Το πακέτο της συμφωνίας στη Βουλή -Κρας τεστ τα μέτρα για την κυβέρνηση - iefimerida.gr

Το πακέτο της συμφωνίας στη Βουλή -Κρας τεστ τα μέτρα για την κυβέρνηση

Φωτογραφία: Menelaos Myrillas/SOOC

Με καταιγιστικούς ρυθμούς ετοιμάζεται η Αθήνα για το πιο κρίσιμο Σαββατοκύριακο, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα οδηγήσει σε συμφωνία με τους δανειστές, αποκαθιστώντας τη ρευστότητα στις τράπεζες.

Η κυβέρνηση απάντησε στο αυστηρό τελεσίγραφο των δανειστών αποστέλλοντας στους Θεσμούς προτάσεις-«φωτιά», ώστε να τρέξει η διαδικασία και η χώρα να μην οδηγηθεί στα βράχια. Μέσα στη νύχτα κατέθεσε στη Βουλή ως νομοσχέδιο με ένα άρθρο το αγγλικό κείμενο με τα μέτρα που έχει προτείνει στους εταίρους, με στόχο να εγκριθεί από την Ολομέλεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και έστειλε με email το ίδιο κείμενο στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αυτή τη στιγμή το... μπαλάκι έχει περάσει στους Ευρωπαίους και βασική προσδοκία της κυβέρνησης είναι να τύχει της καλύτερης δυνατής αποδοχής στο σύνολό του από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, ώστε να δοθεί το πολυπόθητο «σήμα» και να ανασάνει η ελληνική οικονομία.

Η κυβέρνηση ζητά 46 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση των δανείων ως τα μέσα του 2018 αλλά και 7,5 δισ. ευρώ που κατέβαλε για να καλύψει τις υποχρεώσεις των τελευταίων μηνών.

Το Μαξίμου... χρυσώνει το χάπι

Χρέος και «μείγμα» μέτρων είναι δυο κομβικά σημεία για το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να μη δοθεί η εντύπωση ότι «προδίδεται» η σαρωτική νίκη του «Οχι», λίγες μέρες μετά το δημοψήφισμα.

Προς την κατεύθυνση αυτή, κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν πως «η ελληνική πρόταση ανταποκρίνεται στο μήνυμα του δημοψηφίσματος, το οποίο ήταν για μια βιώσιμη συμφωνία που δημιουργεί προοπτική στην ελληνική οικονομία, καθώς μπαίνει το ζήτημα της απομείωσης του δημόσιου χρέους». Ωστόσο, δεν παρέλειπαν να αναγνωρίσουν ότι «υπάρχουν δυσκολίες».

Χαμηλό βαρομετρικό σε κόμμα και υπουργικό συμβούλιο

Από τις 8 το πρωί συνεδριάζουν από κοινού η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις των βουλευτών, με δεδομένο ότι στο παρασκήνιο καταγράφονται αντιδράσεις μπροστά στις απαιτήσεις των εταίρων.

Χθες, κατά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου οι υπουργοί ενέκριναν τη δέσμη των μέτρων -παρά τα βαριά μέτρα που περιλαμβάνει το σκληρό «πακέτο» των δεσμεύσεων- αν και υπήρξαν φωνές που διατύπωσαν τις επιφυλάξεις τους για τον δυσβάστακτο φοροεισπρακτικό χαρακτήρα τους.

Ενδεικτική, αλλά αναμενόμενη του αμήχανου κλίματος, ήταν η διαφωνία του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος φέρεται να υποστήριξε πως το εν λόγω σχέδιο δεν δίνει προοπτική διεξόδου για λύση.

Οι θέσεις του επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας είναι γνωστές, ωστόσο συνομιλητές του διαβεβαιώνουν ότι δεν είναι στις προθέσεις του να καταψηφίσει. Αντιθέτως, όπως εξηγούν στο iefimerida.gr, «δεν αποκλείεται να περάσει το πακέτο και τον Σεπτέμβριο να πάμε σε εκλογές».

Πρώτο «κρας τεστ» στη Βουλή

Σύγχυση επικρατεί για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη Βουλή, καθώς η διαδικασία του κατεπείγοντος προβλέπει μια ημέρα συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή και άλλη μια μέρα συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιθυμεί η διαδικασία να συμπτυχθεί χρονικά, ούτως ώστε η ψηφοφορία στην Ολομέλεια να γίνει το αργότερο τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Κβερνητικές πηγές λένε ότι ενδεχομένως ο πρωθυπουργός, πριν από τη διαδικασία της ψήφισης του νομοσχεδίου, να προβεί σε ενημέρωση της Βουλής «για σημαίνον ζήτημα» βάσει του άρθρου 142α του κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο δικαίωμα λόγου έχουν μόνον οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ενοχλημένα, τέλος, είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαιτίας του θεσμικού παράδοξου από την απόφαση της κυβέρνησης να αποκτήσει μια ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση – εξουσιοδότηση με ευρύτατες συναινέσεις από το ελληνικό Κοινοβούλιο ώστε να μεταβεί στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευθεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βουλή ψηφοφορία μέτρα συμφωνία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ