Η Λαγκάρντ πάντα σκληρή: Δεν μπορεί να υπάρξει ιδιαίτερη μεταχείριση - iefimerida.gr

Η Λαγκάρντ πάντα σκληρή: Δεν μπορεί να υπάρξει ιδιαίτερη μεταχείριση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κατάσταση στην Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά και γρήγορα, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας ότι το ΔΝΤ επιμένει στο συνδυασμό σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αναδιάρθρωσης χρέους, αλλά θύμισε ότι υπάρχουν και κανόνες, σημειώνοντας με νόημα ότι δεν μπορεί να υπάρξει ιδιαίτερη μεταχείριση για την Ελλάδα.

Η Κριστίν Λαγκάρντ μιλούσε σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Brookings, όπου το θέμα μπορεί να ήταν διαφορετικό, αλλά όπως τόνισε και η ίδια στην αρχή της ομιλίας της, πολλοί από τους παρευρισκόμενους είχαν στο νου τους το θέμα της Ελλάδας. Για αυτό έκανε και μία σύντομη τοποθέτηση για τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχθεί ερωτήσεις για το ζήτημα.

«Υπάρχουν σημαντικές και γρήγορες εξελίξεις. Το ΔΝΤ έχει υιοθετήσει μία γραμμή, όχι της σιωπής, αλλά προσπαθούμε να είμαστε προσεκτικοί με τις εξελίξεις και όχι υπερβολικοί στις θέσεις μας», είπε αρχικά η διευθύντρια του Ταμείου. Στη συνέχεια θύμισε ότι αν το ΔΝΤ εμπλέκεται στην ελληνική κρίση, είναι «επειδή το ζήτησε η Ελλάδα προσπαθώντας να λύσει τα οικονομικά προβλήματά της».

«Οταν εμπλέκεται το ΔΝΤ, άποψή μου είναι ότι πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες του, δεν πρέπει να τους παραβιάζει και πρέπει να υπάρχει πάντα αμεροληψία. Δεν μπορεί να υπάρχει ειδική μεταχείριση», τόνισε με νόημα η κ. Λαγκάρντ. «Τα δάνειά μας σε χώρες με δυσκολίες είναι πάντα με όρους και ειδικές απαιτήσεις και στόχος είναι πάντα η αποκατάσταση της ανάπτυξης, η σταθεροποίηση της οικονομίας και η βιωσιμότητα του χρέους». Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα συγκεκριμένα, συνέχισε λέγοντας ότι η συμβουλή του Ταμείου ήταν πάντα ότι το πρόγραμμα πρέπει να στηρίζεται σε δύο πυλώνες.

Ο ένας είναι οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική εξυγίανση- όπως έγινε στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και είχε αποτέλεσμα, σημείωσε- και ο άλλος η αναδιάρθρωση του χρέους, «που πιστεύουμε ότι χρειάζεται ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας για να υπάρχει βιωσιμότητα χρέους».

«Η ανάλυση αυτή δεν έχει αλλάξει. Ισως οι αριθμοί να πρέπει να επανεξεταστούν. Αυτό που έχει αλλάξει είναι πωςη Ελλάδα είναι ξεκάθαρα σε κρίση η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά και γρήγορα. Σε αυτή την κατάσταση παραμένουμε εμπλεκόμενοι για να βοηθήσουμε να βρεθεί η λύση με τις βασικές αρχές μας», τόνισε η κ. Λαγκάρντ. «Υπάρχουν συνεχιζόμενες εξελίξεις αυτές τις ημέρες. Θα δουλέψουμε όσο περισσότερο μπορούμε», κατέληξε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ