με την τοποθέτησή του με την παρουσία του ή την απουσία του, καθένας θα πάρει την ευθύνη του».

Τέλος, ο Αλέξης Μητρόπουλος σημείωσε: «Υπό ομαλές συνθήκες κανείς δεν θα έπρεπε να ψηφίσει τα μέτρα. Η κοινωνία όμως δεν θέλει τη ρήξη». Επεσήμανε δε ότι «επιβάλλεται άμεσα ανασχηματισμός, ανασύνθεση της διαπραγματευτικής ομάδας και δημοκρατική διαχείριση του εσωτερικού ζητήματος που έχει προκύψει στον ΣΥΡΙΖΑ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ