Το θρίλερ των 17 ωρών στη Σύνοδο Κορυφής - iefimerida.gr

Το θρίλερ των 17 ωρών στη Σύνοδο Κορυφής

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής και όπως όλα δείχνουν οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία.

10.15 O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με το Open Europe, δήλωσε μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ότι ο στόχος ήταν να δοθεί στην Ελλάδα και ελπίδα έπειτα από τόσα χρόνια ταλαιπωρίας και λιτότητας. Η Ελλάδα πρέπει ακόμα να κάνει προσπάθειες, πρόσθεσε ο κ. Ολάντ.

Πέρασα πολλές ώρες με την κυρία Μέρκελ και τον κ. Τσίπρα για να φτάσουμε σε συμφωνία. Δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς τη Γαλλογερμανική συνεργασία, ξεκαθάρισε.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το ελληνικό χρέος δεν θα γίνει ποτέ βιώσιμο αν δεν υπάρξει ανάπτυξη, ενώ την Τετάρτη, θα συνεδριάσει η Γαλλική Εθνοσυνέλευση για να επικυρώσει τη συμφωνία.

Ο κ. Ολάντ τόνισε ότι το να χάσουμε την Ελλάδα δεν είναι μόνο ότι θα χάναμε το ΑΕΠ της και το λαό της, αλλά θα χάναμε και μια χώρα η οποία είναι στην καρδιά του πολιτισμού μας.

Επρεπε να επιτύχουμε. Και ήθελα να επιτύχουμε, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος και επεσήμανε: Χρειάστηκαν πολλές ώρες, αλλά θεωρώ ότι ήταν μια καλή νύχτα και μια καλή ημέρα για την Ευρώπη.

Αν το πρόγραμμα συμφωνηθεί, τότε η Ελλάδα θα λάβει 80 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό που δεν έχει ποτέ δοθεί ξανά σε χώρα της Ευρωζώνης, διευκρίνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ζητήθηκε από τον κ. Τσίπρα να μεταρρυθμίσει την αγορά προϊόντων και την αγορά εργασίας. Ολες οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν προχωρήσει σε τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις, τόνισε.

Η Ελλάδα δεν ζητούσε ελεημοσύνη. Ζητούσε αλληλεγγύη, τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ.

Δεν ήταν η Τρόικα που ζητούσε πρώτα να περάσουν συγκεκριμένοι νόμοι από το ελληνικό κοινοβούλιο πριν από τις 15 Ιουλίου. Ηταν οι υπουργοί Οικονομικών και οι ηγέτες της Ευρωζώνης, ξεκαθάρισε.

Θεωρώ ότι η ελληνική κυριαρχία διατηρήθηκε, δήλωσε ο κ. Ολάντ.

Στη Γερμανία και κάπου αλλού, υπήρχε μια αρκετά δυνατή πίεση για Grexit. Και πρώτα το ανακοινωθέν του Eurogroup περιλάμβανε προσωρινή έξοδο, προσθέτει ο Γάλλος πρόεδρος.

Οσο για το κατά πόσο ήταν σκληρές οι διαπραγματεύσεις, ο κ. Ολάντ είπε πως όταν τα μέλη της Συνόδου συζητούσαν για τις ποσοστώσεις των προσφύγων που θα γίνουν αποδεκτές από χώρες που δεν είναι χώρες υποδοχής, ήταν σε σκληρότερους τόνους.

Το συμφέρον της Γαλλίας ήταν να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά και να κάνει ταυτόχρονα την Ευρώπη να προχωρήσει μπροστά και να βρει έναν συμβιβασμό με τη Γερμανία, τόνισε και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει πρώτα από όλα να λειτουργεί υπέρ του ευρωπαϊκού συμφέροντος και να μην λειτουργεί με βάση την κοινή γνώμη ή με βάση ένα εθνικό κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι η Ελλάδα ήθελε μόνο τον ESM και όχι το ΔΝΤ, ενώ οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης προτιμούσαν να συμμετέχει και το ΔΝΤ.

Χρειαζόμασταν να αποδείξουμε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, προκειμένου να συζητήσουμε ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

09:55 Η Ελένη Βαρβιτσιώτη τουιτάρει από τις Βρυξέλλες

Το θρίλερ των 17 ωρών στη Σύνοδο Κορυφής | iefimerida.gr 0

Ηδη ο Βέλγος πρωθυπουργός τουίταρε «Συμφωνία». Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου έγραψε πως είμαστε κοντά σε συμφωνία και ο εκπρόσωπος του Κύπριου προέδρου ανέφερε «φαίνεται πως είμαστε κοντά σε συμφωνία».

9:50 Τo tweet του Βέλγου

Το θρίλερ των 17 ωρών στη Σύνοδο Κορυφής | iefimerida.gr 1

09:50 Ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός Μπετέλ Ξαβιέ με μήνυμά του στο twitter αναφέρει «Μετά από 17 ώρες βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία. Η Ευρώπη είναι δυνατή»

Το θρίλερ των 17 ωρών στη Σύνοδο Κορυφής | iefimerida.gr 2


09:48 «Η Μέρκελ έχει δίκιο που λέει ότι χάθηκε η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα», γράφει ο Χιούγκο Ντίξον, επισημαίνει παράλληλα όμως, ότι το ίδιο ισχύει τώρα και για την Γερμανία τώρα. «Τώρα η Γερμανία κινδυνεύει να χάσει την εμπιστοσύνη της Ευρώπης επίσης. Θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να την ξανακερδίσει ακόμα και με μία συμφωνία».

Το θρίλερ των 17 ωρών στη Σύνοδο Κορυφής | iefimerida.gr 3

09:35 Το τελευταίο εμπόδιο για τη συμφωνία φαίνεται πως είναι το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, με τους εταίρους να ασκούν ισχυρές πιέσεις στον ΑλέξηΤσίπρα.

09:23 Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η Σύνοδος έχει διακόψει ξανά τις εργασίες της και σε εξέλιξη βρίσκεται νέα τετραμερής Τσίπρα, Ολάντ, Μέρκελ, Τουσκ. Δημοσιογράφοι από τις Βρυξέλλες μεταδίδουν ότι δεν είναι σίγουρο αν στη συνέχεια, μετά την τετραμερή, θα συνεχίσει κανονικά η Σύνοδος, ή θα ολοκληρωθεί. Πάντως, η αποχώρηση δύο μελών της Συνόδου, του Σλοβένου πρωθυπουργού και της Λιθουανής προέδρου δείχνει ότι η διαπραγμάτευση σε επίπεδο Συνόδου αν δεν έχει ολοκληρωθεί σίγουρα οδεύει προς το τέλος της. Αγκάθι, σύμφωνα με πληροφορίες παραμένει το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

09:10 Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ που επικαλείται η Telegraph όσον αφορά το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων (όπου ζητείται να μεταφερθούν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δισ. ευρώ), ο Τσίπρας, στις τετραμερείς επέμενε πως δεν έχει το δικαίωμα να ξεπουλήσει τη μισή του χώρα.

09:02 Σύφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες εμπλοκή υπάρχει σε ένα σημείο, στη μεταφορά των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων -50 δισ.- στην εταιρεία στο Λουξεμβούργο. Στο ζήτημα του ΔΝΤ, φαίνεται πως το ταμείο θα συνεχίσει να έχει ρόλο και στο επόμενο πακέτο βοήθειας. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάποιοι από τους ηγέτες απέρριψαν την πρόταση για το Ταμείο των 7 δισ. Το ΔΝΤ μίλησε για 7 δισ., η Ελλάδα για 17 δισ. , αλλά οι Γερμανοί επιμένουν στα 50 δισ.

Το θρίλερ των 17 ωρών στη Σύνοδο Κορυφής | iefimerida.gr 4

08:56 Με διπλό μήνυμα στο twitter, ο Πιερ Μοσκοβισί γράφει «Κοινή θέληση όλων να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και να επιστρέψει η αξιοπιστία» ενώ ακολούθησε «Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Συμβιβασμός μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης.

Το θρίλερ των 17 ωρών στη Σύνοδο Κορυφής | iefimerida.gr 5
Το θρίλερ των 17 ωρών στη Σύνοδο Κορυφής | iefimerida.gr 6

08:54 Μετά τη λήξη της Συνόδου θα υπάρξει κοινή συνέντευξη Τύπου Γιούνκερ - Τουσκ, αλλά και συνέντευξη Τσίπρα

08:50 Μετά από 14 ώρες και πλέον διαπραγματεύσεων ο πρώτος πρωθυπουργός που λύγισε ήταν αυτός της... Σλοβενίας ο οποίος και αποχώρησε ενώ τον ακολούθησε και η Πρόεδρος της Λιθουανίας, η οποία αποχωρώντας όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει συμφωνία απάντησε: «Σχεδόν, σχεδόν»...

08:38 Αυτή την ώρα η Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε ξανά μετά από την τρίτη διακοπή και αφού ολοκληρώθηκε η νέα τετραμερής Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ και Τουσκ.

Η Τάρα Παλμέρι του Politico αλλά και άλλοι δημοσιογράφοι μεγάλων διεθνών ΜΜΕ μεταφέρουν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις από τη Σύνοδο Κορυφής.

08:34 Σύμφωνα με το ARD Morgennmagazin, που επικαλείται υψηλόβαθμους Έλληνες αξιωματούχους, οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Το θρίλερ των 17 ωρών στη Σύνοδο Κορυφής | iefimerida.gr 7

08:28 O Olaf Gersemann, δημοσιογράφος για την Die Welt και την Welt am Sonntag, αναφέρει ότι σύμφωνα με πηγές του ο Τσίπρας απέτυχε στην προσπάθειά του να απαλλαγεί από την εποπτεία του ΔΝΤ σε οποιοδήποτε ελληνικό σχέδιο. Αυτό ήταν ένα από τα δύο σημεία εμπλοκής για τον Αλέξη Τσίπρα.

«Ο Τσίπρας απέτυχε να ξεφορτωθεί το ΔΝΤ. Το Ταμείο θα συνεχίσει να εμπλέκεται, αναφέρουν πηγές», γράφει ο Olaf Gersemann στο Twitter.

Το θρίλερ των 17 ωρών στη Σύνοδο Κορυφής | iefimerida.gr 8

08:10 Σύμφωνα με το πηγή της ΕΕ Τουσκ, Τσίπρας, Ολάντ και Μέρκελ διαπραγματεύονται επί του παρόντος για το ταμείο όπου θα μπουν τα ελληνική περιουσιακά στοιχεία που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν. Η Μέρκελ επιμένει ότι το ύψος τους πρέπει να φθάνει τα 50 δισ. ευρώ, ενώ ο Ολάντ προσπαθεί να συμβιβάσει την κατάσταση και το ύψος των περιουσιακών στοιχείων να φθάνει τα 25 δισ. ευρώ.

08:08 Οπως μεταδίδει το Open Europe, οι συζητήσεις των ηγετών της Ευρωζώνης έχουν φτάσει πλέον στην 6η σελίδα των προσχεδίων του προγράμματος.

Το θρίλερ των 17 ωρών στη Σύνοδο Κορυφής | iefimerida.gr 9

07:56 Επιβεβαιωμένο πλέον πως αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη νέα τετραμερής ανάμεσα σε Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ και Τουσκ.

Το θρίλερ των 17 ωρών στη Σύνοδο Κορυφής | iefimerida.gr 10

07:52 Οπως μεταδίδει η Ελένη Βαρβιτσιώτη δεν ζητήθηκε κλείσιμο της ΕΡΤ αλλά θεωρήθηκε μονομερής ενέργεια. Το συγκεκριμένο θέμα ήταν στη λίστα των απαιτήσεων. Συγκεκριμένα το έθεσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Ρούτερ. Επιμένει γιατί το θεωρεί μέρος της αναξιοπιστίας. Δεν ζητήθηκε κλείσιμο αλλά οι προσλήψεις που έχουν γίνεινα προσμετρηθούν ως ποσοστό έως το 2020.

Το θρίλερ των 17 ωρών στη Σύνοδο Κορυφής | iefimerida.gr 11

07:36 O Ράιαν Χιθ του Politico μεταδίδει ότι ο Τσίπρας επιμένει και διαφωνεί με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Το θρίλερ των 17 ωρών στη Σύνοδο Κορυφής | iefimerida.gr 12

07:23 Μόλις ξεκίνησε νέα τετραμερής συνάντηση ανάμεσα σε Τσίπρα, Ολάντ, Μέρκελ, Τουσκ. Δύο τα θέματα στο τραπέζι. Το ταμείο ύψους 50 δις με μεταφορά περουσιακών στοιχείων στο Λουξεμβούργο και η άρνηση του Έλληνα Πρωθυπουργού για συμμετοχή του ΔΝΤ από τον Μάρτιο του 2016 στο νέο πρόγραμμα.

07:13 Οπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος Γιάννης Κουτσομίτης: «Μετά από 13 ώρες συνομιλιών στη Σύνοδο Κορυφής τα δύο σημεία αδιεξόδου παραμένουν: Υψος ποσού και δικαιοδοσία ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και ρόλος του ΔΝΤ στο 3ο πρόγραμμα».

07:05 Οπως αναφέρει στο Politico εθνικός εκπρόσωπος για την εξέλιξη της Συνόδου Κορυφής «Στα βασικά του κειμένου υπάρχει συμφωνία. Ο Τσίπρας κάνει μια κλήση στην Αθήνα για να το ελέγξει. Θα πρέπει να τελειώσει σύντομα».

06:58 Μετά από 13 ώρες νέο διάλειμμα στη Σύνοδο Κορυφής για τις τελικές διαβουλεύσεις, μεταφέρει ο Τζόζεφ Μουσκά πρωθυπουργός της Μάλτας.

Το θρίλερ των 17 ωρών στη Σύνοδο Κορυφής | iefimerida.gr 13

06:51 Ο Ιαν Τρέινορ του Guardian ανέφερε πως η ελληνική πλευρά αρνείται να προχωρήσει με τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων αξίας 50 δισ. ευρώ, καθώς δεν θέλει να υπερβεί τα 17 δισ.

06:44 Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το ταμείο μεταφοράς περιουσιακών στοιχείων, ενδέχεται να έχει έδρα τελικά την Αθήνα ως επιλογή, ενώ αναφέρεται ότι θα έχει... ταβάνι 50 δισ.ευρώ. Αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης στο Politico ανέφερε ότι ίσως η Ελλάδα να δεχθεί το ταμείο να έχει μάξιμουμ το ποσό των 17 δισ.ευρώ.

06:43 Οπως μεταδίδει η Μαρία Δεναξά του Mega που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, η Ολλανδία πιέζει να κλείσει η κυβέρνηση την ΕΡΤ.

Το θρίλερ των 17 ωρών στη Σύνοδο Κορυφής | iefimerida.gr 14

06:30 Ο Πορτογάλος υφυπουργός για την Ευρώπη Μπρούνο Μακάες πριν 15 λεπτά γράφει στο Twitter «Η ημέρα ξημερώνει στις Βρυξέλλες. Η Σύνοδος Κορυφής είναι ακόμη σε εξέλιξη. Αναθεωρημένο κείμενο».

Το θρίλερ των 17 ωρών στη Σύνοδο Κορυφής | iefimerida.gr 15

06:11 Η Ελλάδα επιδιώκει μικρότερη συμμετοχή του ΔΝΤ στο 3ο πρόγραμμα διάσωσης και να έχει περιορισμένο ρόλο.

05:55 Οπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι Τσίπρας, Τουσκ, Μέρκελ και Ολάντ προτείνουν στην Σύνοδο Κορυφής την συμβιβαστική λύση για την Ελλάδα που συμφώνησαν στην 4μερη.

Το θρίλερ των 17 ωρών στη Σύνοδο Κορυφής | iefimerida.gr 16

05:47 ΜΝΙ: Η Ε.Ε. εξετάζει την νέα συμβιβαστική πρόταση της Ελλάδας για να εξασφαλίσει την υποστήριξη του ELA.

05:33 «Δύο μεγάλα ζητήματα ακόμη ανοιχτά», γράφει ο εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης στο Twitter. Σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν στον ρόλο του ΔΝΤ μετά το 2016 και την μεταφορά του ΤΑΙΠΕΔ στο Λουξεμβούργο.

Το θρίλερ των 17 ωρών στη Σύνοδο Κορυφής | iefimerida.gr 17

05:24 Ξεκίνησε η Σύνοδος όπως τουίταρε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ.

Το θρίλερ των 17 ωρών στη Σύνοδο Κορυφής | iefimerida.gr 18

05:13 Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ, Πρέμπεν Ααμαν «Ο κ.Τουσκ σε περίπου 5 λεπτά συγκαλεί ξανά την Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα με συμβιβαστική πρόταση».

05:00 Σε μία ώρα (06:00 ώρα Ελλάδας) αναμένεται να ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου της Συνόδου Κορυφής

03:57 Τετ α τετ Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της El Mundo, ο Ντόναλντ Τουσκ έφυγε από την τετραμερή και άφησε μόνους τους τρεις ηγέτες: Τον Ελληνα Πρωθυπουργό, την Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο, για να καταλήξουν.

Το θρίλερ των 17 ωρών στη Σύνοδο Κορυφής | iefimerida.gr 19

03:50 Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέβασε στο twitter το παρακάτω σχόλιο: «Το να μαθαίνεις να εμπιστεύεσαι είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα στη ζωή - Isaak Watts».

Προφανώς πρόκειται για έμμεση αναφορά στο σχόλιο της Ανγκελα Μέρκελ, η οποία προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε ότι έχει χαθεί το πιο σπουδαίο νόμισμα - η εμπιστοσύνη.

Το θρίλερ των 17 ωρών στη Σύνοδο Κορυφής | iefimerida.gr 20

03:35 AFP: Το προσωρινό Grexit απουσιάζει τώρα

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του AFP «Η Σύνοδος κορυφής βρίσκεται τώρα στο πέμπτο προσχέδιο. Οι ηγέτες έχουν ξεκινήσει να συζητούν με βάση τις τελευταίες εξελίξεις. Η προσωρινή έξοδος από το ευρώ λείπει από το τραπέζι, συμφωνα με πηγή της Ε.Ε.

Το θρίλερ των 17 ωρών στη Σύνοδο Κορυφής | iefimerida.gr 21

03:30 Συμφωνα με τον ανταποκριτή του AFP στις Βρυξέλλες, δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει νέα σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη. Το Eurogroup θα μπορούσε να δώσει το πράσινο φως να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, αν το ελληνικό κοινοβούλιο περάσει τα πρώτα βήματα

Το θρίλερ των 17 ωρών στη Σύνοδο Κορυφής | iefimerida.gr 22

03:17 Τετ-α-τετ Τσακαλώτου με Σαπέν

Μόλις τελείωσε και η δεύτερη τετραμερής συνάντηση του Αλέξη Τσίρα με Ολάντ, Μέρκελ και Τουσκ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει συνάντηση, με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, χωρίς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

03:11 Politico: Δεν συμφώνησαν ακόμη

Σύμφωνα με το Politico και την Tara Palmieri Η Ελλάδα και οι ηγέτες της ευρωζώνης εξακολουθούν να μην μπορούν να συμφωνήσουν σχετικά με τις απαιτήσεις για το Ελληνικό Κοινοβούλιο ως προς τις δεσμεύσεις για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και την υπογραφή κανόνων για την αντιμετώπιση χρεοκοπίας των τραπεζών, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της ΕΕ.

Στην κλειστή τετραμερή συνεδρίαση, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι αδύνατον να περάσουν από το Κοινοβούλιο μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Η νέα διατύπωση θα προτείνει πιθανότατα μια μεταγενέστερη ημερομηνία (ενδεχομένως μια επιπλέον εβδομάδα) και για τις δύο μεταρρυθμίσεις. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι το προσωρινό Grexit δεν έχει βγει ακόμη από το τραπέζι.

Το θρίλερ των 17 ωρών στη Σύνοδο Κορυφής | iefimerida.gr 23

02: 56: Ρούτε: Εφαρμόστε όλες τις εκκρεμότητες από το πρώτο μνημόνιο

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε απαιτεί τώρα να εκπληρωθούν όλες οι εκκρεμούσες μεταρρυθμίσεις από το πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο!

02:20 Guardian: Ο Τσίπρας κάνει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με τον Ian Traynor, ο Ελληνας πρωθυπουργός αρνείται να χάσει και έχει κερδίσει κάποιες υπαναχωρήσεις από τους πιστωστές. Πιθανόν έχει «βυθίσει» την ιδέα της μεταφοράς των ελληνικών περριουσιακών στοιχείων 50 δισ. ευρώ σε fund του Λουξεμβούργου υπό τον έλεγχο της αναπτυξιακής τράπεζας της Γερμανίας KfW. Θα μπορούσε να είναι λιγότερα περιουσιακά στοιχεία όπως και να μην μεταφερθούν στο Λουξεμβούργο.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός πιθανόν έχει επιτύχει να εγκαταλειφθεί η απειλή περί προσωρινού Grexit.

02:07 Guardian: Τέλος το σχέδιο για το Ταμείο

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Guardian στις Βρυξέλλες Ιαν Τρέινορ, «το σχέδιο να μεταφερθεί το ταμείο με τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας ύψους 50 δισ. ευρώ είναι «νεκρό». Καμία πιθανότητα για 50 δισ, ίσως όχι στο Λουξεμβούργο, αλλά να είναι πίσω στην Αθήνα. Καλύτερη γλώσσα στον Τσίπρα για την ελάφρυνση του χρέους»

Το θρίλερ των 17 ωρών στη Σύνοδο Κορυφής | iefimerida.gr 24

01:40 Η Τάρα Παλμέρι του Politico τονίζει μέσω Twitter «Περασμένα μεσάνυχτα και η Σύνοδος Κορυφής έχει να αντιμετωπίσει: ιδιωτικοποιήσεις, να πάρει πίσω τους νόμους που έχει ψηφίσει ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ, την εξυπηρέτηση του χρέους και ένα προσωρινό Grexit».

Το θρίλερ των 17 ωρών στη Σύνοδο Κορυφής | iefimerida.gr 25

01:22 Νέα συνάντηση Τσίπρα-Τουσκ-Μέρκελ-Ολάντ

Το θρίλερ των 17 ωρών στη Σύνοδο Κορυφής | iefimerida.gr 26

00:54 Ο εκπρόσωπος της μόνιμης αντιπροσωπείας της Λετονίας στην ΕΕ, Γιάνις Μπερζίνς αναφέρει ότι σύμφωνα με εσωτερική πληροφόρηση η Σύνοδος Κορυφής θα τελειώσει περίπου 03:00-05:00 ώρα Βρυξελλών, δηλαδή 04:00-06:00 ώρα Ελλάδος.

Το θρίλερ των 17 ωρών στη Σύνοδο Κορυφής | iefimerida.gr 27

00:36 Τζόζεφ Μούσκατ, πρωθυπουργός Μάλτας: «Δεύτερη διακοπή για διαβουλεύσεις. Σημειώθηκε μερική πρόοδος, αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμη»

Το θρίλερ των 17 ωρών στη Σύνοδο Κορυφής | iefimerida.gr 28

00:33 Δεύτερη διακοπή στη Σύνοδο Κορυφής και αναμένονται ξανά συναντήσεις ανάμεσα σε ηγέτες χωρών.

00:25 «Πολύ κακό» το προσχέδιο της συμφωνίας, ανέφερε ελληνική πηγή σε δημοσιογράφο του AFP, κάνοντας λόγο για υψηλούς τόνους μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και του Αλέξη Τσίπρα, ενώ γίνεται προσπάθεια για λύση.

Το θρίλερ των 17 ωρών στη Σύνοδο Κορυφής | iefimerida.gr 29

00:02 Η Τάρα Παλμέρι του Politico αναφέρει ότι σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης «1ο αδιέξοδο. Καμία συμφωνία για τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις, έτσι πάμε στο πάνω μέρος της σελίδας 3 του σχεδίου του Eurogroup. Η Σύνοδος Κορυφής ελπίζουμε να τελειώσει με το δεύτερο διάλειμμα».

Το θρίλερ των 17 ωρών στη Σύνοδο Κορυφής | iefimerida.gr 30

23:45 Σε θετική διάθεση ο Ντράγκι, ζητάει "πολιτικό σήμα" για να ανοίξει τον ELA.

23:45 Απάντηση ελληνικής πλευράς: Από άλλο πλανήτη οι απαιτήσεις για ιδιωτικοποίηση των εθνικών πόρων ύψους 50 δις και του "διαλείμματος" από το ευρώ με grexit πενταετίας.

23:28 Αποχώρησε ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, από την τριμερή με Τσακαλώτο-Σαπέν. Πλέον συνεχίζουν τις συζητήσεις οι κ.κ. Τσακαλώτος Σαπέν σε παράλληλη συνάντηση με τη Σύνοδο Κορυφής.

23:15 Λίγο μετά τις 23:15 ολοκληρώθηκε και η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Μισέλ Σαπέν.

Τι γράφει η Τάρα Παλμέρι

Οπως γράφει, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ:

«Η Σύνοδος Κορυφής κινείται γρήγορα μέσα από το χαρτί του Eurogroup. Ηδη βρίσκονται στο κάτω μέρος της σελίδας 2, στις ιδιωτικοποιήσεις».

Ο ανταποκριτής Φαμπρίτζιο Γκορία μεταδίδει ότι μετά από συνομιλία με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης του ειπώθηκε «Μια συμφωνία μοιάζει πολύ δύσκολη. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην σημερινή συνεδρίαση».

Το θρίλερ των 17 ωρών στη Σύνοδο Κορυφής | iefimerida.gr 31


Την ίδια ώρα, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων MNI γράφει για τον ELA:


«Οι γερμανικές θέσεις στη Σύνοδο Κορυφής μπορούν να περιορίσουν την πρόσβαση της Ελλάδας στον ELA. Η Μέρκελ είναι η πιο σκληρή στις συζητήσεις για την Ελλάδα. Ο Ντράγκι είναι πολύ υποστηρικτικός για την τραπεζική κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά θέλει πολιτική δέσμευση για να συνεχιστεί η στήριξη μέσω ELA».

Ο Τζέιμς Κάντερ των New York Times γράφει πως η συνέντευξη Τύπου αναμένεται γύρω στα μεσάνυχτα, κάτι που μοιάζει το αισιόδοξο σενάριο της βραδιάς.

Το θρίλερ των 17 ωρών στη Σύνοδο Κορυφής | iefimerida.gr 32

Οι πρωθυπουργοί σε δύο ομάδες

Η Φινλανδή ανταποκρίτρια στις Βρυξέλλες Μαρία Στρενόος μεταδίδει ότι «Ο Ντόναλντ Τουσκ έχει χωρίσει τους πρωθυπουργούς σε ομάδες και συζητούν μεταξύ τους. Αυτό γίνεται όλη νύχτα...»

Νωρίτερα, είχε μεταδώσει ότι πηγή της ΕΕ είχε μεταδώσει «Η Γερμανία είναι χαρούμενη ότι δεν έχει τον ρόλο του κακού στη Σύνοδο. Τον ρόλο τον πήρε η Φινλανδία».

Το θρίλερ των 17 ωρών στη Σύνοδο Κορυφής | iefimerida.gr 33

Οι τέσσερις σελίδες του σχεδίου του Eurogroup που συζητούν στη Σύνοδο Κορυφής

Το θρίλερ των 17 ωρών στη Σύνοδο Κορυφής | iefimerida.gr 34
Το θρίλερ των 17 ωρών στη Σύνοδο Κορυφής | iefimerida.gr 35
Το θρίλερ των 17 ωρών στη Σύνοδο Κορυφής | iefimerida.gr 36
Το θρίλερ των 17 ωρών στη Σύνοδο Κορυφής | iefimerida.gr 37

Gurdian: Πώς θα είναι η τελική ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής

Η ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής θα μοιάζει με αυτή του... Eurogroup αναφέρει ο Guardian. Συγκεκριμένα ο βρετανικός ιστότοπος αναφέρει πως οι προτάσεις του Eurogroup που είδαν νωρίτερα το φως της δημοσιότητας μετατρέπονται σε δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ ο Πάμπλο Ροντρίγκεζ της El Mundo τουιτάρει ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα προσπαθήσουν να μετατρέψουν το προσχέδιο δήλωσης του Eurogroup σε δήλωση της Συνόδου Κορυφής.

«Ιδια ουσία, διαφορετικό, ίσως λιγότερο ταπεινωτικό κείμενο», προσθέτει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ