Η Μέρκελ μπαίνει στο παιχνίδι -Ραντεβού κορυφής στις Βρυξέλλες - iefimerida.gr

Η Μέρκελ μπαίνει στο παιχνίδι -Ραντεβού κορυφής στις Βρυξέλλες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τετραμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες θα έχουν οι Μέρκελ, Γιούνκερ, Τουσκ και Ραχόι για την Ελλάδα.

Η Μέρκελ μπαίνει στο παιχνίδι -Ραντεβού κορυφής στις Βρυξέλλες | iefimerida.gr 0

Ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα οι καγκελάριος της Γερμανίας, ο επικεφαλής της Κομισιόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο Ισπανός πρωθυπουργός θα συναντηθούν την ώρα που είναι σε εξέλιξη το Eurogroup.
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε νωρίτερα τη ματαίωση της Συνόδου Κορυφής των «28», τουλάχιστον για σήμερα. Η ακύρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, κρίνεται ως θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, καθώς η Σύνοδος των χωρών του ευρώ θα εστιάσει στην εξεύρεση λύσης για τη χώρα μας.

Το βάρος της απόφασης πλέον περνά στους ηγέτες και σε μεγάλο βαθμό στην Ανγκελα Μέρκελ. Οπως έγραψε στο Twitter ανταποκριτής των Sunday Times, υπουργός της ευρωζώνης του είπε «Περνάμε την μπάλα στους ηγέτες. Ουσιαστικά τώρα η Μέρκελ πρέπει να αποφασίσει. Η πλειοψηφία θα δεχόταν Grexit».


Τη συνάντηση δημοσιοποίησε και ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος, μέσω του Twitter. «Συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ για να προετοιμάσουν την Σύνοδο της ευρωζώνης»

Η Μέρκελ μπαίνει στο παιχνίδι -Ραντεβού κορυφής στις Βρυξέλλες | iefimerida.gr 1

Τον σημερινό ιστορικό ρόλο της Ανγκελα Μέρκελ σημειώνει σήμερα το Spiegel: 12 Ιουλίου, η πιο σημαντική ημέρα για την Μέρκελ

Το περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση, έχει ένα άρθρο, στο οποίο παρουσιάζει το δίλημμα μπροστά στο οποίο θα βρεθεί σήμερα η Ανγκελα Μέρκελ και χαρακτηρίζει την 12η Ιουλίου ως τη μεγαλύτερη μέρα για την Γερμανίδα Καγκελάριο.
«Αυτή είναι η πιο σημαντική μέρα της Ανγκελα Μέργκελ στην Καγκελαρία. Διαπραγματεύεται σήμερα όχι μόνο το μέλλον της Ελλάδας αλλά ολόκληρο το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ανγκελα Μέρκελ όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της, ορκίστηκε σύμφωνα με το γερμανικό σύνταγμα, να αφιερώσει τη δύναμή της για την ευημερία του γερμανικού λαού. Υποσχέθηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τους Γερμανούς από το κακό και μένει σήμερα να φανεί αν πραγματικά εννοούσε αυτό τον όρκο.

Επί εννέα ώρες χθες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν ήταν σε θέση να συμφωνήσουν ούτε για μια κοινή δήλωση. Εννέα ώρες πάλεψαν χωρίς αποτέλεσμα επί του ζητήματος για το αν οι μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης, επαρκούν ώστε να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα βοήθειας για μια χώρα στα όρια της χρεωκοπίας.

Ορισμένοι, κυρίως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε δείχνει ότι δεν θέλει να ασχοληθεί με το πραγματικό πρόβλημα της Αθήνας. Υπάρχει έντονη δυσπιστία για την ελληνική κυβέρνηση και οι ανακοινώσεις δεν είναι πλέον αρκετές ενώ το καλύτερο θα ήταν οι μεταρρυθμίσεις να εφαρμοστούν από το ελληνικό κοινοβούλιο άμεσα.

Οι ηγέτες του ευρώ θα χρειαστούν πολύ χρόνο απόψε

Εντωμεταξύ πηγή της ΕΕ μιλώντας στον Εντ Κόνγουεϊ του Sky News αναφερόμενη στην ακύρωση της Συνόδου Κορυφής των 28 απόψε είπε: «Μην διαβάζετε τίποτα θετικό ή αρνητικό για την ακύρωση της Συνόδου. Απλά οι ηγέτες του ευρώ θα χρειαστούν πολύ χρόνο απόψε».

Τι απαίτησε ο Σόιμπλε

Ο Βόλφανγκ Σόιμπλε έχοντας στο μυαλό του ισολογισμούς και αναμφίβολα θέλοντας να προστατεύσει και τον γερμανικό λαό από μεγαλύτερη επιβάρυνση, πρότεινε συγκεκριμένα πράγματα προς την Ελλάδα. Ισως γιατί θεωρεί ότι ακόμη και η αύξηση του ΦΠΑ, η μείωση στις συντάξεις και οι περικοπές, δεν είναι μέτρα αρκετά για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας αλλά και για την αποπληρωμή του χρέους.

Πρόκειται για τη διατήρηση της Ευρώπης

Ωστόσο την ώρα που ο Σόιμπλε οφείλει να δώσει προσοχή στους αριθμούς, η Καγκελάριος θα είναι αυτή που θα πρέπει να πάρει μια πολιτική απόφαση. Η ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε επειδή οι χώρες συνειδητοποίησαν μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο ότι έχουν κοινό καλό, μόνο μέσω της ειρήνης. Ομως για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επικεντρωθεί κατά κύριο λόγο στα οικονομικά ζητήματα, προς όφελος του γερμανικού ισοζυγίου από πλευράς Γερμανίας, γεγονός που εξασθένισε στην πορεία την αρχική δημιουργία της ΕΕ.

Οταν οι αρχηγοί των κρατών της ευρωζώνης θα καθίσουν σήμερα απέναντι από την Ανγκελα Μέρκελ, αυτή θα πρέπει να έχει αποφασίσει τι να πράξει. Να πορευθεί αποκλειστικά προς το καλό των Γερμανών όπως ορκίστηκε στο Σύνταγμα της χώρας και να μην επιτρέψει ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο ίσως να μην επιστραφεί ποτέ, σκορπώντας περισσότερα δισεκατομμύρια ή να προσπαθήσει να διασφαλίσει την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ας ελπίσουμε ότι έχει ήδη στο μυαλό της ένα πλάνο...»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μέρκελ Γιούνκερ Τουσκ Ραντεβού
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ