Απόψε στις 10 στην ΕΡΤ ο Τσίπρας ανοίγει τα χαρτιά του - iefimerida.gr

Απόψε στις 10 στην ΕΡΤ ο Τσίπρας ανοίγει τα χαρτιά του

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε αναβρασμό βρίσκεται η κυβέρνηση τις τελευταίες ώρες καθώς η δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στους εταίρους να ψηφιστούν τα αναγκαία προαπαιτούμενα στη βουλή βρίσκεται στον αέρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται από το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με στενούς του συνεργάτες και «μετράει τα Ναι και τα Οχι», όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή στο iefimerida.

Απόψε στις 10 ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη στην ΕΡΤ και θα τοποθετηθεί απέναντι στις εξελίξεις.

Γύρω στις 15:00 δύο βαν της ΕΡΤ μπήκαν στον προαύλιο χώρο του Μαξίμου και επικράτησε πανικός για πιθανή δήλωση ή διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Μετράει τους αντάρτες

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχασε τη δεδηλωμένη στην προηγούμενη ψηφοφορία της περασμένης Παρασκευής, ανησυχεί για το πόσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο-συμφωνία που έρχεται στη βουλή και πρέπει να ψηφιστεί ως την Τετάρτη.

Θα είναι 30 ή 40 οι αντάρτες; Αυτό είναι το ερώτημα που εξετάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου με πολλή προσοχή.

Γιατί από την απάντηση θα κριθουν οι πολιτικές εξελίξεις.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε από το πρωί με τον γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Μαντά, τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Κορωνάκη, τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Νίκο Φίλη και Ολγα Γεροβασίλη ώστε να διευρευνήσει το εκρηκτικό τοπίο στο εσωτερικό του κόμματός του.

Είναι πιθανόν να προσπαθήσει ως την τελευταία στιγμή να μεταπείσει ορισμένους από τους επίδοξους αντάρτες, ώστε να διασφαλίσει την συνοχή του κόμματος.

Μια πλειάδα υπουργών πέρασαν επίσης το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, την Τρίτη.

Ξορκίζει την κυβέρνηση ειδικού σκοπού ο Τσίπρας

Οπως δείχνουν οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος και της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να προκρίνει τη λύση κυβέρνησης ειδικού σκοπού.

Το δήλωσε πρώτος ο Νίκος Φίλης, ο οποίος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να γίνει αριστερή παρένθεση εξαιτίας των ίδιων των βουλευτών του.

Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος διακήρυξε σε όλους τους τόνους ότι δεν θέλει να φύγει από την κυβέρνηση παρότι διαφωνεί με τη συμφωνία και κατήγγειλε «πραξικόπημα» της Ευρώπης εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης.

Με ποιούς θα συγκυβερνήσει ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την Τετάρτη;

Σε αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει ο πρωθυπουργός τις αμέσως επόμενες ώρες.

Δεν αποκλείεται και ο ίδιος σε δήλωσή του ή μιλώντας στην επικείμενη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να καταγγείλει τις ασφυκτικές πιέσεις των ευρωπαίων συμμάχων του και να δηλώσει ότι με το μαχαίρι στο λαιμό πήρε την απόφαση να υπογράψει τη συμφωνία και να τη φέρει στη βουλή.

Αυτό δεν θα βοηθούσε καθόλου τη διαπραγμάτευση, αλλά ούτε και το εσωκομματικό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ που βράζει από αντι-ευρωπαϊκά αισθήματα και πιστεύει ότι για τις αβλεψίες και τα λάθη στη διαπραγμάτευση ευθύνονται μόνο οι «κακοί» Ευρωπαίοι.

Ο κ. Τσίπρας προσδοκά στις ψήφους της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ για να περάσει τη συμφωνία από τη βουλή.

Για το λόγο αυτό προκάλεσε αίσθηση το γεγονός ότι επέτρεψε στον Πάνο Καμμένο, σε δηλώσεις του έξω από τη βουλή, να μιλάει υβριστικά για την αντιπολίτευση, να καταγγέλει πραξικοπήματα και να έχει διχαστικό λόγο σε μια κρίσιμη στιγμή κατά την οποία ζητείται και επιβάλλεται εθνική συνεννόηση.

Ακονίζει τα μαχαίρια ο Λαφαζάνης

Στις 7 η ώρα το απόγευμα η Αριστερή Πτέρυγα συνεδριάζει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας για να αποφασίσει πώς θα κινηθεί απέναντι στις εξελίξεις.

Προς νέο κόμμα;
Είναι γνωστή ήδη η απόφαση του Παναγιώτη Λαφαζάνη να καταψηφίσει τη συμφωνία, ενώ αρνείται να υπογράψει το πολυνοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή. Ο κ. Λαφαζάνης επηρεάζει περί τους 30 βουλευτές, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να καταψηφίσουν τη συμφωνία, ενώ πολλαπλασιάζουν τις παρασκηνιακές κινήσεις.

Ο πονοκέφαλος για τον Αλέξη Τσίπρα είναι ότι οι «αντάρτες» της Αριστερής Πτέρυγας θα καταψηφίσουν τη συμφωνία αλλά δεν θέλουν να παραιτηθούν ούτε να παραδώσουν την βουλευτική τους έδρα.

Στόχος τους είναι να συγκροτήσουν κοινοβουλευτική ομάδα στη Βουλή, πιο ισχυρή από αυτή της Χρυσής Αυγής και του Ποταμιού και να είναι ουσιαστικά η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας.

Επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργία νέου αντιμνημονιακού κόμματος -«Κόμμα της δραχμής» που θα ευαγγελίζεται την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο Κορωνάκης κατά των διαγραφών
Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, κατέστησε σαφές ότι όσο είναι γραμματέας θα προσπαθήσει να διαφυλάξει με κάθε τρόπο την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, που συνεδριάζει από το πρωί, ο κ. Κορωνάκης διαμήνυσε σε όσους ζητούν διαγραφές των διαφωνούντων ότι δεν θα συμβάλει σε πειθαρχικά μέτρα. «Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος σε πειθαρχικά μέτρα εναντίον όσων δεν υπερψηφίζουν», φέρεται να τόνισε.

Ειλημμένη η απόφαση του ανασχηματισμού
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ανταρσία στο εσωτερικό της κυβέρνησης, δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Ανασχηματισμός, νομοσχέδια, Κοινοβουλευτική Ομάδα και Κεντρική Επιτροπή. Αυτά είναι τα θέματα που συζητούν αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου οι Κορωνάκης, Μαντάς, Σκουρλέτης και Τσακαλώτος, ενώ από το Μαξίμου αποχώρησαν πριν από λίγοι οι Γεροβασίλη, Σπίρτζης και Δραγασάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κρίσιμο νομοσχέδιο είναι έτοιμο και έχει δοθεί στον πρωθυπουργό, ο οποίος αναλαμβάνει κάθε πολιτική ενέργεια για την ψήφισή του από την Ολομέλεια.

Το κλίμα είναι πολωμένο
Έχοντας κάνει ήδη μια πρώτη χαρτογράφηση, ο Αλέξης Τσίπρας θα στείλει μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις και θα καλέσει τους διαφωνούντες να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους. Αν δηλαδή είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν τη συμφωνία και τη νέα πορεία που αυτή χαράσσει ή να υπονομεύσουν για ακόμα φορά τη δεδηλωμένη της κυβέρνησης, καλώντας τους εμμέσως πλην σαφώς να παραιτηθούν.
«Το κλίμα είναι πολωμένο, υπάρχει εσωκομματικό θέμα» έλεγε κυβερνητικό στέλεχος στο iefimerida.gr, εξηγώντας πως είναι επιτακτική ανάγκη να εκτονωθεί η κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί.

Φλαμπουράρης: «Επιδίωξη των αντιδραστικών δυνάμεων είναι να μας ταπεινώσουν, να μας διχάσουν ως λαό, να μας διαλύσουν ως χώρα»

Το σενάριο του «παρξικοπήματος» ενστερνίστηκε σήμερα και ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης, με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η πλήρης δήλωση του Αλέκου Φλαμπουράρη έχει ως εξής:

«Ορισμένοι επιμένουν να οδηγήσουν τη χώρα μας εκτός της Ευρωζώνης.

Παρότι στη σύνοδο κορυφής αποτράπηκε το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, οι ακραίες αντιευρωπαϊκές δυνάμεις που το επιχείρησαν δεν το βάζουν κάτω.

Ο Ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι ο Πρωθυπουργός και η αντιπροσωπεία μας έδωσαν μάχη στις Βρυξέλλες και απέκρουσαν τους εκβιασμούς και τις προσπάθειες ανατροπής του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής μας.

Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, ανεξάρτητα σε ποιό κόμμα ανήκουμε, θα πρέπει να συναισθανθούμε τους κινδύνους που διατρέχει η χώρα μας. Να κατανοήσουμε την επιδίωξη αντιδραστικών δυνάμεων να μας ταπεινώσουν, να μας διχάσουν ως λαό, να μας διαλύσουν ως χώρα. Να μην συμβάλλουμε συνειδητά ή ασυνείδητα στην επιτυχία τέτοιων σχεδίων».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ