Guardian: Ο ΣΥΡΙΖΑ συνθηκολόγησε -Η Αθήνα δέχθηκε νέα σκληρή λιτότητα - iefimerida.gr

Guardian: Ο ΣΥΡΙΖΑ συνθηκολόγησε -Η Αθήνα δέχθηκε νέα σκληρή λιτότητα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ελληνική κυβέρνηση συνθηκολόγησε την Πέμπτη στις απαιτήσεις των δανειστών και το αποτέλεσμα είναι προφανές: νέα σκληρή λιτότητα, ελαφριά διαγραφή χρέους και πάνω από όλα ελπίδα ότι θα υπογραφεί η συμφωνία την Κυριακή.

Το κείμενο, 13 σελίδων, που απέστειλε η Αθήνα στους θεσμούς και στο οποίο περιγράφονται όλα τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να πείσει τους δανειστές, σύμφωνα με τον Guardian, αγγίζουν τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ – ως αντάλλαγμα για τα περίπου 53 δισεκατομμύρια ευρώ που θα δώσουν οι δανειστές για να ξεφύγει η χώρα από τα δεινά στα οποία έχει περιέλθει.

Η εφημερίδα αναφέρει πως το συγκεκριμένο πακέτο αναμένεται να περάσει από την ελληνική Βουλή, αν και θα παρουσιαστεί αντίδραση από τα ακραίους του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν ταχθεί αναφανδόν υπέρ του «Όχι» στο πρόσφατο δημοψήφισμα και ζητούσαν διαγραφή χρέους.

Έντονη αντίδραση

Ειδικά για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, το άρθρο του Guardian αναφέρει πως υπάρξει έντονη αντίδραση για το πακέτο μέτρων που φέρνει η κυβέρνηση, όπως και από κοινωνικές ομάδες που με τη σειρά τους είχαν ψηφίσει για κάτι διαφορετικό στο πρόσφατο δημοψήφισμα. Ιδιαίτερη μνεία κάνει στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος, όπως αναφέρει, έχει με το μέρος του περίπου 70 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και μέχρι τώρα έχει διατηρήσει σκληρή γραμμή έναντι των μνημονίων και της λιτότητας.

Από τις Βρυξέλλες, θέλοντας να καταδείξουν το επείγον του πράγματος, αναφέρουν πως ακόμη και αν υπογραφεί η συμφωνία είναι βέβαιο πως θα σταλεί επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα με τρόφιμα και φάρμακα – κυρίως στις μεγάλες πόλεις που παρουσιάζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Επικύρωση στη Σύνοδο Κορυφής

Πηγές του ελληνικού ΥΠΟΙΚ και του Ευκλείδη Τσακαλώτου αναφέρουν στον Guardian πως το πακέτο των μέτρων δόθηκε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στους δανειστές, έτσι ώστε να τους δοθεί χρόνος να το μελετήσουν άμεσα και αν συμφωνούν, να προωθηθεί η διαδικασία με κατάληξη τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής – στην ευκταία περίπτωση, οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης θα είναι αυτοί που θα επικυρώσουν τη συμφωνία και θα διακηρύξουν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Ο Guardian αναφέρει πως αυτή η συμφωνία της τελευταίας στιγμής έρχεται την κατάλληλη στιγμή για την Ελλάδα, καθώς βρίσκεται πλέον στο χείλος του γκρεμού, με τον τραπεζικό τομέα να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και τους πολίτες να συνωθούνται μπροστά από τα ΑΤΜ για να λάβουν μόλις 60 ευρώ κάθε μέρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ