Χριστόφιας: «Eπιστρέψτε Μόρφου και Αμμόχωστο για να λυθεί το Κυπριακό» - iefimerida.gr

Χριστόφιας: «Eπιστρέψτε Μόρφου και Αμμόχωστο για να λυθεί το Κυπριακό»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Χωρίς την επιστροφή των κατεχόμενων περιοχών της Μόρφου και της Αμμοχώστου υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και χωρίς σοβαρές εδαφικές αναπροσαρμογές που θα δώσουν τη δυνατότητα στη μεγάλη πλειονότητα των προσφύγων να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, δεν μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού, αποδεκτή και από την ελληνοκυπριακή πλευρά», προειδοποίησε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας.

Μιλώντας σε αντικατοχική πορεία που οργάνωσε ο Δήμος Μόρφου στις παρυφές της κατεχόμενος πόλης, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε επίσης ότι το γεγονός ότι δεν έγινε κατορθωτή μέχρι τώρα η λύση του Κυπριακού οφείλεται στις υπέρμετρες απαιτήσεις της άλλης πλευράς η οποία αρνείται να παραμείνει προσηλωμένη στα πλαίσια της συμφωνημένης βάσης λύσης.

Όμως, πρόσθεσε πως αλλαγή του στρατηγικού στόχου της ελληνικής πλευράς ως αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας θα δώσει απλά την ευκαιρία στην Τουρκία να απαλλαγεί από το συμφωνημένο πλαίσιο και να προωθήσει αποτελεσματικά το στόχο για δύο κράτη στην Κύπρο.

Εξ άλλου, αναφερόμενος στις έρευνες για υδρογονάνθρακες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι διαπραγματεύσιμα και οι έρευνες θα συνεχιστούν παρά τις προκλήσεις και την ένταση που προκαλεί η Τουρκία.

Αναφερόμενος στις τουρκικές αντιδράσεις για την άσκηση της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρόεδρος Χριστόφιας διαμήνυσε σε όσους συμπεριφέρνονται ως νεο-σουλτάνοι, ότι η Κύπρος θα ασκήσει την προεδρία είτε το θέλουν, είτε όχι.

Όμως είπε πως για να μπορέσει η Κύπρος να ανταποκριθεί χρειάζεται πρώτιστα ενότητα και πολιτική σταθερότητα και για το στόχο αυτό θα πράξει ότι είναι δυνατό.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η ενότητα δεν θα διαφυλαχθεί με την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και τόνισε ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά του μέχρι τη λήξη της θητείας του και πρέπει αυτό να γίνει κατανοητό από όλους ανεξαίρετα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ