Οι Θεσμοί βλέπουν θετικά τη συμφωνία, ζητούν πρόσθετες παρεμβάσεις - iefimerida.gr

Οι Θεσμοί βλέπουν θετικά τη συμφωνία, ζητούν πρόσθετες παρεμβάσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι προτάσεις της Αθήνας για τις μεταρρυθμίσεις έτυχαν καλής υποδοχής από τους τρεις Θεσμούς και αποτελούν καλή βάση για διαπραγμάτευση, αλλά ΕΚΤ, ΔΝΤ και Κομισιόν θέτουν όρους: θέλουν περαιτέρω διευκρινίσεις και κυρίως περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

Η ελληνική πρόταση αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση υπό προϋποθέσεις, αναφέρει στο πρωτοσέλιδο άρθρο της η FAZ επικαλούμενη κοινοτικές πηγές και αποκαλύπτοντας μέρος του τρισέλιδου κειμένου της εισήγησης που στάλθηκε στο Eurogroup και ήρθε σε γνώση της εφημερίδας.

Οπως σημειώνει, «οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις της Αθήνας έτυχαν καλής υποδοχής» από τους τρεις θεσμούς. Σε έγγραφο που παρουσιάζει η κυριακάτικη έκδοση της FAZ, οι θεσμοί χαιρετίζουν τις προτάσεις της Αθήνας ως βάση για διαπραγμάτευση σχετικά με την υπαγωγή της χώρας σε ένα νέο πρόγραμμα υπό τον ESM. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, θέτουν όρους, όπως επιπλέον διευκρινίσεις και, κυρίως, περισσότερες μεταρρυθμίσεις.
«Ενα νέο πρόγραμμα δεν θα βασίζεται μόνο σε προαπαιτούμενες δράσεις που θα παρασχεθούν από την Αθήνα», σημειώνει η FAZ. «Θα πρέπει επίσης να περιέχει διαρθρωτικούς δείκτες, επόμενους στόχους και ποσοτικούς δείκτες (νούμερα δηλαδή) για το μέλλον».

Η συγκρατημένα θετική αξιολόγηση των θεσμών, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της FAZ, ισχύει «μόνο υπό τον όρο να συμμορφωθεί η ελληνική κυβέρνηση με τους άλλους όρους που θα της τεθούν».

Τι αναφέρουν πληροφορίες της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung

Οι τρεις Θεσμοί, αφού εξέτασαν την ελληνική πρόταση, εξέφρασαν «συγκρατημένη θετική άποψη». Ομως, για ένα νέο πρόγραμμα, δεν αρκούν τα προαπαιτούμενα που έστειλε η Αθήνα, σημειώνουν οι δανειστές, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα. Και αυτό γιατί πρέπει επίσης να περιλαμβάνοντα «διαρθρωτικά σημεία αναφοράς, ορόσημα και ποσοτικά κριτήρια'' για το μέλλον»

Επίσης, οι Θεσμοί ξεκαθαρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις που έστειλε η Αθήνα που θα πρέπει να φέρουν εξοικονόμηση και επιπλέον έσοδα ύψους 2,5% του ΑΕΠ ετησίως «δεδομένης της 'σημαντικής επιδείνωσης των μακροοικονομικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών», δεν είναι αρκετές για να καλύψουν τους συμφωνηθέντες με τους δανειστές στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος του 1% για φέτος και 2%, 3% και 3,5% για τα επόμενα χρόνια.

«Επιπλέον μέτρα θα χρειαστούν για να επιτευχθούν οι στόχοι τα επόμενα χρόνια ή για να συγκριθούν οι στόχοι με τις ανάγκες χρηματοδότησης», αναφέρει η αξιολόγηση των θεσμών, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα.

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, οι δανειστές προειδοποιούν ότι απαιτείται ένα ακριβές πλάνο για την προγραμματισμένη κατάργηση της έκπτωσης στα περισσότερα νησιά, ώστε να υπολογιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος. Στο συνταξιοδοτικό, βλέπουν «σημαντικούς κινδύνους» μετά από την πρόσφατη δικαστική απόφαση, που έκρινε ότι οι περικοπές ήταν μη συνταγματικές.

Συνολικά, η αξιολόγηση των Θεσμών αναγνωρίζει ότι οι προτάσεις περιλαμβάνουν πιθανά κενά. Ακόμη επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση «πρέπει να δώσει ξεκάθαρη θέση για το περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει οι αρχές, ώστε να υπάρχει μία σαφής βάση πάνω στην οποία θα μπορεί να συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα του ESM». Πέρα από τις συντάξεις, οι τομείς που χρειάζονται διευκρινήσεις είναι τα εργασιακά και η ενέργεια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ