Ολοκληρώθηκε το Eurogroup -Αναμένεται κοινό ανακοινωθέν -Live όλες οι εξελίξεις - iefimerida.gr

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup -Αναμένεται κοινό ανακοινωθέν -Live όλες οι εξελίξεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οπως μεταφέρει δημοσιογράφος της Welt ο Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι η Σύνοδος των ηγετών της ευρωζώνης που θα γίνει στις 5 το απόγευμα «θα κρατήσει όσο χρειαστεί για να καταλήξουμ».

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup της Κυριακής που διακόπηκε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου γιατί Σόιμπλε και Ντράγκι τσακώθηκαν για τα χρήματα που ζητάει η Ελλάδα.

Αναμένεται κοινό ανακοινωθέν.

13:05 Σίπιλα: Η Φινλανδία δεν έχει την πιο σκληρή στάση

Αν και ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξ Στουμπ, επέμεινε πριν από το Eurogroup ότι δεν μπλοκάρει τη συμφωνία, ο πρωθυπουργός της χώρας του προτίμησε να εμφανιστεί πιο μυστικοπαθής. Ο Γιούχα Σιπίλα χαρακτήρισε τη στάση της Φινλανδίας απέναντι στην Ελλάδα ως «απόρρητη» και πρόσθεσε ότι δεν είναι απαραίτητα η πιο σκληρή στο τραπέζι των συζητήσεων. Δεν δίστασε πάντως να δηλώσει ότι «Η ελληνική πρόταση δεν είναι καθόλου επαρκής για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις».

Δύσκολες ώρες θα περάσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Φνλανδό ΥΠΟΙΚ στο σημερινό Eurogroup:

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup -Αναμένεται κοινό ανακοινωθέν -Live όλες οι εξελίξεις | iefimerida.gr 0

Ας σημειωθεί ότι η Φινλανδία αντιμετωπίσει εσωτερική κυβερνητική κρίση με αφορμή την Ελλάδα, γιατί το κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση «Αληθινοί Φιλνανδοί» απειλούν ότι αν δοθούν νέα δάνεια στην Ελλάδα θα αποχωρήσουν από την συγκυβέρνηση.

13:04 Δημοσίευμα της Bild ήλθε να βάλει φωτιά τις τελευταίες ώρες λέγοντας ότι το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα θα ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ. Ο δημοσιογράφος του AFP Ντάνι Κεμπ ποστάροντας την παρακάτω φωτογραφία σχολιάζει «Πόσα;;;»

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup -Αναμένεται κοινό ανακοινωθέν -Live όλες οι εξελίξεις | iefimerida.gr 1

Τι είπαν οι ΥΠΟΙΚ μπαίνοντας σήμερα το πρωί:

Το Eurogroup δεν έβγαλε τα ξημερώματα κάποια απόφαση και αποφασίστηκε η προσωρινή διακοπή του, με τη συνέχεια να δίνεται σήμερα στις 12:00. Ωστόσο όπως αποκάλυψε ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ Αλεξάντερ Στουμπ, η δουλειά άρχισε από νωρίς.

12:13 Πιερ Μοσκοβισί (Επίτροπος Οικονομικών): Η άποψη των Θεσμών είναι πως αν η Ελλάδα ενισχύσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων μεσοπρόθεσμα, αυτό είναι μία βάση για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το πρόγραμμα. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεσμευθεί ότι θα εφαρμόσει γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, για να επιτρέψει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα του ΕSM. Χρειάζεται μία συμφωνία φιλόδοξη από οικονομικής άποψης, αλλά πολιτικά ρεαλιστική. Χρειάζονται κάποιες αποφάσεις και το Eurogroup γίνεται για να προετοιμάσει τις αποφάσεις για τους ηγέτες της ευρωζώνης. Πιστεύω ότι ο κόσμος περιμένει να μεταρρυθμιστεί ισχυρά η Ελλάδα, αλλά εντός της ευρωζώνης. Ελπίζω να υπάρξουν αποφάσεις το απόγευμα.

12:09 Η στιγμή της άφιξης του Ευκλείδη Τσακαλώτου σήμερα το πρωί:

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup -Αναμένεται κοινό ανακοινωθέν -Live όλες οι εξελίξεις | iefimerida.gr 2

11:57: Πίτερ Κάζιμιρ (ΥΠΟΙΚ Σλοβακίας): Δεν μπορώ να μιλήσω στα ΜΜΕ γιατί δεν δουλεύω Κυριακές... Δεν περιμένω τίποτα σήμερα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία σήμερα, μπορούμε να υποβάλλουμε κάποιες συστάσεις για τη Σύνοδο κορυφής. Η γέφυρα εμπιστοσύνης δεν μπορεί να ολοκληρωθεί για να υπάρξει συμφωνία. Τους τελευταίους μήνες η ελληνική κυβέρνηση μονομερώς έκανε τόσα λανθασμένα βήματα. Ουσιαστικά έκαναν ότι τους κατέβαινε, δεν μας άκουγαν. Το σημαντικό για τους Ελληνες είναι να ακούσουν προσεκτικά και να είναι ανοιχτοί.

11:36: Παντόαν (ΥΠΟΙΚ Ιταλίας): Εχουμε χάσει χρόνο. Πρέπει η ελληνική κυβερνηση να νομοθετήσει τα μέτρα από αύριο κιόλας ώστε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη και να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις. Δεν είμαστε εδώ για να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία αλλά για να βρούμε τρόπο να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις πάνω σε συγκεκριμένα πράγματα.

11:07: Χάρης Γεωργιάδης (ΥΠΟΙΚ Κύπρου): Το τελευταίο εξάμηνο ήταν χαμένος χρόνος. Τώρα έχουμε μία καλή βάση για να συνεχίσουμε στην επόμενη φάση για τη συμφωνία. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό πλάνο. Την εντολή για αυτό προς τους Θεσμούς πρέπει να συζητήσουμε σήμερα. Για εμένα δεν υπάρχει Grexit.

11:00: Βάντις Ντομπρόβσκις (Αντιπρόεδρος Κομισιόν): Είναι απίθανο σήμερα η Κομισιόν να πάρει εντολή για να διαπραγματευτεί τρίτο πρόγραμμα.

10:55: Αλεξάντερ Στουμπ (ΥΠΟΙΚ Φινλανδίας): Xρειαζόμαστε σαφείς δεσμεύσεις και απόδειξη ότι όλα αυτά θα εφαρμοστούν στο τέλος της μέρας. Αν μπορούσα να βαθμολογήσω που βρίσκεται η πρόοδος του Eurogroup από το 1 έως το 10 θα έλεγα στο 3 με 4. Κανείς δεν μπλοκάρει τη συμφωνία. Προσπαθούμε να βρούμε μία λύση σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Οι όροι που παρουσίασαν οι Ελληνες απλά δεν είναι αρκετοί σε αυτό το στάδιο. Υπάρχουν τρία ζητήματα. Πρώτον η σταθερότητα της ευρωζώνης και τα ελληνικά οικονομικά θέματα, δεύτερος η βιωσιμότητα χρέους και τρίτον η βασική χρηματοδότηση. Αν τα συνδυάσουμε σωστά με πολύ σκληρούς όρους που έχουν να κάνουν με τις συντάξεις, το ΦΠΑ, διοικητικές μεταρρυθμίσεις κτλ., τότε μπορεί να καταλήξουμε σε συμφωνία.

10:50 Ο Γερμανός δημοσιογράφος Μάθιου Φον Ρουρ μεταφέρει δηλώσεις του Αυστριακού ΥΠΟΙΚ Σέλινγκ, ο οποίος αναφέρει ότι υπάρχουν ακόμη πολλές διαφωνίες και μέσα στο Eurogroup αλλά και με την Ελλάδα, πως οι δυσκολίες μεγαλώνουν ώρα με την ώρα ενώ τονίζει ότι η πρόταση του Σόιμπλε δεν έπεσε ποτέ στο τραπέζι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης.

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup -Αναμένεται κοινό ανακοινωθέν -Live όλες οι εξελίξεις | iefimerida.gr 3

10:41 Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter ότι νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε μια συζήτηση με τον Ντόναλντ Τουσκ των όσων συνέβησαν στο χθεσινό επεισοδιακό Eurogroup

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup -Αναμένεται κοινό ανακοινωθέν -Live όλες οι εξελίξεις | iefimerida.gr 4

Ο Φινλανδός με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ανέφερε ότι οι υπουργοί συνεχίζουν να μελετούν και να δουλεύουν πάνω στις ελληνικές προτάσεις ενώ υπάρχουν και πρωινά τηλεφωνήματα προκειμένου να βρεθεί η άκρη. Θυμίζουμε ότι ο Στουμπ δεχόταν έντονες πιέσεις από την κυβέρνηση της χώρας του προκειμένου να μην πει το «ναι» στο νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα.

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup -Αναμένεται κοινό ανακοινωθέν -Live όλες οι εξελίξεις | iefimerida.gr 5
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ