Guardian: Οι φτωχότεροι της Ευρώπης αρνούνται να πληρώσουν ξανά για την Ελλάδα [εικόνες] - iefimerida.gr

Guardian: Οι φτωχότεροι της Ευρώπης αρνούνται να πληρώσουν ξανά για την Ελλάδα [εικόνες]

Yannis Behrakis/Reuters
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά η Μίλντα είναι εντυπωσιασμένη, παρακολουθώντας τις ειδήσεις σχετικά με την ελληνική οικονομική κατάσταση, η συνταξιούχους δείχνει λίγη συμπάθεια για τους Ελληνες συνταξιούχους που βρίσκονται στο νότο».

Αυτός είναι ο πρόλογος άρθρου του Guardian, το οποίο παρουσιάζει κάτι που είναι ήδη γνωστό. Οι πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναρωτιούνται γιατί να πληρώσουν εκείνοι το χρέος των πολύ πιο πλούσιων από εκείνους Ελλήνων.

«Δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με 120 ευρώ την εβδομάδα;" ρωτάει, αναφερόμενη στο όριο ανάληψης των Ελλήνων συνταξιούχων. «Η ζωή είναι λιγότερο ακριβή εκεί κάτω. Το κλίμα είναι θερμότερο, δεν έχουν να πληρώσουν για τη θέρμανση ή το χειμώνα για μπότες, και τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να είναι φθηνότερα», τονίζει η Μίλντα και συνεχίζει:

«Οπως και να έχει, αν δανείζονται όλα αυτά τα χρήματα, θα πρέπει να τα αποπληρώσουν, αυτός είναι ο τρόπος που το βλέπω εγώ».

Ο Guardian, παράλληλα, αναφέρει πως «στην πραγματικότητα τα μικρότερα έθνη και όχι η Γερμανία αντιμετωπίζουν τη δική τους κρίση, ''κατάπιαν'' το φάρμακο της λιτότητας και πλέον είναι πιο εχθρικές προς ένα άλλο σχέδιο διάσωσης για την Αθήνα».

Από τους «μικρούς» στην Ευρώπη, από τη Σλοβακία μέχρι τη Βαλτική οι πιεσμένοι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι κερδίζουν μόλις 500 ευρώ το μήνα και σκέφτονται το γιατί η Ελλάδα πληρεί προϋποθέσεις για περισσότερη γενναιοδωρία.

Η μηνιαία σύνταξη της Μίλντα είναι στα 293 ευρώ το μήνα, και κάτω από το ήμισυ της σημερινης σύνταξης στην Ελλάδα. Όταν η Λετονία πέρασε μια παρόμοια κρίση χρέους το 2009, επέβαλε δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό και αυξήσεις φόρων περίπου 15% του ΑΕΠ σε διάστημα τριών ετών. Η παραγωγή μειώθηκε κατά ένα τέταρτο και η ανεργία αυξήθηκε πάνω από 20%.

Guardian: Οι φτωχότεροι της Ευρώπης αρνούνται να πληρώσουν ξανά για την Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Αυτά τα μέτρα ήταν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα και πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι θα οδηγήσουν σε καταστροφή. Ο Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν προέβλεψε στα τέλη του 2008: «Η Λετονία είναι η νέα Αργεντινή».

Με το δεύτερο εξάμηνο του 2010, ωστόσο, η οικονομία είχε αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι, και μεταξύ του 2011 και 2013 η Λετονία ήταν μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες στην ΕΕ. Παρά το γεγονός ότι το νόμισμα δεν υποτιμήθηκε, οι εξαγωγές είναι τώρα σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, περίπου πάνω από το 60% όπου ήταν πριν από την κρίση.

Το άρθρο ακόμα σημειώνει: «Έτσι, στη Λετονία, υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη άποψη: ''Αν το κάναμε εμείς, γιατί δεν μπορούν οι Έλληνες;'' Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Janis Reirs, δήλωσε πρόσφατα ότι ''οι Λετονοί δεν καταλαβαίνουν τον ελληνικό λαό". Η Μίλντα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Στη Λιθουανία από την άλλη πλευρά, οι πολιτικοί αγωνίζονται να πουν στους ψηφοφόρους τους γιατί μια χώρα που σφίγγει το ζωνάρι θα πρέπει να πληρώσουν γι' αυτούς που δεν το κάνουν. Ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Dalia Grybauskaitė, υπήρξε ένα από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές στις Συνόδους Κορυφής για να μην δοθούν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα.

Η μέση μηνιαία σύνταξη στη Λιθουανία είναι 242,10 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός στη Λιθουανία είναι 699,80 ευρώ πριν τους φόρους και 543,60 ευρώ μετά, και πάλι πολύ κάτω από τον ελληνικό μέσο όρο. Τα επιδόματα ανεργίας είναι περίπου 175 ευρώ. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν γιατί οι Λιθουανοί έχουν πολύ λίγη συμπάθεια για τους Έλληνες.

Guardian: Οι φτωχότεροι της Ευρώπης αρνούνται να πληρώσουν ξανά για την Ελλάδα [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας συμφωνεί να συμμετάσχουν σε βοήθεια προς την Ελλάδα, από τη στιγμή που όλοι βρίσκονται στη ζώνη του ευρώ, την οποία θα πρέπει να συντηρούν. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη, με την έννοια πως Ελλάδα θα πρέπει να προχωρά σε μεταρρυθμίσεις.

Ο Ignatas Goštautas, ένας νεαρός άνδρας από τη μεσαία τάξη, δήλωσε ότι αν και οι ελληνικό μισθοί και τα επιδόματα ήταν κατά πολύ ανώτερα από τους λιθουανικούς, οι πρόσφατες περικοπές στην Ελλάδα έχουν αφήσει τα σημάδια τους.

''Εμείς θα πρέπει να συμβάλλουμε κατά κάποιο τρόπο με την αλληλεγγύη μας, αλλά οι Έλληνες δεν θα πρέπει να είναι τόσο αλαζόνες γι 'αυτό'', δήλωσε ο Goštautas και συνεχίζει: ''Είναι δύσκολο να βοηθήσεις κάποιον, όταν εσύ ο ίδιος δεν είσαι σε καλή κατάσταση, αλλά η αλληλεγγύη πρέπει να διατηρείται από την ΕΕ''.

Ο βουλευτής και επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος υποστηρίζει πως η Λιθουανία δεν θα πρέπει να δώσει άλλα χρήματα στην Ελλάδα Valentinas Mazuronis, βουλευτής και επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, ένα από τα μέλη του σημερινού συνασπισμού, δήλωσε η Λιθουανία δεν θα πρέπει να δώσει χρήματα στην Ελλάδα.

"Ήρθε η ώρα να πούμε τέλος. Ούτε μια δεκάρα στην Ελλάδα μέχρι να ξεκινήσουν πραγματικά οι μεταρρυθμίσεις''».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ