Ανω κάτω στην Ελλάδα: Ραγίζει το μέτωπο Τσίπρα -αρχηγών - iefimerida.gr

Ανω κάτω στην Ελλάδα: Ραγίζει το μέτωπο Τσίπρα -αρχηγών

(EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που η διαπραγμάτευση για το ελληνικό θέμα είναι στο πιο κρίσιμο σημείο, με τελική διορία για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη να εκπνέει την Κυριακή, υπάρχει έντονος αναβρασμός στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Οπως όλα δείχνουν, έχει δημιουργηθεί ρήγμα στο μέτωπο του Αλέξη Τσίπρα με τους αρχηγούς των κομμάτων, με την ιδέα για το άτυπο συμβούλιο που υπήρχε για την Τετάρτη να εγκαταλείπεται τελικά. Αντί για αυτό, ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο προεδρικό μέγαρο για να ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ στη συνέχεια είχε κατ' ιδίαν επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς δέχθηκε τον Σταύρο Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μαξίμου αργά το βράδυ, ενώ στη συνέχεια είχε τηλεφωνική επαφή με την Φώφη Γεννηματά και τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας όμως, ανέβηκαν οι τόνοι ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, ενώ τελικά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, αφού προτίμησε να κλείσει ραντεβού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Πέμπτη.

Το μεσημέρι, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης είχε κάνει σαφές ότι δεν θα ανταποκριθεί σε κλειστή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, αν δεν ενημερώσει τη Βουλή ο κ. Τσίπρας. «Καλώ τον Τσίπρα μόλις γυρίσει σήμερα να έρθει να κάνει προ ημερησίας συζήτηση, να ενημερώσει τη Βουλή, να μας πει τι θέλει, να μας πει με ειλικρίνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης.Η ΝΔ ζήτησε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη βουλή, αλλά η κυβέρνηση απέρριψε το σχετικό αίτημα.

Ακολούθησε η ανταλλαγή πυρών μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ, μέσω κύκλων του Μαξίμου και της Συγγρού. «Την ίδια στιγμή, ενώ ο Πρωθυπουργός έχει επανειλημμένως σήμερα αναζητήσει τηλεφωνικά τον κ. Μεϊμαράκη για να τον ενημερώσει και να έχει συνάντηση μαζί του, ο τελευταίος δεν έχει αποκριθεί», ανέφεραν κύκλοι της κυβέρνησης. «Παρέλειψαν να πουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ αναζήτησε πίσω τον πρωθυπουργό και δεν τον βρήκε», απάντησε η άλλη πλευρά.

Τελικά, όπως έγινε γνωστό, ο κ. Μεϊμαράκης αρνήθηκε να συναντήσει τον κ. Τσίπρα και αντί αυτού, το πρωί της Πέμπτης θα έχει ραντεβού με τον Προκόπη Παυλόπουλο. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας για τον κ. Τσίπρα ανέφερε σε δημοσιογράφους «Δεν τον εμπιστεύομαι να μιλήσουμε κατ' ιδίαν αν δεν έχω μαζί μου άλλα τρία άτομα και δύο κασετοφωνάκια. Φοβάμαι ότι μπορεί να με χρησιμοποιήσει. Οι μέρες είναι ιστορικές».

Εκνευρισμός όμως υπάρχει και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να μην κρύβει την έντονη δυσαρέσκειά του νωρίτερα σήμερα, για τη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Βενιζέλος μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα εκτίμησε ότι δεν αποσαφηνίστηκε στην πρώτη σύνοδο των πολιτικών αρχηγών το πλήρες πλαίσιο, ότι ήταν αόριστο και δεν δικαιολογεί υπογραφή. Επίσης τόνισε πως θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρξει εκ των υστέρων ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, εκφράζοντας μάλιστα την μηδενική εμπιστοσύνη ότι ο πρωθυπουργός θα φέρει συμφωνία.

Συνάντηση με τον Θεοδωράκη

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε ο κ. Θεοδωράκης, για συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, ενώ στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Γεννηματά και τον κ. Κουτσούμπα.

Μετά από τη συνάντηση, ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ότι μέχρι τώρα εφαρμόζονται τα όσα είχε αποφασίσει το πολιτικό συμβούλιο, ενώ τόνισε ότι πρέπει έως την Παρασκευή το πρωί πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία, συμπληρώνοντας ότι «την Κυριακή θα είναι αργά».

«Πρέπει να πείσουμε κάποιους διστακτικούς κ συντηρητικούς Ευρώπη, ότι το μέλλον των Ελλήνων είναι στην καρδιά της ευρωζώνης. Ο πρωθυπουργός προσπαθεί όπως όλοι να έχουμε συμφωνία πριν την Κυριακή. Πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί ουσιαστικά το πρωί της Παρασκευής. Την Κυριακή θα είναι αργά», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

«Μέχρι στιγμής αυτά που αποφασίσαμε στο συμβούλιο υπηρετούνται από την κυβέρνηση θα ξαφνιαστώ αν υπάρξει άλλο αποτέλεσμα. Δεν υπάρχουν εύκολες αποφάσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι να μείνουμε στην Ευρώπη να πάρουμε ένα μεγάλο αναπτυξιακό πακέτο, να κινηθεί η οικονομία», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι θα πραγματοποιηθεί νέο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών «όταν οριστικοποιηθούν τα πράγματα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ