Τι διαβάζουν οι Έλληνες στην Αυστραλία - iefimerida.gr

Τι διαβάζουν οι Έλληνες στην Αυστραλία

Αυστραλία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από το 1913 έως και σήμερα στην Αυστραλία κυκλοφορούν ελληνικές εφημερίδες. Για την ακρίβεια η πρώτη ελληνική εφημερίδα που κυκλοφόρησε στην Αυστραλία ήταν η «Αυστραλίς» το 1913 από τον Στρατή Βενλή.

Η δεύτερη εφημερίδα που διάβαζουν οι Έλληνες μετανάστες στην Αυστραλία ήταν η «Ωκεανίς» που κυκλοφόρησε το 1914. Εκδότης της ήταν ο Γεώργιος Νικολαΐδης, που καταγόταν από την Κύπρο και μετανάστευσε, μέσω Αιγύπτου, στην Αυστραλία το 1913.

Η «Ωκεανίς», η πρώτη ελληνική εφημερίδα της Νότιας Αυστραλίας κυκλοφορούσε σε όλη την ήπειρο, ακόμα και στη Νέα Ζηλανδία. Για την «Ωκεανίς» και τον εκδότη της Γιώργο Νικολαΐδη, θα κάνει ειδική ομιλία ο πανεπιστημιακός, συγγραφέας και ερευνητής Γιώργος Καναράκης, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Οδύσσεια».

Η ομιλία του, την Τρίτη 18 Οκτωβρίου, γίνεται σε συνεργασία με την Πολιτειακή Βιβλιοθήκη της Νότιας Αυστραλίας που ενδιαφέρθηκε να βρει στοιχεία και να έχει στο αρχείο της την πρώτη ελληνική εφημερίδα της πολιτείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γιώργος Νικολαΐδης δεν περιορίστηκε μόνο στην έκδοση ελληνικής εφημερίδας αλλά έβγαλε και δυο ελληνικά περιοδικά.

Και όλα αυτά σε μια εποχή που ο ελληνισμός της Αυστραλίας ήταν δυο-τρεις χιλιάδες!

«Η Αυστραλίς» και ο Στρατής Βενλής

Η πρώτη ελληνική εφημερίδα της Αυστραλίας ήταν η «Αυστραλίς» με εκδότη, συντάκτη και τυπογράφο τον Στρατή Βενλή, 31 χρόνων, γεννημένο στην Αίγυπτο, από Μυτιληνιούς γονείς.

Μορφωμένος, με 3-4 ξένες γλώσσες, ανήσυχος και εργατικός, ο Βενλής έφτασε στην Δυτική Αυστραλία το 1904 και παρέμεινε εκεί όπου και άνοιξε ένα μικρομάγαζο. Το 1912 μετακόμισε στη Μελβούρνη και την άλλη κιόλας χρονιά, προχώρησε κι έβγαλε την εφημερίδα του, εγκαινιάζοντας έτσι τον Ελληνόφωνο Τύπο στην Πέμπτη Ήπειρο.

Πρωτοπόρο και σπουδαίο για την παροικία, ήταν και το τυπογραφείο που ίδρυσε ο Βενλής, με τυπογραφικά στοιχεία, που καθώς φαίνεται έφερε από την Αίγυπτο. Στο τυπογραφείο αυτό, που από την αρχή έκανε διάφορες τυπογραφικές εργασίες, στοιχειοθετήθηκε το 1916 και το πρώτο ελληνικό βιβλίο, το περίφημο «Η Ζωή εν Αυστραλία».

Σε μικρό σχήμα και τετρασέλιδη, η εφημερίδα του Βενλή ήταν επιμελημένη, σε στρωτή καθαρεύουσα - και κατανοητές ελλείψεις.

Αλλά η πορεία ήταν δύσκολη, με τα 80 και 100 φύλλα κυκλοφορίας, η συνέχιση της έκδοσης καταντούσε πραγματική δοκιμασία. Παρ' όλα αυτά η «Αυστραλίς» κράτησε. Αραιώνοντας τις εκδόσεις της, όταν δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς, πέρασε τη θύελλα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και αμέσως μετά μετακόμισε στο Σίδνεϋ, ελπίζοντας ότι εκεί, με τον κάπως παραπάνω Ελληνισμό, θα είχε καλύτερη τύχη.

Οι αντικειμενικές δυσκολίες όμως παρέμεναν. Ο κόσμος λίγος. Τα έσοδα ανεπαρκή. Ώσπου στο τέλος, υποχρεώθηκε να την πουλήσει στον ιερέα Δ. Μαρινάκη, εφημέριο της Κοινότητας Σίδνεϋ. Από κει και πέρα η εφημερίδα μετονομάστηκε σε «Εθνικό Βήμα», άλλαξε ακόμα τρεις-τέσσερις ιδιοκτήτες, για να φτάσει στις μέρες μας σαν το «Βήμα της Εκκλησίας» και με νέο ιδιοκτήτη την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.

Στα 98 χρόνια της ιστορίας του ελληνικού τύπου στην Αυστραλία εκτιμάται ότι κυκλοφόρησαν σχεδόν 110 ελληνικές εφημερίδες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ